Can Ataklı'nın yazısının ilgili bölümü şöyle oldu:
Aslında yasaklanan “ekonomik sıkıntılar nedeniyle intihar” bunu bilelim.
Ama siyanürü yasaklayarak bunun üzerini örtüyorlar o kadar.
Geçen haftanın en güzel haberi siyanürün yasaklanması haberiydi belki de.
Tabii isteyen buna “Yüzyılın haberi” de diyebilir çünkü komiklik açısından yüzyılın haberi bile denilebilir buna.
Rastgele bir internet sitesinden siyanürün yasaklanması ile ilgili haberi sizler için kestim.
Birlikte okuyalım;
Türkiye’de son haftalarda arka arkaya yaşanan intihar olaylarının ardından gündeme gelen siyanür yasağı Resmi Gazete’de yayımlanarak yasalaştı. İlgili yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, siyanürlü bileşikler olarak tanımlanan kimyasal maddelerin piyasada, internette veya herhangi bir elektronik ortamda halka satışı yasaklandı.
Ayrıca tedarikçi firmalar yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten bir ay sonra bu tür bileşikleri piyasaya arz etmeden önce ambalajlarında açık, okunabilir ve silinmeyecek şekilde “Yalnız profesyonel ve endüstriyel kullanım içindir” ifadesinin yer almasını sağlayacak.
Yönetmelik değişikliğiyle siyanürlü bileşiklerin yurt içi satışlarının izlenebilmesi için “Son kullanıcı beyannamesi” bildirme zorunluluğu getirildi.
“Yüzyılın haberine göre” sanıyorum ekonomiyi yönetenler, saray, damat bey ve çevresi siyanürün yasaklanması ile intiharların da ortadan kalkacağını düşünüyor.
Oysa konu intihar değil.
Ekonomik sıkıntılar nedeniyle bunalan ve sonunda canına bile kıyma noktasına gelen birini siyanür satışının yasaklanmasıyla engelleyemezsiniz ki.
Siyanür içmedi de, kendini astı, ne yapacaksınız o zaman “İp satışları sadece endüstriyel kullanım için olabilir” diye kanun mu çıkaracaksınız.
Köprüden atlıyorsa köprüyü mü ortadan kaldıracaksınız?
Şakağına namluyu dayayıp tetiği çekerse mermi satışını mı yasaklayacaksınız.
Denilebilir ki “siyanürle intiharlar toplu halde de görülüyor, bu da toplum psikolojisini çok bozuyor, siyanür satışıyla bunun önüne geçilmek isteniyor.”
O da çok saçma.
Çünkü toplu intihar için ille siyanür kullanılması gerekmiyor ki, insanı bir anda öldürecek bin bir çeşit zehir var.
Burada iktidarı rahatsız eden daha doğrusu korkutan, her taraftan yükselen feryatların bu tür intiharlarla daha büyük ses yaratması.
Ekonomiyi düzeltmeyi beceremeyen iktidar sadece tek bir aracıyı ortadan kaldırarak kendini kurtaracağını sanıyor.
Toplu intiharları bahane ederek siyanür satışını yasaklamak acizliğin belgesidir o kadar.