Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın Mütevelli Heyeti Başkanı olduğu İlim Yayma Vakfı’na ait inşaat Süleymaniye Camisi'nin siluetini bozdu. Ortaya çıkan görüntülere tepki geldi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin inşaatın durdurulması için yaptığı başvuruların ardından gözler Fatih Belediyesi’ne çevrildi. İBB, Fatih Belediyesi’nden inşaatı mühürlemesini istedi, ancak işlem yapılmadı. Yasal sürenin dolmasından sonra İBB kaçak yapı nedeniyle mühürleme yaptı.
İlim Yayma Vakfı Başkan Vekili Nurettin Alan bugün inşaatın mühürlenmesiyle ilgili basın toplantısı yaptı.
VAKIFTAN İKİ İDDİA
Nurettin Alan, vakıflarının Süleymaniye ruhuna zarar verecek her türlü şeyden kaçındığını, yurt inşaatının da yetkili kurum ve kuruluşlardan izin çıkana kadar durdurulduğunu belirtirken İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin inşaatı mühürlemesinin hukuka aykırı olduğunu ileri sürdü.
Basın açıklamasında Nurettin Alan, iki iddia ortaya attı.
Birinci iddia, “Mühürleme işi hukuka aykırı bir işlemdir. Biz bununla alakalı hukukçularımızla görüşüyoruz. Buna biz dava açacağız, mührü kaldıracağız.”
İkinci iddia ise, “Bizim ruhsatımız 18 Temmuz'da alınmıştır. O dönemde de yeni yönetim iş başındadır. Eğer arzu etseydi itiraz edebilirdi. O haklarını şimdiye kadar kullanmamışlardır.”
'KAÇAK KAT YAPILDI'
Nurettin Alan’ın iki iddiasını Odatv'den Caner Taşpınar, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat’a sordu.
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat “Bir alanda uygulama ruhsatına uygun yapılmamış. Yükseklik farkı ve üç-dört noktada yasaya uygun olmayan durumla karşı karşıyayız. Bu durumda bir alanı mühürlemekten daha doğal ne olabilir, mühürlemek için başka ne şart gerekir?” açıklamasında bulundu.
“Onay veren avan projeye uymuyor, imar planına uymuyor, kendilerinin onayladığı projeye uymuyor” diyen Mahir Polat şöyle devam etti:
Altı kat imar planın dışında yapılanma yapmış ve yapı inşaatı fiili olarak açık. Bizim burada muhatabımız mülk sahibi değil, ilçe belediyesine bu nedenlerle inşaatın durdurulmasını ve evrakların bize verilmesinin yasal süre içerisinde gerçekleştirilmesini istedik. Verdiğimiz üç gün süreyi de aştılar, gönderdiği herhangi bir cevap olmadı, biz de gittik yerinde mühürledik. Akabinde ilçe belediyesinin gönderdiği yazıda, böyle bir tasarrufta bulunmayacaklarını kurulun kararını bekleyecekleri yönünde bir açıklama geldi. Kurulun verdiği kararın dışında yapılmış bir kaçak alan var. Bizim yaptığımız uygulama son derece doğru, kamusal görev açısından da yapılması gereken buydu, gerçekleştirilmiştir. İBB’nin herhangi bir mülkiyet sahibinin sosyal medyadan yaptığı açıklamayı resmi evrak niteliğinde sayması gibi bir şey söz konusu olamaz. İBB, konunun muhatabı olan ilçe belediyesine bir yazı yazdı, inşaatın durdurulması için… İlçe belediyesi de inşaatı durdurma yönünde bir cevap vermedi. Kaçak kat çıkması olan, kaçak bir çatı katı yapmış ve yükselmiş, kamuoyunun da gördüğü bir süreçti bu… Doğal olarak biz de gittik inşaatı mühürledik. Söz konusu yapı, hem ruhsat süreci açısından hem de uygulaması açısından kaçaktır.
RUHSATI KİM VERDİ
Vakfın açıklamasında iddia ettiği gibi ruhsat sürecinin yeni İBB yönetimi döneminde gerçekleşmediğini ifade eden Mahir Polat şu açıklamayı yaptı:
Ruhsatı aldıkları yer Fatih Belediyesi. İBB’den koruma kuruluna çıktığı tarih Nisan 2019. Bahsettikleri tarih İBB’nin değil koruma kurulunun verdiği tarih. İBB’den bu yazıların çıkma tarihi Nisan 2019, yani iki seçim arası… İBB’den çıktıktan sonra hangi kurumda nasıl bir işlem gördüğünün bir hükmü yok.