Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

SAĞLIKTA YENİ TÜRKİYE: Hastaneye alınmayan hastasının yakınları sinir krizi geçirdi

SSPE(Subakut Sklerozan Panensefalit) hastası kardeşi Mehmet Ekber Doğan'ı kontrol için hastaneye götüren yakınları kendileriyle ilgilenilmediğini belirterek sinir krizi geçirdi. Ablanın feryatları yürek dağladı.

Batman Bölge Devlet Hastanesi'ne SSPE(Subakut Sklerozan Panensefalit) hastası kardeşini götüren abla Hacire Doğan, hastanede kendileriyle ilgilenilmediğini belirterek sinir krizi geçirdi.

Çağdaş ULUS/KRTTV ÖZEL HABER

"Binlerce SSPE hastası kaderine terk edildi" diye isyan eden abla Doğan, "Mehmet'in hastalığının ne aşamada olduğunu öğrenmek için Nöroloji'ye getirdik. Film çekilirse beyin hasarının ne aşamada olduğunu görecektik ama 'Film çekilse bile bu saatten sonra yapılacak birşey yok' deyip başlarından saldırlar" dedi.

HASTANEDE TEK NÖROLOG VAR

Öte yandan olayın yaşandığı hastanede ise sadece bir nörolog doktorun olması dikkat çekti.

SSPE (SUBAKUT SKLEROZAN PANENSEFALİT) HASTALIĞI NEDİR?

Subakut sklerozan panensefalit (SSPE), santral sinir sisteminde kızamık virüsü ile oluşan ilerleyici, ölümcül bir yavaş virüs enfeksiyonudur. Kızamık geçirildikten sonra, virüsün beyne yerleşmesiyle yaygın demiyelinasyon(sinir miyelin kılıfının yok olması), inflamasyon, beyin beyaz cevherinde immün zedelenmeye bağlı inflamatuar(iltihabi) ve nörodejeneratif(sinir harabiyeti) bir hastalıktır. Genellikle çocuk ve genç adolesan döneminde görülmekle birlikte daha erken ve daha geç olgulara da rastlanılmaktadır. Kızamığa karşı aşılanmamış, aşılanmasına rağmen yeterli bağışıklık düzeyine ulaşmamış ya da aşılanmadan önce kızamık geçirmiş çocuklarda görülür. Hastalık kızamık geçirilmesinden ortalama 5-6 yıl sonra ortaya çıkmaktadır. Kızamık enfeksiyonunun nadir görülen geç dönem komplikasyonudur (1/300.000). SSPE, oldukça nadir rastlanan, santral sinir sisteminin yavaş virus infeksiyonlarındandır.

Hastalığın görülme yaşı 2 ile 32 gibi geniş bir aralıkta verilse de, en sık 5 -15 yaşları arasında izlenir. Çoğunlukla çocukluk döneminde saptanır; median yaş yedi olarak bildirilmektedir.

Hastalık hızlı seyirlidir; birçok vakada semptomlar ortaya çıkmaya başladıktan sonra 6-24 ay içinde ölüm görülebilir. Nadirde olsa hafif seyirli vakalar görülebilmektedir.

VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI

Haberimiz sonrası Batman Valiliği'nden açıklama yapıldı.

Medyada yer alan “Batman’da SSPE Hastası Genç Hastaneden Geri gönderildi” başlıklı haberin gerçeği yansıtmadığını iddia eden valilik şu açıklamayı yayınladı: "

“ Mehmet Ekber Doğan isimli hasta, daha önce SSPE tanılı olup, 28.01.2020 tarihinde aktif şikâyeti olmayıp kontrol amaçlı yakınları tarafından Batman Bölge Devlet Hastanesi nöroloji polikliniğine başvurmuştur. Hasta yakınları muayene sırasında nöroloji uzmanına poliklinikte nöroloji uzmanıyla tartışıp, hakaret etmiş ve poliklinik kapısını tekmeleyerek zarar vermişlerdir Bunun üzerine nöroloji uzmanı tarafından Beyaz kod verilmiş. Buna rağmen hastanın mağduriyet yaşamaması adına bir başka nöroloji uzmanı tarafından muayene edilip hastaya aynı gün içerisinde kan tahlilleri, beyin MR ve EEG yapılmış ve aynı gün içerisinde de sonuçlandırılmıştır. Hastane idaresinin araya girmesi üzerine hasta yakınları özür dilemiş ve beyaz kod çağrısı geri çekilerek işlem yapılmamıştır.

Aynı hasta, yakınları tarafından 17.02.2020 tarihinde kontrol amaçlı kendi istekleriyle yeniden beyin MR çektirmek için başka bir nöroloji uzmanına başvurmuş ve nöroloji uzmanından tekrar beyin MR’ının çekilmesi istenmiştir. Hastanın aktif bir şikâyetinin olmaması üzerine hasta yakını tarafından istenilen talebi nöroloji uzmanı tarafından tıbbi gereklilik görülmediğinden uygun görülmemiştir. Bunun üzerine poliklinik yapan bir diğer nöroloji uzmanına gidip talebini yinelemiş ve fakat aynı nedenle söz konusu doktor tarafından da tetkik yapılması uygun görülmemiştir. Bunun üzerine akrabaları ile beraber saldırgan davranışlar sergileyen aile, acil servis önüne gelerek görüntülere yansıyan tepkiyi göstermiştir.

Hastanın yakınları tarafından “10 yıldır hastaneye gitmedik” şeklindeki iddia ile ilgili olarak hastanemiz HBYS kayıtlarında yapılan incelemede, hastanın 100’den fazla müracaatının çeşitli branşlara yapıldığı ve her defasında da muayeneleri ve gerekli tetkiklerinin yapıldığı tespit edilmiştir. Ayrıca hasta evde sağlık hizmetinde kayıtlı ve takipli bir hasta olduğundan hastaneye nakli -olaya konu iki başvurusu da dahil- yine evde sağlık hizmeti nakil aracıyla gerçekleştirilmiştir. Haberdeki görüntülere de yansıyan mavi şeritli ambulans ile söz konusu nakiller gerçekleştirilmiştir."

Kamuoyuna duyurulur. "

İşte o görüntüler;

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER