Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2025KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Önlemler yetersiz tablo ağırlaşıyor

Salgında tablo giderek kötüleşiyor.

Vaka ve ölüm sayılarında artış sürerken yoğun bakımda yer bulamayan yurttaşlar çareyi sosyal medyada arıyor. Hekimler, “Ekonomik ve sosyal destekli tam kapanma şart” diyor.

Salgında ‘kademeli normalleşme’ sürecine girilmesiyle birlikte vaka ve ölüm sayılarında görülen büyük artış durdurulamıyor. Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre, 18 Nisan’da 318 yurttaş koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi. Bu sayı, salgının başından bu yana kaydedilen en yüksek günlük vefat sayısı oldu. Böylece Türkiye’de koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden yurttaşların sayısı 35 bin 926’ya yükseldi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın önceki gün açıkladığı illere göre haftalık koronavirüs vaka haritası da durumun vahametini gözler önüne seriyor. Buna göre, 10-16 Nisan haftasında her 100 bin kişide İstanbul’da 920,57, Ankara’da 534,14, İzmir’de 351,97 vaka saptandı. En çok vakanın görüldüğü il Çanakkale oldu. Çanakkale’de 100 bin kişide görülen vaka sayısı, bir haftada 100 bin kişide 797,34’ten 962,98’e çıktı.

Haritaya göre ikinci sırada yer alan İstanbul’da ise vaka sayıları beş haftada 5 kat arttı. Bu beş haftada salgının merkezinin Karadeniz’den Marmara’ya dönmesi dikkat çekiyor.

YATAK SIKINTISI CİDDİ BOYUTTA

Durdurulamayan vaka artışı, pek çok ilde sağlık sistemini de çökme durumuna getirdi. Yoğun bakımda yer bulamayan yurttaşlar, sosyal medyada yardım çağrısı yapmaya başladı. Son olarak İstanbul’da Gizem Küçükyavuz adlı bir yurttaşın “Annem ölüyor, 56 yaşındaki hastanız solunum cihazı istiyor. Allah rızası için bir boş yer bulmama yardım edin. Koronavirüs servisinde 11 saattir yoğun bakım yatağı bekliyor” şeklindeki paylaşımı sosyal medyada gündem oldu. Küçükyavuz’un annesi, başka bir hastanenin yoğun bakımına sevk edildi; ancak bu durumda olan çok sayıda yurttaş bulunuyor.

İstanbul Tabip Odası (İTO) Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, koronavirüs servisleri ve yoğun bakımlarının dolduğuna dikkat çekerek, “Hem meslektaşlarımız hem de hastalarımız için artık çok sıkıntılı bir süreç başladı. Yer bulmakta çok zorluk çekiliyor. Ekonomik ve sosyal destekli bir tam kapanmaya ihtiyaç olduğu çok açık” diyor. İTO Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu da İstanbul’da yatak sıkıntısının ciddi boyutta olduğunu belirterek, “Koronavirüs hastaları yer bulamıyor. Servisler doldukça yenileri açılıyor; ama koronavirüs yatakları artınca bu kez de koronavirüs dışındaki hastalar hizmet alamıyor” diye konuşuyor.

Türkiye’nin bugün salgının ilk döneminde aldığı önlemlerin bile çok uzağında olduğuna dikkat çeken Küçükosmanoğlu, “O dönemi hatırlayın, AVM’ler kapalıydı, iller arası seyahat kısıtlaması vardı. Yurtdışına seyahat durdurulmuştu. Birçok tedbir vardı. Şimdi çok daha kötü bir noktadayız ama tüm bu tedbirler bile alınmıyor. ‘Sokağa çıkma kısıtlaması varken toplu taşımayla seyahat edebilirsin ama özel araçla edemezsin’ deniyor. Bunların bir anlamı yok” ifadelerini kullanıyor.

Aşılama sürecinin çok ağır ilerlediğini de belirten Küçükosmanoğlu, bu sürecin bir an önce hızlandırılması ve kapalı ortamlarda toplumsal hareketliliği durduracak önlemlerin acilen alınması gerektiğini vurguluyor.

TÜRKİYE VAKA SAYISINDA DÜNYAYA FARK ATIYOR

Koronavirüs salgını hakkında küresel veri yayımlayan kuruluşlardan Our World in Data’nın verileri, diğer ülkelerle kıyaslandığında Türkiye’nin vahim durumunu gözler önüne seriyor. Türkiye haftalık vaka sayılarında istikrarlı şekilde yükselen bir çizgi izlerken, günlük vaka sayılarında da dünya ülkelerine fark atıyor. Örneğin 18 Nisan günü 1 milyon kişi başına düşen günlük vaka sayısı Türkiye'de 710,46, Avrupa Birliği'nde 306,48, Kuzey ve Güney Amerika toplamında 443,12, dünya genelinde ise 98,20 oldu. Böylece 1 milyon kişi başına düşen vaka sayısında Türkiye ortalaması AB ve ABD’yi ikiye katlarken dünya ortalamasının 7 katına çıktı. Bu duruma dikkat çeken CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, “Salgınla mücadele edemeyen AKP, ipin ucunu bırakmış durumda. AKP, iktidarda olduğu sürece Türkiye'nin salgınla baş edebilmesi olanaksız hale gelmiştir” dedi.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER