İzmir'in çeşitli ilçelerinde sahte içki içtikleri iddia edilen çok sayıda kişi, mide bulantısı ve görme kaybı şikayetleriyle rahatsızlanarak hastanelere kaldırılmıştı. Urla ve Ödemiş ilçelerinde de dört kişi daha sahte içkiden hayatını kaybetti. İzmir’de sahte alkol yüzünden hayatını kaybedenlerin sayısı 17’ye çıktı, 18 kişinin ise tedavisi sürüyor.
Kırıkkale‘de de geçen cuma günü sahte içkiden zehirlenen 11 kişiden yedisi hayatını kaybetmişti.
Bir zehirlenme haberi de Mersin‘den geldi. Mersin’de sahte içki içtiği belirlenen beş kişi yaşamını yitirdiği, hayati tehlikesi devam eden sekiz kişinin ise çeşitli hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde tedavi gördüğü öğrenildi. Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre olayla ilgili gözaltına alınan dört zanlıdan üçü tutuklandı.
52 bidon içinde toplam 260 litre etil alkol ile çok sayıda boş şişe ve etiket ele geçirdi.
Toroslar ilçesindeki büfeye baskın yapan polis ekipleri, ele geçirilen 19 adet 50 cl’lik şişelerdeki sıvının, metanol oranı yüksek sahte içki olduğunu saptadı. Kapatılan büfenin işletmecileri H.Ü. ve E.A., gözaltına alındı. Şüpheliler, sahte içkileri M.F. isimli kişiden temin ettiklerini söyledi.
M.F.’nin Mezitli ilçesindeki evine baskın yapan ekipler, 52 bidon içinde toplam 260 litre etil alkol ile çok sayıda boş şişe ve etiket ele geçirdi. M.F. ile yanında bulunan ismi açıklanmayan bir kişi daha gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen şüphelilerden üçü tutuklandı, biri ise serbest bırakıldı. Polis ekipleri büfeden içki satın aldığı belirlenen sekiz vatandaşa da ulaşıp 19 litre sahte içkiye el koydu.
İSTANBUL’DA BİR AVUKAT ÖLDÜ
Kartal’da avukat Hakkı Oğuzhan Şahinoğlu (36) sahte içki nedeniyle zehirlenerek hayatını kaybederken; Kemal K. Abdil K. ve Rahmi K.’nin Kartal Eğitim Araştırma Hastanesi yoğun bakım servisinde tedavi gördüğü öğrenildi.
Zehirlenenlerin ifadesi üzerine düzenlenen baskında işletme sahibi Yavuz Ö. gözaltına alındı. Aramalarda rakı yapımında kullanılan 290 anason kiti, 10 votka kiti, 2.5 litre sahte rakı ve aynı miktarda sahte votka ele geçirildi. Ayrınca aramalarda metanol zehirlenmelerine sebep olan dokuz şişe metil alkol ele geçirildiği belirtildi.
Polis ekiplerinin kaçak ve sahte içkilere yönelik Avcılar, Büyükçekmece ve Ataşehir’de düzenlediği baskınlarda, 162 şişe kaçak içki ve 20 litra alkol ele geçirildi. Kaçak ve sahte içkilere yönelik çalışmaların sürdüğü öğrenildi.
Üç kentte hayatını kaybedenlerin sayısı 27’ye yükseldi. 32 kişinin tedavisi ise sürüyor. Sahte içkiden hayatını kaybedenlerden kimlikleri açıklanan kişiler şöyle:
KIRIKKALE: Yılmaz Mayalı, Cemal Doğan (55), Ünal Gündoğdu, İlyas Yalım, Hacı Vatansever, Ali Başpınar, Mustafa Özyurt
İZMİR: Hasan Çetin Esen (59), Mustafa Maya (71), Aydın Göksoy (58), Adem Güneş (64), Nejdet Kanatlıer (67), Mehmet Celalettin Sezer (68), Ali İhsan Çakmak (70), Hakan Ulukaya (46), Mehmet Görgülüer, Engin Dokuyucu, Nihat Karaoğlan, İlhami Kalfa, Hüseyin Yılmaz
MERSİN: M.B., H.S., İ.U., S.A., E.D
İSTANBUL: Hakkı Oğuzhan Şahinoğlu (36)
İZMİR’DE KUZENLER PEŞ PEŞE HAYATINI KAYBETTİ
Urla'da sahte alkol tükettiği iddia edilen 46 yaşındaki Hakan Ulukaya, rahatsızlanarak Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesine kaldırıldı. Buradan Manisa'ya sevk edilen Ulukaya, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.
