Konut aidatlarındaki zamların ardından aidat ücretlerindeki artışlar da tartışma konusu oldu. İstanbul'da, bazı sitelerde aidatlara fahiş oranlarda zamlar yapıldığı görüldü.
Esenyurt'ta bulunan bir sitenin aidatına yaklaşık yüzde 220 oranında zam yapıldığı öğrenildi.
Site sakini Niyazkılıç Niyaz, 12 ay içerisinde aralıklarla yapılan zamların son ocak zammı ile birlikte bin 39 liradan 3 bin 300 liraya çıktığını aktardı.
Hukuksal olarak ise kat maliklerinin duruma itiraz etmeleri mümkün.
Avukat Yunus Emre Çakıroğlu, aidatlarda fahiş bir artış yapılmasına karşın kat maliklerinin site toplantılarına katılmasını ve bu toplantılarda alınan kararları takip etmesi gerektiğini belirtti.
"TOPLANTILARA KATILIN"
Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Hukuk Komisyonu Üyesi Av. Yunus Emre Çakıroğlu, fahiş aidat zammı ile ilgili ev sahiplerinin hukuksal süreç başlatabileceklerini belirterek, şöyle konuştu:
"Şimdi asgari ücrete bir zam yapılmış olması doğrudan site aidatlarına da bir zam yapılacağı veya asgari ücrete yüzde 49 zam oldu, site aidatlarında da yüzde 49 zam olacak veya başka bir oranda zam olacak anlamına gelmiyor. Site aidatlarına yapılacak olan zamlar, sitedeki giderlerin bir önceki yıl ile bir sonraki yıl arasındaki değişikliği oranında olması gerekir. Site yönetimi de bu konuda giderlerin neler olduğu, hangi giderlerin ne miktarda arttığı konusunda bir gider şablonu ortaya koymasını ve buna binaen ancak aidatlara zam yapması mümkün olabilir. Aksi durumda böyle bir artış hukuka uygun olmayacaktır. Burada öncelikle vereceğimiz tavsiye şu olacak; biz özellikle bu yapılan toplantılara, sitede yapılan toplantılara kat maliklerinin katılmasını istiyoruz. Çünkü oradaki katılım sayısı ne kadar fazla olursa alınacak karara katılan kişi sayısı da o kadar fazla olacak. Dolayısıyla yanlış bir karar alınması, fahiş bir artış yapılmasının önüne geçmek için en temel yapılması gereken husus toplantılara katılmak ve bu toplantılarda alınan kararları takip etmek. Bu kararlara katılmaya rağmen alınan kararlarda bir haksızlık varsa, site aidatlarında fahiş bir artış varsa bunula ilgili yine dava süreci yürütmek mümkün. Burada iş yükü ne yazık ki kiracılara değil maliklere düşüyor. Çünkü buradaki söz hakkı maliklerin. Biz her ne kadar kira sözleşmelerini aidat yüklerini kiracılara yüklesek de bu konudaki söz hakkı sahipleri kiracılar değil. Dolayısıyla kat maliklerinin bu toplantılara katılması, itiraz ve dava süreçlerini yürütmesi gerekir."