Diyarbakır’ın Silvan ilçesi Karacalar Mahallesi’nde yaşayan 70 yaşındaki Raife İnatçı hakkında, 2 Aralık 2009’da bir yürüyüşte “Gençlik Apo’nun fedaisidir” yazılı pankart taşıdığı gerekçesiyle soruşturma başlatıldı.
Soruşturma kapsamında gözaltına alınarak Diyarbakır 6’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi’ne sevk edilen İnatçı, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.
Yürütülen soruşturma neticesinde İnatçı hakkında, “örgüt propagandası yapmak” ve “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” iddialarıyla dava açıldı.
3 yıl 1 ay 15 günlük hapis cezası kesinleşen İnatçı, 27 Ağustos’ta gözaltına alınarak sevk edildiği adliyeden, Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi.
7 çocuk annesi Raife İnatçı’nın büyük oğlu Burhan İnatçı, Independent Türkçe’ye yaptığı açıklamada, annesinin hem okuma yazma, hem de Türkçe bilmediğini söyledi.
“O GÜN HASTANEYE GİTMİŞTİ
Annesinin o gün diş hastanesi için evden ayrıldığını aktaran Burhan İnatçı, “Annem diş tedavisi için o gün hastaneye gitmişti. Hastaneden dönerken yolda bir yürüyüş ile karşılaşıyor. Yürüyüş esnasında tanımadığı bir genç annemin eline üzerinde “Gençlik Apo’nun fedaisidir” yazılı bir pankart veriyor. Oda elindeki pankartla bir süre yürüdükten sonra eve döndü” dedi.
Annesinin bilinç kaybı yaşadığını ve yardım olmadan zaruri ihtiyaçlarını bile karşılayamaz durumda olduğunu belirten İnatçı, avukatları aracılığıyla tutuklamaya itiraz edeceklerini sözlerine ekledi.
'TEBLİGAT YAPILMADIĞI İÇİN TEKZİP DE EDİLMEDİ'
Tebligat yapılmadığını için tutuklanma kararına itirazda bulunduklarını söyleyen Raife İnatçı’nın avukatı Mehdi Özdemir, “Mahkeme o cezayı verdikten sonra, 2014 yılında sözüm ona bir tebligat yapıyorlar. Ama tebligat hiç yapılmıyor. Mahkeme kararı tebliğ edilmiyor. Tebligat yapılsa dosya temyiz edilecek ve yargıya gidilecek. Dosya temyiz edilemediğini karar kesinleşti ve iki gün önce de evinden alıp cezaevine götürdüler” dedi.
Önümüzdeki pazartesi veya salı günü tebligat konusunda yapılan itirazın görüşüleceğini belirten avukat Özdemir, itirazın kabul edilmesi durumunda dosyayı Yargıtay’a göndereceklerini söyledi.
“ÖZEL YETKİLİ MAHKEMELER ZAMANINDA...”
Kararın 2013 yılında özel yetkili mahkemeler zamanında verildiğini hatırlatan avukat Özdemir, şunları söyledi:
Okuma yazma bilmeyen bir insana diyorlar ki, sen örgütün çağrısına uymuş ve basın açıklamasına katılmışsın. Bunu gerekçe göstererek ceza veriyorlar. Kadın hem yaşlı hem sağlık problemleri var. Yürümede ciddi problemler yaşıyor. Günde 3-4 defa ilaç kullanıyor. Yüksek tansiyon ve kalp hastası. Ailesinin yardımıyla hayata tutunan bir kadın. Cezaevinde ihtiyaçlarını tek başına giderme zorunda bırakılıyor.