Ödemiş ilçesinde ise mide bulantısı ve görme kaybı şikayetleriyle Ödemiş Devlet Hastanesi’ne başvuran altı kişinin, yapılan tahliller sonucunda sahte içki tükettikleri ortaya çıktı. Sahte içki tüketenlerden Mehmet Görgülüer ve Engin Dokuyucu vefat etti. Kuzen oldukları öğrenilen Görgülüer ve Dokuyucu'nun cenazeleri bugün toprağa verilecek. Ödemiş Devlet Hastanesi’nde sahte içki nedeniyle tedavi görenlerden bir kişi de tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.
İZMİR'DE ÖLÜ SAYISI 17'YE YÜKSELDİ
İzmir'de sahte içkiden zehirlendiğini belirterek hastaneye başvuranlardan 6'sının daha yaşamını yitirmesiyle ölenlerin sayısı 17'ye çıktı.
Alınan bilgiye göre, metil alkol zehirlenmesiyle hastaneye kaldırılan 6 kişi daha hayatını kaybetti. Ölenlerin cenazeleri, otopsi için İzmir Adli Tıp Kurumuna götürüldü.
Metil alkol zehirlenmesi şüphesiyle 9 Ekim'den bu yana hastaneye başvuranlardan ölenlerin sayısı 16'ya yükseldi. Hastanelerde tedavi gören kişi sayısının da 18 olduğu öğrenildi.
SORUŞTURMA SÜRÜYOR
Yürütülen soruşturmalar kapsamında gözaltına alınan kişi sayısı 12'ye ulaştı.
Sahte içki ürettiği belirlenen zanlılardan bazılarının yakalanma olasılığına karşı edindikleri etil alkolün ambalajına "dezenfektan" etiketi yapıştırdığı iddia edildi. Kaçak yollarla üretilen ve zehirlenmelere neden olan sahte içkilere de dezenfektan kaynaklı metil alkol karışmış olabileceği belirtildi.
DEZENFEKTANA AROMA KARIŞTIRMIŞLAR
Kimya Mühendisleri Odası Eskişehir Bölge Temsilciliği Başkanı Kenan Çalışır, sahte alkol kullanımından dolayı artan ölümlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Metil alkolün endüstriyel bir ürün olduğunu belirten Çalışır, şunları söyledi:
– Ölüme ve nörolojik hasara yol açan içki zehirlenmeleri son 10 yılda sık yaşanan bir toplumsal sorun haline geldi. Salgın döneminde kullanımına sıkça alıştığımız daha çok yüzey temizleyici olarak kullanılan, etil alkol içerikli olanların dışında sekiz farklı kimyasal içerikli çeşidi olan dezenfektana aroma karıştırılarak alkollü içki üretilmeye çalışmışlar. Bu da ölümlere ve bir çok kişinin zehirlenmesine neden oldu.
– Alkollü içeceklerin üretimi, tüketimi ve fiyatlandırılması ile ilgili mevcut durum ciddi olarak gözden geçirilmeli. Sahte içki üretimi ve kullanımıyla yurttaşlarımıza, çevreye ve ülke ekonomisine ciddi olarak zarar veriliyor. Metil alkol endüstriyel kullanımı olan bir üründür. Gıda maddelerinin üretiminde girdi olarak kullanılması kesinlikle yasaktır ve kullanılamaz.
FARKINA VARMAMASI İMKANSIZ
– Metil alkolle üretilmiş içki, tüketen kişinin ölümüne kadar vücudunda yaşar. İçilmesi ile oksitlenerek formik asit ve formaldehite dönüşür. Bunlar vücut içerisinde hasara yol açan maddelerdir. Metil alkol ile üretilmiş bir içkiyi tüketen kişinin bunun farkına varması neredeyse imkânsızdır. Önce merkezi sinir sistemi etkilenir, kullanım miktar arttıkça dolaşım sistemi sorunları, solunum bozuklukları, ishal, sara nöbetleri, felç, körlük, koma hali ve nihayetinde ölüm meydana gelir.
KİMYA MÜHENDİSLERİ: ARTAN VERGİLER SAHTE RAKIYI TEŞVİK EDİYOR
Sahte içki yüzünden 3 gün önce İzmir’de 11 kişinin hayatını kaybetmesi üzerine Kimya Mühendisleri Odası Ege Şube Başkanı Fatma Mehlika Koç önemli uyarılarda bulundu. İçki tüketimini azaltmak için vergileri düşürmenin çözüm olmadığına değinen Koç, “Vergileri arttırmak, halkı kaçak ve sahte rakı tüketmeye itmektedir. Burada ilk başta gelen ölüm riskidir. İkincisi ise uzun vadede kronik etkilenmedir. İçkinin sağlık üzerindeki zararları halka anlatılmalı ve halkımız bilinçlendirilmelidir” dedi.
“RAKI ÜRETİMİ KİMYA MÜHENDİSLERİ DENETİMİNDE YAPILMALI”
Mehlika Koç, evlerde yapılan rakının tarımsal kökenli etil alkol üzerine su, şeker, anason ilave edilmesiyle elde edildiğini söyledi. Koç, “Tarımsal kökenli etil alkol üzerine anason yağı koyduğunuzda elde edilen karışıma su eklendiğinde beyazlar. Fakat, bu içeceğe rakı diyemeyiz. Tarımsal kökenli etil alkol, buğday, arpa, mısır, şeker kamışından elde ediliyor. Klasik rakı, meyve şekerinden damıtılarak elde edilen etil alkol ile yapılır. Rakı üretimi bir kimyasal prosestir ve mutlaka kimya mühendisleri kontrolünde, endüstriyel şartlarda, resmi otoritelerden izin alınarak yapılmalıdır. Yılların rakı içicileri bile farkı anlayamayabilir. Ayrıca; rakının ana hammaddesi etil alkol yerine daha ucuz olan metil alkol kullanılabilir ki bu da oldukça tehlikelidir” dedi.
“SATIN ALINAN ALKOLÜN KAYNAĞI BİLİNMELİ”
Etil alkolün içki yapımında kullanılabildiğini fakat metil alkolün toksik özelliğinden dolayı içki yapımında kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Koç açıklamasında şu uyarılarda da bulundu:
“Etil alkolün kaynama sıcaklığı 78 °C, metil alkolün ise 64,7°C’dir. Damıtma sırasında bu sıcaklıklara çok dikkat edilmelidir. Metil alkol içildiğinde vücutta formik asit ve formaldehite dönüşür, dolayısıyla formik asit ve formaldehit kaynaklı bir zehirlenme yaşanabilir. Belirlenen miktarlardan fazla alındığında ölüm, görme kaybı olabilir. Alkollü içkilerin üretimi tam da kimya mühendisliği konusudur. Evlerde 2 yolla rakı üretimi yapılmakta. En kolayı tarımsal kökenli etil alkol ile yapılanı. Satın alınan alkolün kaynağı bilinmeli, alkol üzerindeki etiket dikkatlice okunmalıdır. Yine de bu yöntemle elde edilen ürünü aşırı kullanmamak gerekir. İkinci yöntem damıtma yöntemi ise tamamen kimya mühendisliği disiplinidir. Damıtma esansında elde edilen etil alkole metil alkol karışmaması gereklidir”