Son yıllarda histamin zehirlenmesine ek olarak histamin intoleransının da histamin alımına bağlı bir problem olarak ortaya çıktığına işaret eden Özel, “Bu durum bireylerde histamini metabolize eden enzimler olan histamin-N-metiltransferaz (HNMT) ve diamin oksidaz (DAO) eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Özellikle fermente ürünler yüksek oranda histamin içeriler. Olgunlaştırılmış peynirler, sucuk, sosis gibi fermente et ürünleri, kakao ve çikolata bunlardan bazılarıdır. Fermente gıdalara ek olarak ıspanak, patlıcan, domates gibi sebzeler de doğal yapısında histamin bulundurmaktadırlar” ifadelerini kullandı.
Çok düşük oranda histaminin dahi bu bireylerde semptomlara yol açtığını ifade eden Özel, “Bu enzimin eksikliği bazı bireylerde doğuştan olabilirken bazılarında alkol ve kullanılan ilaçlar sebebiyle enzimlerin inaktive olmasına bağlıdır. Her iki durumda da metabolize edilemeyen histamin, kana geçerek kanda histamin seviyesinin artışına sebep olmakta ve diyareden baş ağrısına, rinokonjonktival semptomlardan astım, hipotansiyon, aritmi, ürtiker, kaşıntı ve deride kızarıklıklara kadar değişkenlik gösteren belirtelire sebep olmaktadır. Her yaştan ve cinsiyetten insanda görülebilmesine rağmen daha çok orta yaşlı kadınlarda görülmektedir” diye konuştu.