Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2025KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Ordu Paşinyan'ı istifaya, Paşinyan halkı sokağa çağırdı...

Ermenistan silahlı kuvvetleri, Başbakan Nikol Paşinyan ve hükümetin istifasını istedi. Paşinyan muhtıra olarak değerlendirilen talep hakkında, "Ülkede darbe girişimi söz konusu" ifadelerini kullandı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu darbe girişimini kınadı. Rusya, Ermenistan'a itidal çağrısında bulundu. 

Paşinyan ordunun müdahalesine karşı halkı sokağa çıkmaya davet ederek destekçilerini başkent Erivan’ın merkezinde toplanmaya çağırdı. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan'ı görevden aldığını duyurdu.

Paşinyan, "Halk, askeri darbeye izin vermeyecek. Tüm askerlere, subaylara ve generallere verdiğim emir, kendi işlerini yapmaları. Ermenistan’ın sınırlarını ve toprak bütünlüğünü korusunlar. Kimse bu emrime karşı çıkamaz." dedi.

Paşinyan, Ermenistan ordusunun, kendisine yönelik istifa çağrısının ardından Facebook üzerinden gerçekleştirdiği canlı yayında konuştu.

Konuşmasında, destekçilerini sokağa çağıran Paşinyan, "Devrimi savunmamız gerekiyor. Çok zor bir durumdayız. Genelkurmay Başkanı'nı görevden alma kararı aldım. Şimdi en önemli görev, sivillerin ve halkın iktidarını korumaktır." dedi.

Ermenistan'ın Dağlık Karabağ'da yaşadığı mağlubiyete ilişkin sorumluluğu üzerine aldığını anlatan Paşinyan, "Halkın bazı üst düzey ordu yetkililerine yönelik de bazı soruları var ve bu sorulardan kaçılamaz." ifadesini kullandı.

Güvenlik güçleri parlamento binasının önünde barikat kurdu.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan ise Genelkurmay Başkanının görevden alınmasıyla ilgili belgeyi imzalamadı.

ERİVAN'DA PROTESTOLAR BAŞLADI

Ermenistan Başbakanı Paşinyan'ın istifasını isteyen göstericiler hükümet binasına ilerlediği ifade edildi. Muhalefetin önemli siyasi figürlerinden eski başbakan ve eski savunma bakanı Vazgen Manukyan taraftarları ise Savunma Bakanlığı önünde toplanarak, ordunun muhtıra çağrısına destekte bulundu. Paşinyan sokakları gezerek halka megafonla çağrıda bulundu.

Ermenistan’ın işgal ettiği Dağlık Karabağ’da Azerbaycan ordusu karşısında yenilmesinin ardından geçen yılın sonlarında Ermenistan Başbakanı'nın istifası için ülkede süresiz protestolar başlatılmıştı.

MUHALEFET ORDUYA ÇAĞRIDA BULUNMUŞTU

MuhalefetTEN Vazgen Manukyan da Erivan’da düzenlenen protestoda yaptığı konuşmada, Ermenistan ordusunu ve polisi halkın yanında olmaya davet etmiş, güvenlik güçlerine seslenerek "Her saat önemli. Halkı meydanlarda bekletmeyin. Bize katılın" ifadelerini kullanmıştı.

TÜRKİYE'DEN AÇIKLAMA

Gelişmelerle ilgigi Türkiye'den de açıklama geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Biz dünyanın neresinde olursa olsun darbe ya da darbe girişimlerine karşıyız. Ermenistan'daki darbe girişimini şiddetle kınıyoruz" dedi.

RUSYA İTİDAL ÇAĞRISI YAPTI

Kremlin Sözcüsü Dimirty Peskov tarafından yapılan açıklamada, "Ermenistan'a itidal çağrısı yapıyoruz, anayasal çerçevede kalınmalı" ifadeleri kullanıldı.

Ermenistan'daki gelişmeleri endişeyle takip ettiklerini belirten Peskov, "Ancak yaşananlar, Ermenistan’ın içişleri meselesidir" dedi.

GENELKURMAY BAŞKANLIĞI'NDAN YENİ AÇIKLAMA

Ermenistan Genelkurmay Başkanlığı yeni bir açıklama yayımladı. Açıklamada, "Kararımızın arkasındayız baskı ile açıklama yapmadık" denildi. Ermenistan Savunma Bakanlığı ise sessizliğini koruyor.

"TUTUKLAMA EMRİ VERİLDİ"

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ordunun kendisine istifa etmesi çağrısında bulunmasının ardından Erivan'da halka seslendi. Paşinyan, “Ermeni halkı, askeri darbeye izin vermeyecektir. Şu andan itibaren,Savunma Bakanı ve Genelkurmay başkanı hakkında hapis emri verilmiştir" dedi.

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Savunma Bakanı ve Genelkurmay başkanı hakkında hapis emri verdi. Erivan'da ulusa seslenen Paşinyan, "Bu açıkça bir darbe girişimidir. Ermenistan halkı askeri darbeye izin vermeyecektir. Ermenistan ordusu, ülkenin sınırlarını ve bölgesel bütünlüğünü korumaya odaklanmalıdır. Şuandan itibaren,Savunma Bakanı ve Genelkurmay başkanı hakkında hapis emri verilmiştir. Sizler de askeri darbe girşimine asla izin vermemelisiniz. Tedbirli olmak Ermenistan'ın geleceği için önemlidir" dedi.

“ORDU, SİYASETE DAHİL OLAMAZ”

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, ordunun ülkede herhangi bir şekilde siyasete dahil olamayacağını ifade ederek, “Ordu, siyasi süreçlere dahil olamaz. Ordu, halkın seçtiği halka ve yetkililere itaat etmelidir” dedi.

İSTİFA ÇAĞRILARINI KABUL ETMEMİŞTİ

Paşinyan, Ermenistan Genel Kurmay Başkanlığı 1. yardımıcısını görevden alınca, hükümetle ordu arasında tansiyon tırmanmıştı.

Ordunun Paşinyan'a istifa çağrı yapması, bu adıma tepki niteliği taşıyor.

Nikol Paşinyan, 2. Karabağ Savaşı'nda Azerbaycan ordusunun ezici ve kesin zafer kazanmasının ardından, halk protestolarına da hedef olmuştu. Ama istifa çağrılarını kabul etmemişti.

NE OLMUŞTU?

27 Eylül’de Azerbaycan ile Ermenistan arasında gerilim patlamıştı… Taraflar birbirini bölgeye saldırmakla suçlarken, yaşanan gerilimi masa başında çözmek için uluslararası çaba sarf edildi. Fakat taraflar masaya oturmasına rağmen çatışma ve ölüm devam etti. Ermenistan ordusu, başta Azerbaycan’ın en büyük ikinci kenti Gence olmak üzere birçok yerleşim birimine saldırdı. 27 Eylül sabahı başlayan çatışmalar aralıklı olarak devam ederken şu ana kadar yaşanan gerilimde yaklaşık 140 sivil yaşamını yitirirken binlerce insan da yaralandı.

Yetkililer yaşanan çatışmada yaşamını kaybeden askerlerin sayısını açıklamazken bunun da 5 bine ulaştığı tahmin ediliyor.

2020 yılının kasım ayında taraflar anlaşma için masaya oturmuştu. Putin’in arabuluculuğundaki anlaşmada Aliyev ve Paşinyan’ın imzaları ile birlikte tansiyon düşmüştü.

ANLAŞMADA ERMENİSTAN YENİLGİYİ KABUL ETTİ

9 maddelik anlaşmayla birlikte Ermenistan´ın yenilgiyi kabul ettiğini ifade eden Aliyev, 27 Eylül’den bu yana 300 yerleşim yerinin Azerbaycan ordusu tarafından kurtarıldığını söylemişti.

Aliyev, anlaşma detayları kapsamında Ağdam bölgesinin 20 Kasım´a kadar, Kelbecer'in 15 Kasım, Laçın'ın ise 1 Aralık'a kadar Azerbaycan'a geri verileceğini ifade etmişti.

GERİLİMİN SEBEBİ ERMENİ İŞGALİ

Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla birlikte Karabağ, Ermenistan ve Azerbaycan arasında bir gerilim bölgesi haline geldi. Karabağ Ermenileri, Karabağ'ın Sovyet Azerbaycan'dan Sovyet Ermenistan'a geçmesi gerektiğini talep etmesiyle tırmanan gerilim 20 yılı aşkın bir süredir devam ediyor.

Dağlık Karabağ, Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası toplum tarafından Azerbaycan'ın bir parçası olarak tanınıyor. Ancak Azerbaycan'ın topraklarının yaklaşık yüzde 20'sine denk gelen Dağlık Karabağ ve civarındaki bazı bölgeler, 1990'ların başından bu yana Ermenistan işgali altında bulunuyor. Bölgede 1991 yılında ‘Dağlık Karabağ Cumhuriyeti' ilan edildi. Ancak burayı uluslararası alanda Ermenistan dahil hiçbir ülke tanımadı.

Bölgedeki gerilim bölgedeki doğalgaz ve petrol boru hattı koridoru dolayısıyla uluslararası kamuoyu tarafından da yakından takip ediliyor.

KAN DONDURAN OLAY: HOCALI KATLİAMI

Hocalı Katliamı, Karabağ Savaşı sırasında 26 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında yaşanan ve Azeri sivillerin Ermenistan’a bağlı kuvvetler tarafından toplu şekilde öldürülmesi olayıdır.

Ermeni güçleri 1992 yılının 25 Şubatı 26 Şubat’ta bağlayan gecede bölgedeki 366. Alayın da desteği ile önce giriş ve çıkışını kapadığı Hocalı kasabasında, Azeri resmî kaynaklarına göre, 83 çocuk, 106 kadın ve 70’ten fazla yaşlı dahil olmak üzere toplam 613 sakin öldürülmüş, toplam 487 kişi ağır yaralanmıştır. 1275 kişi ise rehin alınmış ve 150 kişi ise kaybolmuştur. Cesetler üzerinde yapılan incelemelerde cesetlerin birçoğunun yakıldığı, gözlerinin oyulduğu, başları kesildiği görülmüştür. Hamile kadınlar ve çocukların da maruz kaldığı tespit edilmiştir.

Bütün dünyanın kanını donduran Hocalı Katliamı 1992'de yaşanmıştı.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER