Almanya'dan Rusya'ya dönüşü sonrası Moskova'da yargılanan muhalif lider Aleksey Navalny'nin yaklaşık 3 yıl hapis cezasına yaptığı itiraz reddedildi. Moskova'daki bölge mahkemesi, Navalny'nin talebini geri çevirirken, ilk hapis cezasını altı hafta kısalttı. Navalny, bu ayın başlarında denetimli serbestlik şartlarını ihlal ettiği için 2 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ceza, Navalny'nin 2014 yılında zimmete para geçirme mahkumiyetinden kaynaklanıyor.
Rus muhalif, Babushkinsky Bölge Mahkemesi'nden cezayı bozmasını ve serbest bırakılmasını istedi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), geçtiğimiz hafta, hapis cezasına çarptırılan Navalny’nin serbest bırakılması çağrısı yapmıştı. Kremlin ise AİHM'in kararının yasa dışı olduğunu savundu. Mahkeme, Navalny'nin Almanya'dayken üç buçuk yıl ertelenmiş hapis cezasına çarptırıldığı 2014 tarihli davanın şartlarını ihlal ettiğine dair kararını 2 Şubat'ta vermişti. Navalny’nin askıya alınan cezası daha sonra hapis cezasıyla değiştirildi.
Rus muhalif Aleksey Navalny’ı isim vermeden “figüran” olarak nitelendiren Putin, bazı güçlerin Navalny’ı ülkesinde özellikle sosyo-ekonomik durumun iyi olmadığı bugünlerde kullandığını söylemiş, "Tüm dünyada olduğu gibi Rusya’da gelir düzeyi dahil içinde yaşadıkları koşullarla ilgili olarak insanların yorgun, hoşnutsuz ve öfkesinin birikmiş olduğu bir zamanda bu figüranı kullanıyorlar" demişti.
RUSLAR NEYİ PROTESTO EDİYOR?
Zehirlendikten sonra Rusya'ya dönen muhalif lider Aleksey Navalny, aynı gün havalimanında tutuklanmıştı. Destekçileri tutuklama kararının siyasi olduğunu savunup Navalny'nin derhal serbets bırakılmasını istiyor. Eyleme katılanlar arasında Putin ve hükümet hakkındaki yolsuzluk iddialarına tepki gösterenler de var.
2012 YILINDA SORUŞTURMA BAŞLATILMIŞTI
2012 yılında Rusya Soruşturma Komitesi tarafından başlatılan soruşturma neticesinde Navalny ve kardeşi Oleg Navalny bir Alman kozmetik şirketini kendi şirketleri üzerinden 50 milyon ruble (4 milyon 700 bin TL) zarara uğratmak suçlamasıyla yargılanmış, 2014 yılında Navalny kardeşleri 3,5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
Yapılan itirazlar sonrasında Navalny'ye 10 ay ev hapsi cezası ve denetimli serbestlik uygulanması kararı verilmiş, cezanın geri kalan süresi ise ertelenmişti.
Alman kozmetik şirketi Navalny'nin kendi şirketlerini zarara uğratmadığını beyan etse de mahkeme tarafından Navalny'ye ceza verilmesi üzerine Navalny'nin avukatları defalarca AİHM'e başvurmuştu.