İstanbul Üniversitesi, yarı zamanlı çalışan öğrencilerin sözleşmesini feshetti. Koronavirüs salgını nedeniyle eğitime verilen zorunlu ara nedeniyle sözleşmeleri feshedilen öğrencilerin, 14 Nisan’da da işten çıkış işlemlerinin gerçekleştirileceği bildirildi. BirGün’e konuşan İstanbul Üniversitesi öğrencisi Ö.Ö, “Her durumda öğrencisinin karşısında olduğunu bildiğimiz rektörümüz, yine bizi mağdur ediyor” sözleriyle karara tepki gösterdi.
ÇIKIŞ İŞLEMLERİ 14 NİSAN’DA YAPILACAK
Sözleşmesi feshedilen öğrenciler, karardan önceki gün haberdar oldu. İÜ Rektör Yardımcısı Recep Güloğlu imzasıyla fakülte ve enstitü yönetimlerine gönderilen yazıda şu ifadelere yer verildi:
“Covid 19 salgınına karşı alınan önlemler kapsamında Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın eğitim-öğretimin uzaktan eğitim yönetimiyle sürdürüleceği ve yüz yüze eğitim gerçekleştirilmeyeceği yönünde aldığı karar dolayısıyla üniversitemiz bünyesinde sürdürülen Kısmi Zamanlı Öğrenci (KZÖ) Çalıştırma Programı içerisinde yarı zamanlı olarak çalışan öğrencilerimizin işlerine devam etmeleri eğitim-öğretim yılı bitimine kadar mümkün olamayacaktır. Bu bağlamda, KZÖ statüsünde çalışan tüm öğrencilerimizin iş sözleşmesi feshedilmiş olup, 14.04.2020 tarihi itibarıyla işten çıkış işlemleri gerçekleştirilecektir.”
YÜZLERCE ÖĞRENCİ MAĞDUR OLDU
Okulda, kısmi zamanlı çalışma karşılığı aldıkları paranın kendileri için can suyu olduğunu ifade eden Ö.Ö, salgın gerekçe gösterilerek işten çıkarılmalarının mağduriyet yaratacağını belirtti. Okulların kapalı olduğu yaz tatilinde dahi ücretlerini aldıklarını anlatan Ö.Ö, “Şimdi salgın bahanesiyle bize ödenen 578 TL’yi vermek istemiyorlar. Şu zorlu süreçte yüzlerce öğrenciyi mağdur etmekten çekinmiyorlar” dedi. Rektör Ak’ın, bir maaşını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başlattığı kampanyaya bağışladığını anımsatan Ö.Ö, “Rektörümüz, geçim derdiyle borçlarla uğraşan öğrenciler için de bu kadar düşünceli olsaydı keşke. Bu karardan dönülmesini, bizim için hayati önemde olan çalışma ücretlerimizin ödenmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.