AB heyetinin Beştepe'deki AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesine koltuk krizi damga vurdu. Erdoğan'ın Charles Michel ve Ursula von der Leyen'le yaptığı görüşme sırasında von der Leyen'ın ayakta kalması tartışma konusu oldu.
Toplantıdan kameralara yansıyan görüntülerde Erdoğan ve Michel bayrakların önündeki koltuklara otururken, von der Leyen'in ayakta kaldığı, buna tepki gösterdiği ve nereye gideceğini bilemediği görülmüştü. Daha sonra Ursula von der Leyen ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, karşılıklı koltuklara oturmuşlardı.
Peki, olay nasıl gelişti? Ankara’daki protokol ekibi neden iki değil de tek koltuklu ve kanepeli bir düzen ayarladı? Olayı soruşturan Habertürk yazarı Kübra Par, edindiği bilgileri köşesinde paylaştı:
OTURMA DÜZENİNİ MİCHEL'İN EKİBİ VERMİŞ
Bu tür görüşmelerden önce gelecek heyetteki liderlerin protokol ekipleriyle Cumhurbaşkanlığı’ndaki protokol ekipleri arasında ön toplantılar yapılıyormuş. Bu ziyaret öncesinde de ön protokol toplantısı gerçekleşmiş. Von der Leyen’in ekibi oturma düzenini hiç gündeme getirmezken, kararları Michel’in ekibi vermiş.
Ankara AB heyetini çok iyi ağırladığı görüşünde. Karşılama töreni yapılmış, zırhlı araç tahsis edilmiş. Yemek 2+2 olarak planlandığı halde onların ricası üzerine 2 kişi daha ekstradan eklenmiş. Dediğim gibi oturma düzeni ise Michel’in ekibi tarafından belirlenmiş.
MİCHEL'İN EKİBİ ÖZÜR YERİNE SUÇU TÜRKİYE 'YE ATTI
Buna rağmen Michel kendi ekibinin ayıbı için özür dileyecek yerde suçu Türkiye’ye atma kolaycılığına kaçtı ve Türk yetkililerin protokol kurallarını katı şekilde uyguladıklarını, Avrupa Komisyonu Başkanı'na farklı ve daha az önem verilir şekilde davranıldığını iddia etti.
Oysa hem AB protokol hiyerarşisi hem de centilmenlik adına yer vermesi gereken kendisiydi.
DAHA DERİN ALMAN -FRANSIZ ÇEKİŞMESİ VAR
İki AB Başkanı arasındaki benzer sorunlar başka alanlarda da yaşanıyor çünkü daha derinde bu bir tür Alman-Fransız çekişmesi aslında. Michel’in Macron’un, Ursula’nın ise Merkel’in desteğiyle geldiği biliniyor. “Aralarındaki ihtilafları bize fatura etmeye çalışıyorlar” yorumunu yapıyor Ankara’daki kaynaklar.
Zaten Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da dün “Cumhurbaşkanı'mızın makamında yapılan görüşmede uygulanan protokolde AB tarafının talepleri karşılanmıştır, talepleri doğrultusunda oturma düzeni planlanmıştır, nokta...” diyerek tepki gösterdi.
Peki Von der Leyen’e yapılmış bir ayıp var mı? Elbette var, erkek egemen zihniyet Avrupalı da olsan değişmiyor işte...
Lafın kısası AB, demokrasi standartları ve İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı nedeniyle Türkiye’yi eleştirmekte haklı olabilir ama koltuk krizinde Ankara’nın suçu yok gibi görünüyor.