Organize suç örgütü lideri olduğu gerekçesiyle hakkında kırmızı bülten çıkarılan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde 'dijital tecrit' altında tutulan Sedat Peker, haftalar sonra geri döndü. Peker, seçim öncesi helalleşme videosu çekeceğini söylemişti.
Peker, Uğur Dündar'ın Erk Acarer'in kaleme aldığı 'Aslan Avı' isimli kitapla ilgili mesajını retweetledi. Dündar'ın tweetinde ise "Aslan Avı, soruşturmacı gazeteci Erk Acarer'in Sedat Peker'den hareketle, son 3 yıldan 30 yıl geriye giderek, Türkiye'nin kirlenmiş tarihine belgelerle ışık tuttuğu çok önemli bir kitap. Destek Yayınevinden çıktı. Mutlaka okunmalı..." ifadeleri yar aldı.
NE OLMUŞTU?
12 Mart 2005'te Ergenekon davasından 9 yıl hapis yatan Sedat Peker, 10 Mart 2014'te tahliye edildi. Cezaevinden çıktıktan sonra 5 yıl boyunca iş insanı olarak çalışmalarını sürdürdü. 30 Kasım 2019'da yurt dışına kaçtı. Neden yurt dışına kaçtığına dair farklı iddialar bulunmaktadır.
Sedat Peker, 18 Ocak 2021'de Kuzey Makedonya'nın Üsküp kentinde ikameti kötüye kullanmak nedeniyle tutuklandı ve Kosova üzerinden Türkiye'ye sınır dışı edildi. Ancak Türkiye'ye gelmeyip önce Fas'a sonra Dubai'ye kaçtı.
2020'nin başında Sedat Peker'in yurt dışına kaçtığına dair artan söylemlere karşın Peker, 3 Şubat 2020 tarihinde resmî Instagram hesabında iki aydır Balkan coğrafyasında olduğunu, şu anda ise Karadağ'da ikamet edip üniversite eğitimi için bu ülkede kaldığını söyledi. Bu yazılı açıklamasından sonra Sedat Peker sosyal medya hesaplarından bir dizi video açıklaması yaptı.
15 Nisan 2020'de Alaattin Çakıcı'nın tahliye olduğu gün Peker, açıklama serisinin ilk videosunu yayınladı. 1 dakika 20 saniye uzunluğunda olan ve yaklaşık 2 milyon 400 bin defa tıklanan videoda Peker, Çakıcı tarafından söylendiği iddia edilen bazı söylemlerin, bizzat Çakıcı tarafından söylenmediğine inandığını, bu tip iddialar veya söylemler karşısında kimseden korkmadığını belirtti.
Mayıs 2020
5 Mayıs
14 dakika 40 saniye uzunluğunda olan ve yaklaşık 600 bin defa tıklanan videoda Peker, yurtdışına çıktığı zamanlarda savcılığın şahsı hakkında 'Suriye'de YPG'ye silah sattığına dair bir dosya' hazırladığını, bu dosya üzerinden gıyabi tutuklanma ve Interpol kararı çıkarılacağı, lakin kendisinin YPG'ye değil, Türk–Müslüman coğrafyasına insani yardım ekipmanı gönderdiğini iddia etti.
8 Mayıs
13 dakika 15 saniye uzunluğunda olan ve yaklaşık 1 milyon kez tıklanan videoda Peker, yurtdışına neden çıktığına dair yeni açıklamalarda bulundu. Şunları dedi:
"Daha önce eğitim ve ticari işlerim için yurt dışına çıktığımı söyledim. Bunlar yalan değil lakin gerçeklerin de sadece %10'udur."
Bu videoda aynı zamanda ilk defa Berat Albayrak'tan bahsetti. Arkadaşlarının sık sık, Albayrak'ın kendisi hakkında bir buçuk senedir dosyalar hazırlattırdığını ve kendisini ömür boyu hapse mahkûm edeceğini söylediklerini söyleyen Peker, 2019'un ortalarında yurtdışına kaçma kararı aldığını açıkladı. Aynı videoda Peker, Polis Teşkilâtı içerisinde birkaç derin devlet kimliğinin yönlendirmesi ve organizasyonu ile kendisini sosyal medyada hedef hâline getirildiğini de söyledi.
9 Mayıs
19 dakika 27 saniye uzunluğunda olan ve yaklaşık 1,1 milyon defa tıklanan videoda Peker, yeniden Berat Albayrak'tan bahsetti. Peker bu videoda Albayrak için şunları dedi:
"Yurt dışına kaçmasına rağmen, terör örgütlerinin hedef listesinde olduğu için Makedonya'da Türk devleti tarafından Peker'e koruma polisi tahsis edilmişti, ancak bu polis korumasının daha sonra Berat Albayrak tarafından kaldırıldı."
19 dakikadan oluşan yeni videoda Peker yine Berat Albayrak'tan bahsetti. Peker, "Yurt dışına kaçmasına rağmen, terör örgütlerinin hedef listesinde olduğu için Makedonya'da Türk devleti tarafından Peker'e koruma polisi tahsis edilmişti. Ancak bu polis korumasının daha sonra Berat Albayrak tarafından kaldırıldığını..." iddia etti. Peker, Berat Albayrak'ın Fethullahçılar tarafınca kandırılıp yanlış yönlendirildiğini iddia etti.
13 Mayıs
27 dakika 53 saniye uzunluğunda olan ve yaklaşık 800 bin defa tıklanan videoda Peker, temel olarak Fethullahçıların yurt içi ve yurt dışındaki algı ve operasyonlarından bahsetti.
20 Mayıs
36 dakika 1 saniye uzunluğunda olan ve yaklaşık 1.2 milyon defa tıklanan videoda Peker, İrfan Aydın'ın kendi hakkındaki itiraflarına değindi. Peker, aynı zamanda Aydın'ın geçmişte Gülen Hareketi'nden yargılandığı, bu yüzden Aydın'ın itiraflarına itibar edilmemesine değindi. Aynı videoda Peker:
"Polis korumasıyla beni yurtdışına çıkartan devlet artık yurtdışından beni getirtmek için yazışmalara başladı." iddiasında bulundu.
Yurtdışına kaçma sürecinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun kendisine yardım ettiği iddialarını yalanladı. Soylu ile görüşmediğini belirtti. 20 Mayıs 2020'de politik söylemlerine son veren Peker, bir senelik suskunluk dönemine girdi.
Bir senelik suskunluk döneminin ardından 2021'in mayıs ayında video yayımlamaya başlayan Peker, birbirinden çarpıcı ve sarsıcı iddiaları dile getirdi. Peker'in iddialarının ardından kamuoyu iddialarda adı geçen isimlerden açıklama beklemeye başladı. Birçok isim iddialarla ilgili açıklama yapmazken, Peker son videosunu 20 Haziran 2021'de yayımladı.
20 Haziran'da neden video yayınlamadığı hakkında 5.59 dakikalık bir açıklama videosu yayınladı.
Videoda, öldüğüne veya tutuklandığına dair iddiaları yalanladı. Bulunduğu ülkenin kanunları gereği ve suikast riskinden dolayı video yayınlamadığını açıkladı.
Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan'a göre Türkiye yürüttüğü bazı diploması hamleleri ile Birleşik Arap Emirlikleri'nde kalan Sedat Peker'in videoları susturuldu. Pehlivan'ın iddiasına göre Türkiye, Cemal Kaşıkçı'nın suikast dosyasını irdelememek karşılığında Suudi Arabistan'ı devreye koydu. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri'nden Peker'in video yayınlamamasını istedi.