AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "faiz sebep, enflasyon sonuç" ekonomi modeli yurttaşlara art arda zamlar olarak yansıdı.
Eylül ayında başlayan faiz indirimleriyle birlikte 2021 yılının son ayları döviz kurlarında yükseliş ve dalgalanma ile enflasyonda durdurulamayan artış ile sona erdi. Eylül ayında 7 lira 30 kuruş olan ve pek çok sektörde ithalat nedeniyle belirleyici olan dolar kuru dalgalanmaların ardından müdahalelerle ancak 13-14 lira arasında sabitlenebildi.
Enflasyonun Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı rakamlara göre ocak ayında yüzde 11,10 arttığı, yıllık ise yüzde 48,69’a ulaştığı Türkiye'de 2022 yılının ilk gününden beri elektrik fiyatlarına gelen fahiş zam tartışılıyor.
Yeni yıl ile birlikte elektriğe gelen zam yüzde 50 oldu. Ancak uygulanmaya başlanan kademeli tarihe ile 150 kilovatsaatin (kWh) üzerindeki kullanımlarda fiyatlandırma yüzde 125 artmış oldu. Yurttaşların ve uzmanların 150 kWh'ın çok düşük bir limit olduğunu belirtmesi ve tepkilerin artması üzerine limit 210 kWh'a AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzaladığı kararname ile yükseltildi.
Akit gazetesi yazarı Şevki Yılmaz, elektrik ve doğal gaza gelen fahiş zamları köşesine taşıyarak eleştirielrde bulundu.
Şevki Yılmaz, "Orta direği fakirleştiren bu ve benzeri zamların, vatandaşımızın sağlıklı düşünerek doğru karar vermesini engellediğini unutmayacağız. Bu zamlarla büyük bir seçmen öfkesinin oluştuğunu görmek zorundayız. Vatandaşlarımızın maddi ve manevi mutluluğunu acil ekonomik desteklerle sağlamaya mecbur ve mahkûmuz!" ifadelerini kullandı.