Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Resmi Gazete'de yayımlandı: Sanayiciye kötü haber

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK),  2022 yılı için elektrikte “son kaynak tedarik tarifesi” tüketim miktarını düşürmesi, bugünkü tarifeler dikkate alındığında çok sayıda sanayinin daha yüksek bir bedelden elektrik tüketimini de beraberinde getirecek. 

Olcay AYDİLEK – ANKARA

EPDK'nın, 2022 yılına ilişkin “son kaynak tedarik tarifesi” tüketim miktarlarına ilişkin kararı Resmi Gazete'de bugün yayımlandı. Buna göre, 2022 yılında son kaynak tedarik tarifesi tüketim miktarı; konutlar için yıllık 50 milyon kilovatsaat, tarımsal sulama için yıllık 7 milyon kilovatsaat ve diğer tüketici grupları (sanayi) için yıllık 3 milyon kilovatsaat oldu.

EPDK, 1 Ocak 2019'dan itibaren 1,0938 olarak uygulanan enerji tedarik maliyeti dışındaki diğer tüm maliyetler ile makul kar dikkate alınarak belirlenen katsayıyı (KBK) sabit tuttu.

SANAYİCİYİ ELEKTRİK ÇARPACAK

Sanayide, 2021 yılında 7 milyon kilovatsaat olan tüketim sınırı, 2022 yılı için 3 milyon kilovatsaate çekildi. Uzmanlar, bu sınırın 3 milyon kilovatsaate düşürülmesiyle birlikte son kaynak tedarik tarifesinden elektrik almak zorunda olan sanayici sayısının belirgin biçimde artacağını vurguladı.

Uzmanlar, “Bir sanayici, diyelim yılda 3 milyon kilovatsaat elektrik tüketiyor. Elektriğini, son kaynak tarifesi üzerinden satın alacak. Bu sanayici, bugünkü koşullar ve fiyat düzeyi dikkate alındığında elektrik için EPDK tarafından düzenlenen ve kamuoyuna açıklanan tarifeye göre daha çok para ödeyecek. Dolayısıyla enerji tüketim maliyetleri artacak. Bu da doğal olarak üretilen ürünün fiyatına yansıyacak” dedi.
Uzmanlar, son kaynak tedarik tarifesini oluşturan bileşenlerden birinin “piyasa takas fiyatı” diğerinin “yenilenebilir enerji maliyeti” olduğunu belirterek, “Peki, son kaynak tedarik tarifesi nasıl hesaplanıyor? PTF olarak bilinen ‘piyasa takas fiyatı’ ile ‘yenilenebilir enerji maliyeti’ toplanıyor. Çıkan sonuç, ‘diğer maliyetler’ + ‘operasyonel maliyetler’ ile çarpılıyor. Sanayicinin kullanacağı elektrik fiyatı ortaya çıkıyor” diye konuştu.

EPDK’nın kısa süre önce de PTF’de birim elektrik üretim tavan fiyatını, 71 kuruştan 1.07 kuruşa çıkardığını anımsatan uzmanlar, “Bu karar sonrasında serbest piyasada ortalama birim elektrik fiyatları arttı. Dolar kurundaki artışla birlikte yenilenebilir enerji maliyetleri de yükselmeye devam ediyor. Çünkü, bu kapsama giren güneş, rüzgar gibi santrallara dolar üzerinden alım garantisi verildi. Bu oluşan maliyeti, son kaynak tarifesi üzerinden sanayici üstlenecek” dedi.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER