Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Rektörü AKP’li vekilin kardeşi olan üniversitede siyanür skandalı

Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nin bilimsel üretimi olarak pazarlanan ‘Kayısır’ adlı ürünün 100 kat fazla siyanür içerdiği ortaya çıktı. Ürün, insan sağlığı için büyük risk oluştururken Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, üretici firmaya 30 bin 416 TL para cezası kesildi.

AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık'ın kardeşi ve Malatya Turgut Özal Üniversitesi rektörü Aysun Bay Karabulut’un üniversitenin en önemli buluşu olduğunu söylediği ve katıldığı programlarda tanıtımını yaptığı ‘Kayısır’ adlı markanın Prebiyotik Kayısı Ekstresi'nin içermesi gereken orandan 100 kat fazla siyanür içerdiği ortaya çıktı.

ŞİRKETİN İTİRAZI REDDEDİLDİ

İtiraz davasını görüşen Malatya 3. Sulh Ceza Hakimliği, şirketin itirazını şu ifadelerle reddetti:

* Türk Gıda Kodeksi Takviye Edici Gıdalar tebliğine göre 20 mg/kg altında olması gereken siyanür değerinin analiz edilen üründe 87,4 mg/kg oranında çıktığı, çıkan analiz raporuna itiraz eden başvurucunun aynı numuneyi şahit numune olarak kabul ederek yeniden analiz ettirdiğinde bu defa siyanür miktarının 2652 mg/kg olarak çıktığı, aradaki çelişkinin giderilmesi için bakanlık yazısı doğrultusunda yeniden analiz yapıldığında ise 2472,9 mg/kg değerinde siyanür olduğu tespit edildiği ve başvuran hakkında idari para cezası düzenlendiği olayda Türk Gıda Kodeksi Takviye Edici Gıdalar Tebliği ve bitki listesine göre bütün çekilmiş, öğütülmüş kırılmış dilimlenmiş veya ekstresi hazırlanmış kayısı çekirdeklerinden oluşan ürünlerde hidrosiyanik asit miktarının 20,0 mg/kg aşmaması koşuluyla kullanılabilir şeklindeki düzenleme de nazara alınarak başvurana ait işyerinden alınan numunelerin yapılan analizlerin tamamında en fazla 20 mg/kg olması gereken siyanür değerinin çok üzerinde tespit edildiği anlaşıldı.

“KONTROLÜMÜZDEN GEÇMEYEN NUMUNE” SAVUNMASI

Sözcü'den Evren DEMİRDAŞ'ın haberine göre, Turgut Özal Üniversitesi rektörü Aysun Bay Karabulut'un danışmanı Ezgi Budak şöyle konuştu:

*Kayısı çekirdeğinin bağışıklığı destekleyici, ağrı kesici ve sağlıklı yaşama yaptığı katkıları gıda takviyesi olarak sunmaktayız. Üretim sürecimizi mümkün olduğu kadar güncel ve insan sağlığına riske atmayacak şekilde idare etmek en temel amacımızdır. Üniversitemiz rektörlüğü ve özel bir şirket arasında yapılan protokol ile çekirdek esktresi üretimi için destek alınmıştır.

*Söz konusu özel şirket sadece ürün üretimi ile sorumlu olup; üretim yaptığımız tesis ve üretimde kullanılan cihazların kullanım hakkı tamamen üniversitemize aittir. Şirket ürün ile ilgili sürecin başından bu yana rektörlüğümüzün bilgisi dahilinde teknik destek sağlamaktadır.

*Şöyle ki; Kayısır markalı çekirdek ekstremiz her parti üretimde laboratuvar analizi yapılarak satışa sunulmaktadır. 2021 yılı Mart ayında haberlere konu olan üretimimiz, üretici firma tarafından bilgimiz dışında analize gönderilmiştir ve kontrolümüzden geçmeyen bu numune standart değerleri karşılamamıştır.

*Bununla birlikte üretim sonrasında rutin kontrolleri sağlanan ürünlerimiz herhangi bir sorunla karşılaşıldığında standart kurallar uygulanmaktadır, söz konusu üretilen parti de bu doğrultuda satışa çıkmadan imha edilmiştir.

*Ürünün imha edildiği ve ilgili parti numaralı ürünlerin satışa çıkmadığına dair resmi beyanatımız İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne verilmiştir. Habere konu ceza sonrasında üretim süreçlerimizi güncelleyerek yasal standartlara uygun üretim çalışmalarımız devam etmektedir.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER