Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Sağlık meslek örgütlerinden açıklama 

Ankara Tabip Odası, Ankara Eczacı Odası, Ankara Dişhekimleri Odası ve Ankara Veteriner Hekimleri Odası'nın aralarında bulunduğu sağlık meslek örgütleri Ankara Eczacı Odası'nda bir araya gelerek koronavirüs sürecine ilişkin toplantı düzenledi.

Sağlık meslek örgütleri adına konuşan Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı, 'Müdahale edilmediği takdirde büyük bir krizin bizi beklediği anlaşılmaktadır. Bu endişe verici durumun oluşmasındaki en büyük etken, süreç yönetimine ilgili tüm bileşenlerin dâhil edilmemesidir. Sağlık sistemini ayakta tutmak için atılması gereken ilk adım, birinci basamak sağlık hizmeti sunucularını etkin kılarak hastanelerin yükünün azaltıldığı yeni bir önlem planı oluşturup uygulamaya koymak, böylelikle salgının kontrolden çıkmasını engellemek olmalıdır' dedi.

SAĞLIK MESLEK ÖRGÜTLERİNE YER VERİLMİYOR

Salgınla başa çıkmak için sürecin şeffaf, güvenilir, bilimsel ve toplumsal mutabakatı sağlayan geniş bir katılımla yönetilmesi gerektiğini belirten Taner Ercanlı, şunları dile getirdi:

'Bu noktada karşımıza çıkan ilk eksiklik, Bilim Kurulu ile İl Pandemi Kurullarında sağlık meslek örgütlerinin görevlendirdiği kişilere yer verilmemesidir. Salgın yönetiminde sağlık meslek örgütlerinin temsili derhal sağlanmalıdır. Kuşkusuz, sağlık alanında köklü bir tarihe ve birikime sahip olan bu kurumların varlığı, söz konusu Kurulların etkinliğini arttıracak, salgınla mücadeleye olumlu anlamda bir ivme kazandıracaktır.'

Ercanlı, mücadelenin kahramanları olan sağlık emekçilerinde maddi ve manevi anlamda ciddi bir tükenmişlik hali görüldüğünü ifade ederek, 'Hayatları pahasına çalışan sağlık emekçilerinin çalışma koşulları ve özlük hakları en kısa sürede iyileştirilmelidir' dedi.

MESLEK HASTALIĞI OLARAK KABUL EDİLMELİ

Koronavirüs salgınının sağlık emekçileri açısından güçlüklerinden biri ise sağlık emekçilerinde görülen azımsanmayacak seviyedeki hastalık tanısı ve ne yazık ki sayıları giderek artan ölüm olguları olduğunu kaydeden Ercanlı, bu durumun önüne geçmek için sağlık emekçilerinin korunmasına yönelik kişisel koruyucu malzeme temininin sağlanması gerektiğini ve düzenli bir şekilde test yapılmasını ve koronavirüs tanısının meslek hastalığı olarak kabul edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Pandemi döneminde canla başla çalışan sağlık emekçilerinin meslek örgütlerinin hedef gösterilmesine de değinen Ercanlı, 'Demokratik rejimlerin yapı taşlarından olan meslek örgütlerine yönelik nefret diline, Türk Tabipleri Birliği'nin de maruz kalmasına büyük bir şaşkınlıkla şahit olduk. Hekimler başta olmak üzere tüm sağlık emekçilerini rencide eden bu söylem ve tutumu asla kabul etmediğimizin altını çiziyor, içinde bulunduğumuz hassas dönemde biz sağlık emekçilerini yıpratacak her türlü eyleme karşı çıktığımızı belirtiyoruz. Tüm bunların yanında, sağlık emekçilerine karşı sürekli hale gelen şiddet eylemlerinin sona ermesi için ilgili kurumlara gerekli adımları atmaları çağrısında bulunuyoruz' diye konuştu.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER