Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2025KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Pfizer-BioNTech aşısı için korkutan açıklama

Türk bilim insanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci tarafından geliştirilen korona virüs aşısı Pfizer-BioNTech le ilgili yeni gelişmeler yaşanıyor. İngiliz bilim insanları, Pfizer-BioNTech aşısının Güney Afrika varyantına karşı etkisinin az olduğunu duyurdu.

Korona virüsün aşısının bulunması ile sevinen dünya, mutasyonlarla hüzne uğramıştı. Virüsteki mutasyonların aşı çalışmalarını nasıl etkileyeceği de başından bu yana merak ediliyor. Başarılı korona virüs aşılarından biri olduğu belirtilen Pfizer-BioNTech'ten mutasyon ile ilgili kötü haber geldi.

Popular Science'de yer alan haberde yeni bir araştırmada çıkan sonuçlarda Pfizer-BioNTech’in COVID-19 aşısının, Güney Afrika’da bulunan bulaşıcı virüs varyantına karşı zayıf bir bağışıklık tepkisi meydana getirdiği bilgisine yer verildi.

Şirketlerin Çarşamba günü yaptığı duyuruya göre aşı, B.1.351 ismiyle bilinen ve Güney Afrika’da bulunan varyantın taklit edilmesi amacıyla laboratuvarda tasarlanan bir korona virüs karşısında, esas suşa kıyasla düşük güçte bağışıklık tepkisi oluşturmuş.

ÜÇTE İKİ CİVARINDA AZALMA VAR

New England Journal of Medicine bülteninde yayımlanan makaleye göre, Pfizer aşısının oluşturduğu antikorların gösterdiği etki, laboratuvarda üretilen varyanta karşı üçte iki civarında azalma sergilemiş.

Laboratuvarda yapılan varyant, 35 ülkede görülen Güney Afrika varyantıyla tamamen aynı diken proteinini taşıyor (virüsün hücrelere bulaşmada kullandığı ve mevcut COVID-19 tedavilerinin hedef aldığı kısım).

2021 SONUNDA 2 MİLYAR DOZ ÜRETİM HEDEFLENDİ

Çalışmanın yazarlarına göre antikorların “etkisiz hale getirici” yanıtında görülen bu azalmanın, aşının gerçek hayattaki B.1.351 kaynaklı COVID-19’a karşı sağlayacağı korumada ne anlam taşıdığı bilinmiyor.

Pfizer ve BioNTech’in aşısı, 2020’de yürütülen deneylerde esas korona virüse karşı yüzde 95 etkili şekilde koruma sağlıyordu ve pek çok ülkede onaylanan ilk COVID-19 aşısı olmuştu. Pfizer ve BioNTech, 2021’in sonu itibarıyla yaklaşık 2 milyar doz üretmeyi hedeflediklerini söylüyor.

Örnekleri Ekim 2020’ye kadar giden B.1.351, ilk olarak Güney Afrika’da tespit edildi ve dünya çapında 35 ülkeye yayıldı. ABD’de bu varyantın bulaştığı sekiz vaka bildirildi ancak gerçek sayının daha yüksek olabileceği düşünülüyor.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER