TURNİKE SİSTEMİ NEDİR?
Turnike sistemleri de otopark bariyer sistemine oldukça benzemektedir. Otopark bariyer sistemleri araç kontrollerini sağlarken, Turnike sistemleri yayaların geçiş kontrollerini sağlamaktadır. Belirli bir bölgeye giriş çıkış yapacak kişilerin kontrolünü sağlayabilmektesiniz.
Sadece tanımlanan kişilere geçiş yetkisi verebilir, bölgenin sadece yetkili kişilerin giriş ve çıkış yapmasını sağlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra giriş çıkış saatlerini Access Kontrol Programından online olarak geçişleri görebilir, veriyi saklayabilir gerektiğin de raporlayabilirsiniz. AVM’lere birçok yerden giriş yapılabilmektedir. Otoparktan giriş, Ana Kapıdan giriş, Kafeteryalardan giriş gibi. Hangi bölgeden giriş çıkışların yapıldığını yoğunluğun nerede olduğunu gözlemleyebilir ve bu veriyi verimli bir şekilde kullanabilirsiniz. Turnike sistemleri koordinasyonu ve güvenliği sağlarken aynı zaman da kargaşayı ortadan kaldırmak için kullanılan işlevsel bir sistemdir.
TURNİKE SİSTEMLERİ NERELERDE KULLANILIR?
Neredeyse her insan günde 1 kere dahi olsa turnike sisteminden geçiş yapmaktadır. Yaşadığımız sitelere giriş-çıkışta, AVM’lere girerken, işyerlerinde, plazalarda, üniversitelerde, yemekhane gibi yerlerde hayatımızın bir bölümün de kesinlikle karşımıza çıkmaktadır. Artık marketlerde bile turnike sistemleri görülmektedir. Bildiğimiz üzere marketlere herkes girebilmektedir, herhangi bir kişi kısıtlaması yoktur o halde neden turnike sistemi bulunuyor? Hemen açıklayalım, yoğun bir giriş çıkışta kontrollü, koordineli ve sorunsuz bir şekilde giriş çıkışların yapılabilmesi için kullanılmaktadır. Yüksek güvenliğin olması gereken bölgeler de Turnike sistemlerinin yanı sıra x-Ray cihazlarını da turnike sistemlerinin yanında görmektesiniz, öncelikli ilk koruma her zaman turnike sistemleri ile başlamaktadır. Bu durum da turnike sistemlerinin önemini bize oldukça güçlü bir şekilde vurgulamaktadır.
TURNİKE SİSTEMLERİ NELERDİR?
Tripod Turnike Sistemi, Hızlı Geçiş Turnike Sistemi, Boy Turnike Sistemleri ve Engelli Turnike Sistemleri mevcuttur. Tripod Turnike Sistemlerin de genellikle kart okuyucu, parmak okuyucu ve yüz okuyucu gibi cihazlar ile geçiş izni tanımlanan kişilerin Turnikelerden kontrollü bir şekilde geçişini sağlayan Turnike Sistemidir. Genellikle işyerlerinde, metrolarda kullanılmaktadır.
Hızlı Geçiş Turnike Sistemleri de genellikle Tripod Turnike sistemleri gibi bir okuyucu cihaz ile birlikte kullanılmaktadır. İdeal olan kullanım yerleri ise plazalar, üniversiteler, hastaneler ve işyerleridir.
Boy Turnike Sistemleri, En güvenli Turnike Sistemi olarak görebiliriz. Çünkü hiçbir açık yeri bulunmamaktadır. Genellikle stadyumlara girişlerde kullanılmaktadır. Güvenlik daha da arttırılmak istenirse, boy turnikesinin üzerine yüz tanıma cihazları da takılabilir. Böylece sadece yüzü tanımlı olanlar geçiş yapabilir.
Engelli Turnike Sistemi ise genellikle Metrobüs, metro girişlerinde gördüğümüz üzerinde kontrollü geçiş de yazabilen turnike sistemleridir. Aslında engelli kişilerin geçişlerini kolay ve rahat bir şekilde sağlayabilmek için kullanılmaktadır.
TURNİKE SİSTEMİ HANGİ CİHAZLAR İLE KULLANILABİLMEKTEDİR?
Turnike sistemleri ile daha önce de bahsetmiş olduğumuz gibi okuyucu cihaz ile geçiş kontrollerini geçiş izinlerini sağlayabilmektesiniz. Turnike sistemlerinde belirli bir alanı koruma altına alabilmek için sadece yetkili kişilerin geçiş yapması gerekir bu nedenle okuyucu cihazlar ile birlikte kart tanımlaması, parmak izi tanımlaması, yüz tanımlaması hatta damar izi tanımlama sistemlerine sahip cihazlar ile birlikte kullanılmaktadır. Genellikle yüz okuyucu ve parmak izi okuyucu cihazların kullanıldığı görülmektedir.
TURNİKE SİSTEMLERİNDE YÜZ TANIMA VE PARMAK İZİ SİSTEMİ NASIL KULLANILIR?
Yüksek doğrulama oranı, düşük hata payı, hızlı tanımlama algoritması ve temassız hijyenik kullanımı ile yüz tarama sistemleri son yıllarda parmak izi, el damar gibi diğer biometrik sistemler arasında ön plana çıkmıştır.
Her insanın parmak izinin farklı olduğu bilinmektedir şayet bu durum yüzlerimiz içinde geçerlidir. Her insanın yüz hatları farklı olduğu için yüz tanıma sistemi güvenli, sorunsuz ve hızlı bir şekilde çalışmaktadır.
Turnike sistemlerine yüz tanıma ve parmak izi okuyucu cihazları entegre edilerek her geçiş yapıldığında yetki tanımlandıysa, kişiyi veri tabanından eşleştirip onayladıktan sonra turnikeye tetik vererek sizin geçiş yapmanızı sağlamaktadır. Eğer geçiş izni yani yetki tanımlanmadıysa şayet sizin geçişinize izin vermeyecektir.
Turnike sistemlerinde veriler online ve offline şeklinde alınabilmektedir. Online bir şekilde verileri almak ve görebilmek için turnike sistemlerimize entegre olan okuyucu cihazların Access Kontrol Programımıza tanımlayıp anlık verileri alabilmekteyiz. Peki offline veri alımı nasıl oluyor derseniz, Offline şekilde veri alımın da genellikle işyerlerinde personellerin işe giriş ve işten çıkış saatlerini takip edilmesi amaçlanmaktadır. Personel Devam Kontrol Sistemi Programı ile personellerin giriş çıkışları takip edilip veri analizi ve maaş hesaplaması gibi işlemler uygulanmaktadır.