Sanal sunucular ayrı bir işletim sistemine sahip oldukları için farklı IP adreslerine, güvenlik sistemlerine ve şifrelere sahip olabildikleri için adeta özel bir sunucu gibi işlev görebilmektedirler. Sanal sunucular kendi içlerinde iki grupta incelenmektedir ve sanal sunucu kullanımı kullanıcılara bir çok fayda sağlayacak özelliklere sahiptir.
Sanal Sunucu Türleri
Sanal sunucu nedir? Neden sanal sunucu tercih etmeliyim? sorusunu bir de sanal sunucu türlerini incelerken cevaplamamız gerekirse; iki türü bulunan sanal sunucuları VPS (Virtual Private Server) ve VDS (Virtual Dedicated Server) gruplandırabilmemiz bu soruya cevap verebilmemizi kolaylaştıracaktır.
VPS, web sitesindeki artan trafiğe en iyi performans ile karşılık verebilmek amacı ile ziyaretçiler için en hızlı hizmetleri sunabilen, orta ölçekli web sitelerinin kaynağını sağlayabilen, diğer kullanıcıların tüketemediği kaynaklardan yararlanabilen, hostingten daha iyi performans ve esneklik sunabilen VDS' ye oranla daha yüksek fiyatlı bir sanal sürücü türü olarak işlev görmektedir. Ayrıca VPS;
Tek olmasına rağmen çok sayıda web sitesine bünyesinde barındırabilme özelliğine sahiptir.
Sunabildiği root erişim sayesinde bağımsızlık sağlayabilen sistem ile çalışmaktadır.
Sitenin güçlenmesine olanak sağlayan bu sistem ile yapılandırma oluşturulurken özelleştirmeye de olanak sağlayan bir sistem ile çalışmalarını sürdürebilen bir işlev görmektedir.
Sunucu kaynaklarının ölçeklendirilebilmesine olanak sağlayan bu sistem ile sitenin ihtiyaçları karışılabilen bir prensip ile çalışabilmektedir.
Güvenlik protokollerini uygulayabilen yapısı ile sitenizin komşu sitelerden korunmasına katkı sağlayabilmektedir.
Kullanıcıların her biri için bellek ve depolama alanı oluşturabilmektedir.
Sanal sunucu türlerini incelerken sanal sunucu nedir? Neden sanal sunucu tercih etmeliyim? sorusundan uzaklaşmadan bir de VDS sanal sunucusu ile ilgili detaylara göz atmak yerimde olacaktır.
VDS, kullanıcıların sadece atanan kaynaklardan faydalanabildiği, uzaktan erişim katmanı sayesinde son kullanıcılar için internet üzerinden küresel olarak erişmelerini sağlayabilen paylaşım özelliği bulunmayan ve geç yüklenme sorunlarının yaşanmadığı bir sanal sürücü türüdür. VPS' den daha ucuz olan bu sanal sunucu;
Diğer web sitelerinin performansından etkilenmeden işlev görebilen bir yapıya sahiptir.
Kaynaklar VDS' de donanımsal olarak bulunmaktadır.
VDS çevre dostu bir sunucu olduğu için yalnızca ihtiyaç olan kaynakları kullandığından enerji tüketimini ve karbon emisyonlarını azaltabilme özelliğine sahiptir.
Kolay yedeklenebilen ve kurtarılabilen bir sistem ile işlev görmektedir.
Uygun maliyet, ölçeklenebilir olma, güvenilirliğin en iyi olduğu VDS sunucusu azaltılmış arıza süreleri ile de tercih edilmesi gereken bir sanal sunucudur.
Sanal Sunucuların Kullanılması Neden Gereklidir?
Sanal sunucu nedir? Neden sanal sunucu tercih etmeliyim? sorusuna sanal sunucuların kullanılması neden gereklidir sorusunun yanıtı ile devam etmek gerekirse; sistem üzerinde tam kontrol yetkisinin elinizde olabilmesi ve site üzerinde değişiklikler yapabilmek ve siteyi geliştirebilmek için tüm hakimiyeti sağlayabilmek için cevabını verebilmekteyiz.
