15 Temmuz mağdurları için toplanan paraların akıbeti belirsizliğini korurken şimdi de pandemi yardımlarında çelişkili rakamlar ortaya çıktı. Yardım yapılan hane sayılarında 1.2 milyonluk sapma görüldü. Bakanlık bunun için “Olabilir” yanıtını verdi. CHP’li Murat Emir ise 1.2 milyon ailenin hangi kriterlere göre yardım aldığının açıklanmasını istedi.
Koronavirüs salgınının tüm ülkede görülmesinin ardından Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, ihtiyaç sahibi vatandaşlar için Pandemi Sosyal Destek Programı başlatırken bu kapsamda yurttaşlara biner TL nakdi yardım yapılacağını duyurdu. Bakanlığın strateji planında sosyal yardımlardan faydalanan toplam kayıtlı hane sayısı, 3 milyon 209 bin olarak belirtildi. Bakanlıktan bu yıl yardım alan hane sayısı ise 4 milyon 427 bin 264 olarak duyuruldu. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir de aradaki 1 milyon 218 bin hane farkının nereden kaynaklandığını, TBMM’ye sunduğu yazılı soru önergesiyle Bakan Zehra Zümrüt Selçuk’a sordu.
BirGün'de yer alan habere göre, Emir’in sorularını yanıtlayan Bakan Selçuk, Pandemi Sosyal Destek Programı’nın 3 aşamalı dağıtımının planlandığını belirtti. Selçuk, birinci aşama kapsamında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu’ndan düzenli sosyal yardım alan ve 65 yaşını doldurmuş kişilere ilişkin kanun kapsamında aylık alan yaşlı ve engelli ihtiyaç sahibi vatandaşlara yardım yapıldığını, ikinci aşamada ilk ödemeden yararlanamayan hanelerden ihtiyaç sahiplerine yardım yapıldığını ifade etti. Bakan Selçuk, üçüncü aşamada da her iki aşamadan yararlanamayan, daha çok salgın nedeniyle ihtiyaç sahibi haline gelen ve e-devlet üzerinden başvuruda bulunup yararlanması uygun görülen hanelere biner TL ödeme yapıldığını belirtti.
ACİL DURUM
Bakan Selçuk, 1 milyon 218 bin haneye ilişkin farkla ilgili ise şu ifadeleri kullandı:
“Koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle 9 Nisan 2020 tarihinde sosyal yardımlara ilişkin Acil Durum Kararı alınmıştır. Söz konusu kararla Covid-19 salgını nedeniyle dönemsel ihtiyaç sahibi olduğu ve temel ihtiyaçlarını karşılayacak durumda olmadığı Sosyal Yardım ve Dayanışma vakıflarınca tespit edilen haneler için bu durum ‘acil durum hali’ olarak değerlendirilerek 3294 sayılı kanun kapsamında ihtiyaçlarının karşılanması amaçlanmıştır. Dolayısı ile bu süreçte SYD vakıfları tarafından dönemsel ihtiyaç sahibi olduğu değerlendirilen vatandaşlarımızın sayısında yaşanan artış nedeniyle rakamlar arasında farklılıklar görülebilmektedir.”
15 TEMMUZ PARALARINI HATIRLATTI
Aile Bakanlığının, “15 Temmuz Dayanışma” ile “Biz Bize Yeteriz Türkiyem” kampanyalarında toplanan paralarla ilgili de kamuoyuna bugüne kadar ikna edici bir açıklama yapamadığını belirten CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, sorusuna verilen yanıtla ilgili şunları söyledi:
“Resmi verilerde sosyal yardımlardan faydalanan kayıtlı hane sayısı ile bakanlığın açıkladığı hane sayıları arasında 1 milyon 218 bin hane farkı bulunuyor. Bu kadar büyük bir fark nereden kaynaklanıyor, bakanlık bunu kamuoyuna açıklamalı. Burada kayıt dışı dağıtılan para, 1 milyar TL’nin üzerinde. Pandemi koşullarında ihtiyaç sahibi vatandaş sayısında artış yaşanmış olabilir ancak, bakanlık belirlenen ailelerin hangi kriterlere göre seçildiğini açıklamak zorundadır. Bu para AKP’ye oy veren ve ihtiyaç sahibi olmayan kişilere mi gitti?”