Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayları KRT’nin sorularını yanıtlıyor. Yeniden Refah Partisi Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı Suat Kılıç, Ankara ve Ankaralılara yönelik proje ve hedeflerini anlattı.
-Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı yönetmek için zorlu bir yarışta aday oldunuz. 31 Mart seçim gecesinin sonunda zaferle ayrılıp başkanlık koltuğuna oturduğunuzda yapacağınız ilk şey nedir?
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin gelir ve giderlerine açıklayacağım. İç ve dış borç rakamlarını açıklayacağım. Halkımız, son 5 yılda paranın nereye kullanıldığını görecek.
Trafik problemi neden çözülemedi, bir tek metro ihalesi neden yapılmadı, atık su arıtma tesisleri neden yapılamadı, istihdam odaklı projeler neden gelişemedi herkes görecek. Son 5 yılda hangi ihaleleri hangi firmalar aldı, birim maliyetler ne oldu Ankaralılar öğrenecek.
-Ankara’nın acil ve en öncelikle çözülmesi gereken sorunu nedir? Buna yönelik çözümünüz nedir?
Trafik sorunu öncelikli sorun. 40 tane yeni köprülü kavşak yapılacak. Toplam 90 km uzunluğunda 10 yeni metro hattının ihalesini yapacağız. Eskişehir Yolu Sincan İstanbul Yolu Yeni Çevreyolunun yapım sürecini hızlandıracağız.
-Mevcut ABB yönetiminin Ankara’ya yönelik gerçekleştirdiği ve sizin de desteklediğiniz bir projesi oldu mu? Eksik kaldığı alanlar ise nedir?
Sosyal yardımlar dışında hiçbir projesi yok, aslına bakılırsa sosyal yardımlar da proje değil belediyenin görevi. Altyapılar, üstyapılar, arıtma tesisleri, ulaşım, istihdam, temiz hava, temiz su ve diğer başlıklarda kalıcı hiçbir eserin olmadığı, boşa geçen bir 5 yıl.
-Türkiye Cumhuriyeti’nin birinci yüzyılını geride bırakıp ikinci yüzyılını yaşadığımız günlerin başlangıcındayız. Siz de bu dönemde Cumhuriyetin kurulduğu Başkent Ankara’yı yönetme talipsiniz. Eğer seçilirseniz 100’üncü yıla uygun Ankara’ya özel projeleriniz neler olacak?
Ankara Kalesi ve çevresini terk edilmişlik görüntüsünden kurtararak, tarihi ve kültürel merkez haline getireceğiz. İç kale ve dış kale merkezini tarih ve kültür merkezi haline dönüştüreceğiz. Ulus bölgesini, trafik sorununu da çözerek tarihi kent merkezine dönüştüreceğiz. Altındağ ve Mamak sırtlarındaki gecekondu kalıntılarını ortadan kaldırarak yeşillendireceğiz. Tüm ilçelerimizde geleneksel ve modern kültür ve sanat etkinlikleri salonları oluşturacağız. Şehrin tüm dere yatağı, vadi ve yamaç arazilerini yeşillendirerek terkedilmişlik görüntüsünden kurtaracağız. Kenti, sokak köpeklerinden arındırıp gece aydınlatmalarını tamamlayarak başkenti 7/24 tam güvenlikli modern bir kimliğe kavuşturacağız.
-Ankara, hem kendi hem de çevresi açısından geniş tarım arazilerine sahip bir şehir. Bu anlamıyla Ankara’yı tarım alanında kendine yetecek bir şehre kavuşturmak için projeleriniz var mı?
Ankara sadece Cumhuriyetin değil, cumhuriyet köylüsünün de tarımın da başkenti. Çubuk Polatlı ve Haymana’da Gıda Organize Sanayi Bölgeleri oluşturacağız. ABB iştiraki olarak Zirai Gübre Fabrikası kuracağız. Çiftimize gübreyi yarı fiyatına tedarik edeceğiz. Yerli tohumlar Enstitüsünü kurarak çiftçimize tohumu tamamen ücretsiz temin edeceğiz. Köye Dönüş Projesini uygulamaya alarak, Baba Ocağı Onarım Hibesi vereceğiz, köye dönenlerin nakliye ücretini üstleneceğiz. Faizsiz, 1 yıl geri ödemesiz genç çiftçi finansmanı projesini hayata geçireceğiz. Genç Çiftçilerimize ücretsiz ekipman desteği vereceğiz. Çiftçimize ucuz mazot desteği vereceğiz.
-Gün geçtikçe yoğunluğu artan Ankara trafiğine yönelik bir çözümleriniz nedir? Ulaşımın en önemli ağı olan metro hatları ile ilgili projeleriniz nelerdir?
10 metro hattı 40 yeni köprülü kavşak inşa edeceğiz. Metro sistemlerine entegre havaray monoray metrobüs troleybüs ve en az bin adet yeni elektrikli otobüs takviyesiyle toplu taşımayı teşvik ederek trafikteki tekil araç yükünü azaltacağız.
-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2024 yılını ‘Emekliler Yılı’ olarak ilan etti. Ankara, 1 milyondan fazla emekli ile en çok emekli nüfusuna sahip ikinci il. Siz de başkanlığınızda emeklilere yönelik hayata geçirmek istediğiniz projelere sahip misiniz? Varsa bu projeleriniz nelerdir?
Emekli maaşlarının yetersizliği ile ilgili problemin asıl çözüm kaynağı merkezi hükümet olmakla birlikte başkentte yaşayan ihtiyaç sahibi emekli büyüklerimizi sahipsiz ve desteksiz bırakmayacağız. Kiradan doğalgaza, gıda ve ihtiyaç maddelerinden ulaşıma kadar temel kalemlerin tümünde emeklilerimizin yoldaşı ve destekçisi olacağız.
-Ankara’da 300 binden fazla öğrenci nüfus yaşamaktadır. Büyük bir öğrenci nüfusuna sahip olan Ankara’yı ‘öğrenci dostu şehir’ haline getirmek için hangi projeleri hayata geçireceksiniz? Son dönemlerde öğrencilerin yaşadığı barınma ve ulaşım sorunlarına yönelik özel çözümlerinizi paylaşır mısınız?
Tüm öğrenciler için ulaşım yüzde 50 indirimli olacak. Öğrenci abonelerin su faturalarına yüzde 50 indirim uygulanacak. Öğrenci evlerine doğalgaz desteği sağlanacak. ABB tarafından yüksek öğrenim öğrenci yurtları yapılarak KYK yurtlarına yerleşemeyen öğrenciler için barınma olanağı sağlanacak. Ankara’da bulunan üniversite kampüslerinin girişlerinde sabah saatlerinde kahvaltı ve çorba ikramı yapılacak.
-Ankara’da istihdamı artırmaya yönelik projeleriniz olacak mı? Ev kadınlarına yönelik, onların sosyal güvencesini sağlayacak, istihdama katılmalarının önünü açacak çözümleriniz var mı?
Ankara’nın kamuoyu araştırmalarına göre öncelikli sorunu istihdam ve işsizlik. Büyükşehir belediyesinin istihdam sorununa kayıtsız kalması düşünülemez.
Ankara’nın son 5 yılında istihdam yönünde hiçbir proje geliştirilmedi. Biz ABB bünyesinde meslek edindirme kursları oluşturacağız. Diplomalı ve diplomasız gençlerimizi uluslararası geçerliliği olan mesleki formasyonlara kavuşturacağız. Diplomalı gençlerimiz aynı zamanda meslek ve iş sahibi olma olanağına kavuşmuş olacak.
Aynı şekilde kadınlarımız için de mesleki eğitim programları oluşturacağız. Kadın istihdamının önünü açacağız. Kadın emeğinin kent ekonomisine ve ev ekonomisine katılmasını sağlayacağız. Gıda ve Hayvancılık İhtisas Organize Sanayi Bölgelerinde de genç ve kadın istihdamını teşvik edici önlemler alacağız. İstihdam odaklı projeler için ucuz arsa üretimini sağlayacağız.
-Son yıllarda kamuoyunun ve yerel yönetimlerin en önemli tartışma konusu başıboş sokak köpekleri… Ankara’da bu soruna yönelik sokakların güvenliğini hayvan haklarını gözetecek şekilde nasıl sağlamayı planlıyorsunuz?
Büyükşehir ve 25 ilçemizde eşzamanlı kısırlaştırma programı uygulayacağız. Bu sayede popülasyonun çoğalmasının kesin olarak önüne geçeceğiz. Sahiplendirmeyi teşvik edeceğiz. Kalan başıboş hayvanları, sayısını çoğaltacağımız barınaklara alarak hayvanseverlerin ilgi ve bakımını da buralara yönlendireceğiz.
-Malumunuz bu kış kurak geçiyor ve bir su sorunuyla Ankara karşı karşıya kalabilir. Bununla ilgili bir projeniz söz konusu mu?
