Sincan Kadın Kapalı Cezaevinde bulunan Sibel Balaç ve Tekirdağ 1 No’lu F Tipi Cezaevinde bulunan Gökhan Yıldırım, ‘adil yargılanma’ talebiyle ölüm orucunda. İki mahpus, Adalet Bakanlığına ilettikleri taleplerin karşılanmasını bekliyor.
Sincan Cezaevinde tutulan Sibel Balaç, zihinsel engellilere öğretmenlik yaparken sürgün ve mobbinge uğradığı gerekçesiyle 2018’de görevinden istifa etti. Ankara Yüksel Caddesi’nde ‘İşimi geri istiyorum’ eylemlerine katılanlarla birlikte 10 Aralık 2018’de gözaltına alınan Balaç, 18 Aralık’ta çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Balaç’a ‘örgüt üyeliği’ iddiasıyla 8 yıl hapis cezası verildi. Ceza istinaf mahkemesince de onandı. Dosya şu anda Yargıtayda bekliyor. Sincan Kadın Kapalı Cezaevinde bulunan Balaç, adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini belirterek 19 Aralık 2021’de ölüm orucuna başladı.
Evrensel'in haberine göre , Balaç’ın sağlık durumuna ilişkin bilgi veren Avukat Ceren Yılmaz, Balaç’ın bugüne kadar 15 kilo kaybettiğini ve bazı ağrıların baş gösterdiğini söyledi.
YILDIRIM: HUKUK DEVLETİYSE…
İstanbul Gazi Mahallesi’nde yaşayan Gökhan Yıldırım ise “örgüt üyeliği”, “Kasten yaralama”, “Mala zarar verme” gibi suçlamalarla 46 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 2016’dan beri Tekirdağ 1 No’lu Cezaevinde tutulan Yıldırım’ın ayrı ayrı aldığı 5 yılın altındaki tüm cezalar istinaf mahkemesince onandı. 5 yılın üstündeki 2 dosya ise Yargıtay aşamasında.
Yargılama sürecinin adil yürütülmediğini belirten Yıldırım, 21 Aralık 2021’de açlık grevine başladı, talepleri kabul edilmediği için eylemini ölüm orucuna çevirdi.
Önceki gün Gökhan Yıldırım ile görüşen Avukat Berrak Çağlar, Yıldırım’ın bazı sağlık sorunları yaşamaya başladığına dikkat çekti. Eyleme başladığında 62 kilo olan Yıldırım’ın 54.5 kiloya düştüğünü söyleyen Çağlar, Yıldırım’ın “Eğer Türkiye bir hukuk devletiyse bu taleplerin yerine getirilmesi gerekir” mesajını iletti.
ÖLÜM ORUCUNDAKİ TUTUKLULARIN TALEPLERİ
- Tarafımıza verilen hapis cezaları iptal edilsin. Adil yargılanma hakkı tüm mahpuslar için sağlansın.
- Gizli tanık beyanları ile açılan ve binlerce insanın hayatını karartan yargılamalara son verilsin.
- Hasta mahpuslar serbest bırakılsın.
- Ağırlaştırılmış müebbet infaz yasası tutsaklar lehine değiştirilsin.
- Hapishanelerdeki kitap dergi gazete yasakları ile keyfi disiplin cezalarına son verilsin.
- Sohbet hakkının kısıtlanması engellensin.
- İnfaz yakmalar ve sürgünler son bulsun.