Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, önceki Maliye Bakanı Berat Albayrak döneminde Merkez Bankası’nın eriyen 128 milyar doları ile ilgili gelen eleştiriler üzerine dün twitter’dan şu açıklamayı yaptı:
“Son günlerde döviz rezervleri üzerinden Eski Hazine ve Maliye Bakanımız Sn. Berat Albayrak aleyhinde CHP tarafından yürütülen haksız ve seviyesiz söylemleri şiddetle kınıyorum. 2020 pandemi koşulları içinde küresel piyasalardaki olağandışı dalgalanmaların zorunlu kıldığı ortamda finansal istikrar hedefi doğrultusunda gerçekleştirilen döviz rezervi işlemlerini maksadı dışında çarpıtarak seviyesiz bir siyaset malzemesine dönüştürülmesi kabul edilemez.”
TWİTTER ÜZERİNDEN MESAJLAŞTILAR
Bunun üzerine İYİ Parti’li Erhan Usta da Elvan’ın tweetini alıntılayarak, “Ve böylece, yeni Hazine ve Maliye Bakanı sayın Lütfi Elvan bazılarının inkar ettiği rezerv erimesi meselesini kabul etmiş oluyor. Hayırlı olsun...” mesajını paylaştı.
İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı, Samsun Milletvekili Usta, TBMM’de bugün düzenlediği basın toplantısında da bu konuyu gündeme getirerek, şunları söyledi:
REZERVDE USULLERİN DIŞINDA ERİME VAR
Merkez Bankası’nın rezervlerine ilişkin tartışma devam ediyor. 128 Milyar dolar civarında rezervlerde erime var. Kayıp bir rezerv var. Hükümet istiyor ki, muhalefete bu işin peşini bıraksın. Bu işin peşini biz bıraksak da Türk milleti bu işin peşini bırakmaz. Bu işin hesabı bir gün sorulacaktır. Dün akşam itibariyle bu tartışmaya Sayın Lütfü Elvan, yeni Hazine ve Maliye Bakanı da bu tartışmaya girdi. Eğer Sayın Lütfü Elvan böyle bir tartışmaya girecekse onun olacağı taraf, burada yapılan yanlışların ne olduğunu açıklamak, buradaki şeffaflığı sağlamak üzerine olmalıdır. Bu rezervler hiçbir şekilde, evrensel ölçekte Merkez Bankalarının uyguladığı usüllerin dışında bir usülle erimiştir. Daha doğrusu nasıl eridiği hususu bilinememektedir. Hiçbir açıklama yapılmadan bu rezervler erimiştir. Bazen elbette şunu kabul edebiliriz; bir kısım para politikaları uygularsınız, politikalarınız olur. O politikalar çerçevesinde hata da yapılabilir. Ancak bunlar şeffaf yapılır. Merkez Bankaları attığı her adımı açıklamak durumundadır. Bizim 128 milyar rezervimiz eridi. Merkez Bankası, bu rezervleri sattığına dair bir tane açıklama yapmadı.
REZERVLERİN ERİDİĞİNİ BAKAN ELVAN İTİRAF ETMİŞ OLDU
Sayın Lütfü Elvan'ın da bu tür politikalardan kaçınarak; eğer bir açıklama yapacaksa bu rezervlerin nasıl eridiğine ilişkin bir açıklama yapması gerekir. Fakat onun açıklamasının, dünkü tweetinin şöyle bir kıymetli yanı vardı: Rezervlerin eridiğini de yeni Hazine ve Maliye Bakanı itiraf etmiş oldu. Çünkü bir kısım, hükümete yakın akademisyen görünümlü, aslında bu işleri bilmeyen veya bilmek istemeyen insanların, 'Türkiye'nin öyle bir rezervi yoktu ki erisin' diye açıklamaları olmuştu. Ama dün Hazine ve Maliye Bakanı'nın açıklamasından bu rezervlerin eridiğinin kabul edildiğini birinci ağızdan işitmiş olduk.
HÜKÜMET HARCAMALARI GÖZDEN GEÇİRMELİ
Pandemideki istihdam kayıplarının vergi üzerindeki olumsuz etkisi görülmeye başlamıştır. Geçen yıl faiz gelirlerinden alınan vergilerde indirim yapılmıştı. Şimdi onun olumsuz etkilerini de vergi sonuçlarında görüyoruz. Hemen ivedilikle yapılması gerekenler, harcama kalemlerinin hükümet gözden geçirmelidir. Gereksiz harcamalardan mutlaka tasarruf edilmek durumundadır. Bu şu demek değildir, pandemi ile mücadele kapsamında özellikle esnaf kesime verilmesi gereken destekler vardır. Şu ana kadar yapılan desteklerin hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur, oradaki desteklerin devam etmesi ekonominin sıhhati açısından gereklidir.
CİDDİ KAPANMA VAR
Esnafın durumu hala çok kötü, çok ciddi bir kapanma var. İşyerleri kapanıyor, yani sistem yavaş yavaş çöküyor. Hükümet bunun farkında değil hala inkâr eden bir yönetim anlayışı var. Esnafın Mart 2020’den sonra kullandığı kredilerin ödeme vakti geldi. Fakat esnaf ödeyecek durumda değil. Dolayısıyla bir yandan esnaf mağdur olacak, diğer yandan bankalar mağdur olacak. Bu mağduriyetin çözülmesi gerekiyor. Burada devlet, bankalar ve esnafın borçlarını yeniden yapılandıracak. Bir yıl süreyle ertelenmeli ve ondan sonra makul taksitlendirilmeli. Buradaki faiz yükünün de esnafa yüklenmemesi gerekir. Bu faiz yükünün bir kısmını Hazine üstlenebilir, bir kısmını da bankalar fedakârlık yapabilir."