Son yıllarda alternatif su kaynaklarının geliştirilmesine yönelik bilgimiz dahilinde herhangi bir yatırım yapılmadı. Şehrin su rezervlerinin kendine yetmesi için gerektikçe çevre illerden Ankara’ya su temini için DSİ ile müşterek projeler geliştireceğiz.
-Ülkece ekonomide zor günler geçiriyoruz. Artan pahalılığa ve düşen alım gücüne yönelik vatandaşların ve kent ekonomisinin bu süreçte yükünü hafifletecek projeleriniz var mı?
Ankara’da tarım ve hayvancılığı teşvik edeceğiz. Tarıma elverişsiz arazilerde GES Projeleri geliştireceğiz. Jeotermal seracılığa öncülük edeceğiz. Ankara’nın tarım arazilerinden başkentin pazar ve marketlerine en uygun fiyatla tarımsal ve hayvansal ürünlerin ulaşmasını sağlayacağız.
-Her seçim öncesi belediye çalışanları işlerini kaybetme ya da sendika değiştirme konusunda çeşitli endişelere veya baskılara maruz kaldıklarını dile getiriyor. Seçilmeniz halinde bir işten çıkarma ya da işçilerin sendika tercihlerine karışılacak mı?
Hangi dönemde işe alındığına bakmaksızın tüm belediye çalışanlarına iş, aş, maaş, kadro güvencesi vereceğiz. Hiçbir çalışanın ekmeğiyle oynamayacağız.
-Mülteci/sığınmacılara yönelik, rehabilite edilmeleri ya da şehirlere oryantasyonlarını sağlamaya yönelik merkezi yönetimle beraber hayata geçireceğiniz bir yol haritanız var mı?
Göç ve mülteci politikaları konusunda merkezi yönetimden kopuk ve bağımsız hareket etmek mümkün değil. Hükümetin seçim öncesi açıklamış olduğu ‘Onurlu Geri Dönüş’ projesini sonuna kadar destekliyoruz. Yabancıların iş bulduğu meslek kollarında kendi gençlerimizi yetiştirip istihdama dahil etmek için olağanüstü gayret göstereceğiz. Bu durum yabancıların kendi ülkelerine geri dönüşünü tabii olarak hızlandıracaktır. Başkentteki iş imkanları öncelikli olarak Ankaralı gençlerin hakkıdır.
-Merdiven altı olarak tabir edilen imalathanelerin bir mantar gibi türediğini görüyor ve insan sağlığına olan olumsuz etkilerini de yakından hissediyoruz. Bu konuda seçilmeniz halinde nasıl bir yol izleyeceksiniz?
Gıda Kodeksine uygun olmayan tüm gıdalardan ve merdiven altı imalathanelerden, sağlıksız gıda üretim süreçlerinden Ankara’mızı ilk 1 yılda arındıracağız. Bu başlıkta Tarım ve Orman Bakanlığı ile entegre çalışmalar yapacağız. Zabıta marifetiyle göz açtırmayacağız.
-Son dönemlerdeki çarpık yapılaşmayla Ankara beton şehir haline gelmeye başladı. Açılan Millet Bahçeleri şehrin yeşil alan ihtiyacını tam anlamıyla karşılayamadı, bu duruma yönelik şehre ve Ankaralılara nefes aldıracak rekreasyon projeleriniz var mıdır varsa nelerdir?
Millet Bahçelerinin sürece olan katkısı küçümsenemez. Bu durum belediyelerin görev ve sorumluluklarını ortadan kaldırmaz. ABB olarak Ankara’daki tüm dere yatağı, vadi ve yamaç alanlar ile kamu mülkiyetindeki metruk arazileri ilk 3 yılda tamamen yeşillendireceğiz.
-Ayrıca Kentsel Dönüşümle ilgili bir projeniz var mı? Varsa eğer nasıl bir işleyiş olacak?
Mahalle ve ada bazlı kentsel dönüşümler gerçekleştireceğiz. Emsal artışları ile hem mahalle halkının hem yüklenici firmaları çözüme istekli hale getireceğiz. Kentsel dönüşüme giren mahallelerde bu projeler kapsamında otopark problemini de çözeceğiz. ABB’nin yapacağı imar uygulamaları ile Sosyal Konut projeleri için ucuz veya bedelsiz arsa stokları üreteceğiz. ABB iştiraki olan Portaş marifeti ile her yıl 20 bin adet olmak üzere 5 yılda 100 bin adet 1+1, 2+1, 3+1 konutlar inşa edeceğiz.