Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) daha önceki kararnamesiyle, isteği dışında İstanbul’dan Afyonkarahisar’a ‘atanan’ hâkim Ali Haydar Yücesoy hakkında Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşım nedeniyle soruşturma başlatıldı.
Yücesoy, 31 Ekim tarihinde Twitter üzerinden bir paylaşım yaptı ve ‘Pelikan Grubu’ üzerinden HSK’yi eleştirdi. Yücesoy söz konusu paylaşımında, şu ifadeleri kullandı:
“HSK, içine sızdığı ve etkin olduğu iddia edilen ‘İstanbul Grubu/Pelikan Çetesi’ gölgesinden arınmadan, yasak soruşturma prosedürünü işletmeden atama, v.b. tasarruflarda bulunmayı ertelemelidir. O soruşturmayı kimse istemeyecekse ‘bu grubun kurbanları’ olarak biz talep ediyoruz.”
SAVUNMASI İSTENDİ
Paylaşımın ardından Hâkim Ali Haydar Yücesoy hakkında; HSK Yüksek Kurulu Birinci Dairesi’nin 4 Kasım tarihli kararı ile kurul başkanının 6 Kasım tarihindeki ‘olur’u ve Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın 8 Kasım sayılı görev yazıları uyarınca inceleme başlatıldı. İncelemenin sonrasında da Ali Haydar Yücesoy hakkında soruşturma başlatıldı. 4 Aralık tarihli yazı ile Hâkim Ali Haydar Yücesoy’un 10 gün içerisinde savunmasını yazılı olarak sunması istendi.
SORUŞTURMA BAŞLATILDIKTAN SONRA YENİ AÇIKLAMA
Hakkında soruşturma açılan hakim Yücesoy Twitter hesabından şu açıklamaları yaptı:
1) Tablo şu: -Adalet Bakanı "daha düne kadar aynı maklubeye kaşık sallayanlar şimdi bize FETÖ'yle mücadele dersi veremez" diyerek, geçmişte FETÖ bağlantıları olanların da dahil olduğu çetenin yargıdaki "ileri hamlelerine dur" çıkışı yapıyor.
2)-"FETÖ borsasında milyonlar dönüyor. FETÖ'nün paralı ekâbir takımının, soruşturmalardan, davalardan ucuz sıyırması tesadüf değil. Bu işler (yüksek bağlantılı) belli avukat bürolarında hâllediliyor" -iddiaları- yeri göğü sarmasına rağmen soruşturma adına yaprak oynamıyor.
3) -Bu gelişmelere paralel, İstanbul Grubuna dahil olduğu söylenen HSK Genel Sekreteri, Teftiş Kurulu Başkanı, durup dururken ve gıkları çıkmadan istifa ediyor.
-Bir HSK üyesinin de istifa edeceği, istifa etmezse soruşturma geçireceği yargının yüksek camiasında konuşuluyor.
4) -"Bağımsız yargıda bunlar olmaz, olmamalı. Yetkisi olmayan harici kimselerin, yargı üzerinde tahakküm kurduğu izlenimi vermesi, sahte referanslarla ikna edici olmaları ve bundan çıkar elde edip servet yapmaları yasal tanım olarak çeteciliktir. Olanları siz de biliyorsunuz.(..)
5-(....)Bunları içinizden atın ve arının, bu kirli gölgeden kurtulun, yasal gereğini yapın, yerlerde gezen yargıya güveni biraz ayağa kaldırın" diyoruz.
Ama Adalet Bakanı'nın "oluruyla" soruşturma geçiren biz oluyoruz.