Sanal sunucuları kullanma, firmalar tarafından da web sitesi oluşturabilme, yedeklemeler yapabilme, e - posta sunucularını barındırabilme, c Panel, Plesk barındırabilme, veri tabanı ihtiyacının giderilebilmesini sağlayabilme, müşteri dosyalarını saklayıp ihtiyaç duyulan anda bu dosyalara ulaşabilme, müşterilere servisler sunabilme, uzaktan çalışabilme gibi amaçlar için kullanabilecekleri için gereklidir. Bu bağlamda firmaların tüm işleri daha hızlı, daha güvenilir ve daha profesyonel bir şekilde gerçekleştirebilecektir.
Sanal Sunucu Kullanmanın Sağlayabileceği Avantajlar Nelerdir?
Sanal sunucu nedir? Neden sanal sunucu tercih etmeliyim? sorusu sanal sunucu kullanımının sağladığı avantajlar ile de cevaplanabilecektir. Sanal sunucu kullanımı;
Her sunucuya kendi bant genişliği ve depolama alanı bulundurabilme ve en uygun ücretler ile sağlama kolaylığı,
Özelleştirme olanağı sayesinde ihtiyaca yönelik bir işletim sistemi oluşturabilme,
Kaynak artırma ve kaynak azaltma işlemleri yapabilmek için ölçeklendirilebilme imkanı sunabilme,
Kaynaklarının birbirinden izole olması ile verilerin daha güvenli bir ortamda işlenebilmesine olanak sağlayabilme,
Tek bir sunucu ile birden fazla sunucunun işini yapabilme kolaylığı sayesinde enerji tasarrufu sağlayabilme,
Bir makine ile kontrol mekanizması geliştirerek sunucu ve bilgisayarın kontrollerini kolaylıkla sağlayabilme,
Başarılı bir optimize elde edebilme,
Yazılım uyumsuzluğu ya da işletim uyumsuzluğu yaşanmadan işlemler devam edebilecek bir disiplin ile çalışabilme,
Farklı işletim sistemlerinin birbirleri ile etkilenme olmaksızın işleyişlerini sürdürebilmesine olanak sağlayabilme vb. bir çok avantajı barındıracağı için kesinlikle tercih edilmelidir.
Sanal Sunucu Tercihi
Özellikle web barındırma maliyetlerinin düşürülmesi için tercih edilen sanal sunucu nedir? neden sanal sunucu tercih etmeliyim? çokça merak edilen konular arasında yer almaktadır. Maliyet düşüklüğü nedeniyle de tercih edilen sanal sunucular aslında zaman kazanma, hızlı işlem elde edebilme, güvenilirlik, kontrolleri kalaylıkla sağlayabilme, depolama alanı oluşturabilme ve daha bir çok fayda sağladığı için de sıklıkla kullanılmaktadır.
Sanallaştırma teknolojisi kullanımı ile hayatın bir çok alanına yayılan sanal sunucu kullanımı online satış siteleri, kurumsal web siteleri, blogların barındırılması, veri depolama, e-posta sunucusu, dosya aktarım protokolü gibi alanlarda yaygın şekilde varlığını hissettirmektedir.
Sanal Sunucu Kullanımı İle İlgili
Sanal sunucu nedir? Neden sanal sunucu tercih etmeliyim? konusu detaylandırıldığında çağımızda gelişen teknoloji ile paralel olarak geliştirilmiş bir alan olduğu da bilinen bir gerçektir. Bir sunucunun kaynaklarının bölümlere ayrılması ve bu sayede kullanıcılara daha fazla kontrol edebilme olanağı sunabilen sanal sunucular ile MySQL VPS Server, WordPress, VPS Server, IIS VPS Server sunucu tabanlı uygulamalar kurulabilmektedir.
daha.net ile kişisel web siteleri, satış siteleri, kurumsal siteler 100 GB üzerinde bir depolama alanında ihtiyaç duyduğu anda ve hostingten daha fazla kontrol, esneklik ve performans sunduğu için de sanal sunucu kullanımı ile üstün bir depolama gücüne, güvenilirliğe ve gizliliğe kavuşabileceklerdir.