Rabobank Kıdemli FX Stratejisti Jane Foley Türkiye’de seçim sonuçlarının ekonomiye etkisini ve önümüzdeki dönemi değerlendirdi.
Bloomberg HT'de yer alan habere göre; yeni ekonomik yönetimin kimlerden oluşacağının büyük önem taşıyacağını belirten Foley, “Ortodoks politikalara dönüş olacağına dair spekülasyonlar var ama bunu konuşmak için çok erken. Piyasalar Cuma günü ekonomi yönetiminin nasıl olacağını görebilirse buna daha dolu şekilde tepki verebilir. Ancak yeni döneme başlarken son birkaç yılda gördüğümüz ortodoks olmayan politikaların devam etmesi Türk lirası için bir miktar baskı oluşturuyor ve endişelere neden oluyor" diye konuştu.
"Daha bağımsız bir Merkez Bankası TL'ye değer kazandırabilir"
Yabancı yatırımcıların Türkiye’ye gelmesi için neler yapılabileceğine değinen Foley, “Bu sabah ajanslarda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Mehmet Şimşek ile görüştüğüne dair bazı haberler vardı. Şimşek aslında piyasalarında dostu olarak görülebilecek bir isim ama piyasaların aslında görmek istediği şey belki de biraz daha bağımsız bir Merkez Bankası’nın varlığı. Faiz artışlarına izin verilen, enflasyonist baskıları azaltmak için faiz artışlarına gidebilen bir Merkez Bankası olması durumunda bu, Türk lirasının değer kazanmasını sağlayabilir” dedi.
Ortodoks politikalara dönüş olup olmayacağını da değerlendiren Foley, Hazine ve Maliye Bakanlığı için yabancı yatırımcılar ve piyasa tarafından iyi tanınan bir ismin getirilmesinin doğru yönde atılan bir adım olarak görüleceğinin altını çizdi.
Şu anda piyasalarda altta yatan enflasyonist baskılardan ve dolar,euronun yükselişinden dolayı endişenin hakim olduğunu söyleyen Foley, yatırımcı iştahının geri kazanılması için atılması gereken pek çok adım olduğunu kaydetti.
Foley, TL’de sert bir değer kaybı yaşandığını ve bunun piyasaların ortodoks olmayan politikaların devamına ilişkin endişelerinin sürdüğüne işaret ettiğine dikkat çekti. Bu hafta sonu itibarıyla yeni bir ekonomi yönetimiyle ortodoks politikalara dönüş sinyali gelmesi halinde Türk lirasına bir miktar talep oluşabileceğini ifade eden stratejist, “Ancak şu an itibarıyla yabancı yatırımcıların gözünde hala zayıf kalmaya devam edecek gibi görünüyor çünkü yabancı yatırımcılar ekonomik görünümden büyük endişe duyuyor” değerlendirmesinde bulundu.