Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Öğretmenlik Meslek Kanunu, Resmi Gazete'de yayımlandı

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen Öğretmenlik Meslek Kanunu, Resmi Gazete'de yayımlanarak resmen yürürlüğe girdi.

AKP Konya milletvekili Orhan Erdem ve 57 milletvekilinin imzasıyla Meclis'e sunulan Öğretmenlik Meslek Kanun Teklifi, 3 Şubat 2022'deki TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmişti. Resmi Gazete'nin 14 Şubat 2022 sayısında yayımlanan kanun, resmen yürürlüğe girdi.

KANUNDA NELER VAR?

Kanuna göre; öğretmenlik mesleği aday öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç kariyer basamağına ayrılacak.

Aday öğretmen olabilmek için 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, yükseköğretim kurumunda mezun olma, Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanununa göre güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmış olma ve Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan sınavlarda başarılı olma şartı aranacak. Aday öğretmenlik süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz. Aday öğretmenler adaylık süreci sonunda Adaylık Değerlendirme Komisyonu tarafından yapılan değerlendirme sonucu başarılı olanlar öğretmenliğe atanacak.

UZMAN ÖĞRETMENLİK EĞİTİM PROGRAMI

Aday öğretmenlik dahil olmak üzere en az on yılını dolduran, mesleki gelişime yönelik 180 saatten az olmamak üzere düzenlenen Uzman Öğretmenlik Eğitim Programını tamamlayanlar, uzman öğretmenlik için öngörülen asgari çalışmaları tamamlayanlar, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan öğretmenler uzman öğretmen sınavcı için yapılacak yazılı sınava başvuru yapacaklar. Bu sınavdan 70 ve üzerinde puan alan öğretmenler başarılı sayılacak ve uzman öğretmen sertifikası alacaklar.

Uzman öğretmenlikte en az on yıl hizmeti bulunan, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası olmayan ve uzman öğretmenlerden mesleki gelişime yönelik 240 saatten az olmamak üzere düzenlenen Başöğretmenlik Eğitim Programını tamamlamış olan ve mesleki gelişime yönelik alanlarda başöğretmenlik için öngörülen çalışmayı tamamlayan başöğretmen sınavı için yapılan sınava başvurabilecekler ve bu sınavda 70 ve üzerinde puan alanlar başarılı sayılacaklar.

UZMAN ÖĞRETMENLERE VE BAŞÖĞRETMENLERE TAZMİNAT

Yüksek Lisans eğitimini tamamlayanlar uzman öğretmen unvanı için öngörülen, doktora eğitimini tamamlayanlar başöğretmen unvanı için öngörülen yazılı sınavdan muaf tutulacaklar.

Uzman öğretmenlere ödenen eğitim öğretim tazminatı yüzde 20'den yüzde 60'a, başöğretmenlere ödenecek tazminat ise yüzde 40'tan yüzde 120'ye çıkarılacak.

Birinci derece kadroda görev yapan öğretmenlerin ek göstergesi 3600'e çıkartılacak. Bu hüküm 15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek.

BÜYÜK TEPKİ TOPLAMIŞTI

1 Şubat 2022'de TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanan kanun teklifi öğretmenlerin tepkisini toplamış, Eğitim-İş üyesi yaklaşık 50 kişinin Meclis kapısı önünde yapmak istedikleri basın açıklaması polis müdahalesiyle engellenmişti.

Haberi okumak için tıklayınız: Polis öğretmenlere hem Meclis hem de Bakanlık önünde geçit vermedi

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER