Anka'dan Esra Alus'un haberine göre, Sosyal Güvenlik Kurumu'nda (SGK) çalışan avukatlar; kurumun, yoğun iş yükü nedeniyle duruşma kaçırma, zamanaşımı gibi nedenlerle kaybedilen davalarda oluşan zararları kendilerinden tahsil ettiğini ve bu nedenle mağduriyet yaşadıklarını belirterek ‘mesleki mesuliyet sigortası’ yaptırılmasını istedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2019 yılında açıklanan Yargı Reformu Strateji Belgesi'nde, ‘Kamu avukatlarının çalışma esaslarına ve özlük haklarına yönelik iyileştirilme yapılacaktır’ diye bir sözü verilmesine rağmen ne 6. Yargı Paketi’nde ne de 10 Ocak 2023'te TBMM’ye sunulan 7. Yargı Paketi’nde bu konu yer bulmadı. Kamu avukatlarının bu kapsamda yaşadıkları sorunlara, Büro Emekçileri Sendikası (BES) ve Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Merkez Yönetim Kurulu mercek tuttu.
BES İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Zeynep Kışlak Yıldırım; doktor, avukat, mühendis ve mali müşavirlerin mesleğini icra ederken üçüncü kişilere maddi ve manevi zarar verme riskine karşı ‘mesleki mesuliyet sigortası’ yaptırabildiklerini, ancak SGK’de çalışan avukatlar için bu yolun kapalı olduğunu söyledi. ANKA Haber Ajansı'na konuşan Yıldırım, SGK’da kadrolu olarak çalışan 411 avukatın durumunu şöyle aktardı:
"İŞLE İLGİLİ DOĞACAK RİSKLER DE KURUMCA KARŞILANMALI"
Memuriyette en üst dereceye sahip evli ve çocuklu bir avukatın aralık itibariyle aldığı maaş 14 bin lira. İş yoğunluğu nedeniyle duruşma, süre kaçırma, zamanaşımı gibi durumlar, kurumca avukat hatası olarak görülüp, bunlardan kaynaklı oluşan zararı onlara rücu ettiriyor. Bu bakımdan avukatların, mesleki mesuliyet sigortası yaptırmalarıyla ilgili talepleri var. Avukatlar için bu durum birincil sorun ve stres kaynağı. Sonuçta bu bir iş ve işle ilgili doğacak riskler de kurumca karşılanmalı.
"KURUM İÇİNDE MAAŞ VE İŞ YÜKÜ ADALETSİZLİĞİ VAR"
Aynı üniversitelerden mezun olmuş, farklı kademelerde çalışanlar arasında ücret adaletsizliği, iş yoğunluğu adaletsizliği var. Artık kafasını kaldıracak, belini doğrultacak hali kalmadı SGK çalışanının.”
MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI KİMLER İÇİN YAPILIR?
Mesleki sorumluluk sigortası, farklı meslek odalarına ve mesleki birliklere üye olan meslekleri kapsamına alıyor.
Mesleki sorumluluk sigortası yaptırabilecek meslek grupları şunlar:
“Doktor, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir, bağımsız denetçi, avukat, noter, medyada çalışanlar, mimar, mühendis, tercüman, bilirkişi hizmeti verenler, seyahat acenteleri, bilgi işlem ve programlama hizmeti verenler, sigorta şirketleri ve acenteleri, yönetim danışmanları, insan kaynaklar, çağrı hizmeti sektörü.”
KAMUDA ÇALIŞAN AVUKATLAR, YILLARDIR VERİLEN SÖZÜN TUTULMASINI BEKLİYOR
Kamu avukatlarının içinde bulunduğu zorluklara dair bir açıklama da Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Merkez Yönetim Kurulu’ndan geldi. Kamuda çalışan avukatların kariyer meslek, özlük ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi taleplerinin dile getirildiği açıklama şöyle:
CUMHURBAŞKANI SÖZ VERMİŞTİ
Kamuda çalışan avukatlar, yıllardır söz verilen kariyer meslek, özlük ve çalışma şartlarını iyileştirilmesini bekliyor. Cumhurbaşkanı tarafından 2019 yılında açıklanan Yargı Reformu Strateji Belgesi'nde kamu avukatlarına ‘Kamu avukatlarının çalışma esaslarına ve özlük haklarına yönelik iyileştirilme yapılacaktır’ sözü verildi. Bu taahhüdün uygulanması ise 2 yıl süre ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bırakılmış, ancak uygulama takvimi süresinde 6. Yargı Paketi kanunlaşmasına rağmen Kamu Avukatlarına yönelik hiçbir çalışma yapılmamıştır. TBMM’ye sunulan 7. Yargı Paketi’nde ise kamu avukatlarına özlük hakları ve çalışma koşullarına yönelik bir çalışma yapılmayacağı görülmüştür.
KAMU AVUKATLARININ ÜCRETLERİ DİĞER YARGI ÇALIŞANLARININ ÇOK ALTINDA
Kamu avukatları, diğer yargı çalışanları ile aynı eğitim ve yeterliliklere sahipler. Buna rağmen kamu avukatlarının aldıkları ücretler, diğer yargı çalışanlarının çok altında. İcra ettikleri işin itibarına uygun bir ücret alma talepleri, Anayasa’nın 55. maddesinde geçen adaletli bir ücret belirlenmesi ilkesine göre anayasal bir haktır.
SÖZLER TUTULMAYINCA ÜCRETLERDE MAKAS GÜNDEN GÜNE AÇILDI
Bu hak yıllardır talep edilmesine rağmen verilen sözler tutulmadı. Aksine, yüzdelik olarak verilen zamlar neticesinde aldıkları ücretlerde makas günden güne açıldı. İcra ettikleri meslek ve üstlendikleri riskler göz önüne alınarak, 30 yıldır haklı mücadelelerini sürdüren kamu avukatlarının talepleri acilen Meclis gündemine alınmalıdır. Kamu avukatları, hak ettikleri özlük haklarına, çalışma standartlarına ve statülerine kavuşturulmalıdır.”