AKP Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli'nin FETÖ'cülerin el konulan ve TMSF'ye devredilen şirketlerine yakınlarıNI kayyum atamak suretiyle içini boşalttığı iddia edilmişti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 3 hafta önce CHP Grup Toplantısı'nda şunları söylemişti:
Bunların dünyaya bakışıyla bizim dünyaya bakışım aynı değil. Bunların ahlakıyla bizim ahlakımız, bizim adaletle onların adalet anlayışı hakkı arasında fark var. 15 Temmuz sonrası FETÖ ile iltisaklı olan şirketleri aldılar, TMSF'ye devrettiler. Başlarına da kayyum atadılar. Sonra piyasada simsarlar dolaşmaya başladı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, bir yakınını getirip Boydak Holding'e kayyum olarak atıyor. Bir süre sonra, 'Slovakya'da depo yapmamız lazım' diyorlar. 20 milyon Euro gönderiyorlar. Deponun sahibi Ertunç Laçinel, aynı zamanda kayyum. Bu para ve adam da yok. Canikli hiç konuşmuyor. Buradan Canikli'ye sesleniyorum; niye konuşmuyorsun, niye koruyorsun?
Bir kanun getirdiler. Binali Yıldırım bu soruya yanıt vermemiş, Fuat Oktay'dan da tık yok. Ya bunlar bu yolsuzluğun üzerine gidemiyorlar. Bir kanun getiriyorlar, bu şekliyle kayyum atanırsa kayyumun yaptığı bütün işlemler, karar ve fiilleri nedeniyle cezai sorumluluk olmaz diyor. Malı götür, hırsızlığı yap, kanun arkanda kapı gibi duruyor. Saray arkanda kapı gibi duruyor. Bu kanunu Meclis'te kabul ettirdiler. AKP'ye geçmişte oy verenlere sesleniyorum, siz böyle bir kanunu dünyanın hangi ülkesinde gördünüz. Hırsızlık yapana hırsızlık yapabilir diye kanun getiren bir ülke getirin. Hırsızlığın yasayla korunduğunu ilk defa görüyorum. 'Sen götür malı, meraklanma' diyorlar, söyleyen kim Canikli. 'Meraklanma, kanun çıkaracağız, kimse hesap soramaz' diyor. Hangi kanunu çıkarırlarsa çıkarsınlar bu kardeşiniz tamamına hesabını soracak."
SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU
AKP'li Canikli Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları nedeniyle suç duyurusunda bulundu. Canikli, Kılıçdaroğlu'na 750.000 TL tutarında manevi tazminat davası açtı.
Yapılan açıklamada FETÖ'cülerin en büyük şirketlerinden Boydak ve Koza örneği verildi.
Canikli'nin kararlarıyla bu şirketlere toplam 312 kişi yönetim kurulu başkanı ve yönetim kurulu üyesi olarak atadığı belirtildi.
Boydak'a CEO olarak atanan ve tartışmaların odağında bulunan Ertunç Laçinel ile Canikli'nin hiçbir akrabalığının olmadığı iddia edildi.
"RABİA NAZ OLAYINDAKİ TECRÜBESİ NEDENİYLE METİN CİHAN'DA KARAR KILINDIĞI ANLAŞILMAKTADIR"
Yapılan açıklamada Metin Cihan'ın paylaşımlarına da değinildi. Canikli şu iddialarda bulundu:
Rabia Naz olayında da ORGANİZE bir hareket ve planlama söz konusuydu. Büyük bir ORGANİZASYONDU. ORGANİZASYON’un sosyal medya ayağını yürüten Metin Cihan adlı kişinin sosyal medya paylaşımlarına anında tepki veren binlerce hesabın çok büyük bölümü FETÖ Terör Örgütü’nü destekleyen, Örgüt’ün söylemlerini paylaşan, Örgüte sempati duyan kişilere aitti. Metin Cihan adlı kişinin paylaşımları bu yapı tarafından işaret fişeği olarak kabul ediliyor ve onları harekete geçiriyordu. Örgütün bilinen mensuplarından Emre Uslu adlı kişinin 11.04.2022 tarihinde sosyal medya hesabından “Bir Nurettin Canikli videosu yapacağım. Bayağı bir şey topladım. Canikli tarafından katakulliye getirilen, malına çökülenler DM atsın lütfen.” şeklinde paylaşım yapması, TMSF şirketleriyle ilgili kampanyanın sosyal medya boyutunu yönetecek kişinin belirlenmesinde örgüt içinde bir planlama yapıldığını göstermektedir. Emre Uslu adlı kişinin açıklamalarından Örgüt’ün bu işi önce Emre Uslu’ya vermeyi kararlaştırdığı, ancak, daha sonra muhtemelen Rabia Naz olayındaki tecrübesinden dolayı Metin Cihan’da karar kıldığı anlaşılmaktadır.
RABİA NAZ'IN ÖLÜMÜ...
Rabia Naz, Eynesil’de 12 Nisan 2018’de evinin önünde yaralı bulunup kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti. Baba Şaban Vatan’ın oluşturduğu kamuoyu sayesinde, Rabia Naz’ın ölümü Türkiye’nin gündemine oturmuştu.
Rabia Naz’ın ölümünün intihar ya da yüksek yerden düşme olduğu iddia edilmişti. Buna karşın Şaban Vatan, kızına araba çarptığını ancak AKP Giresun Milletvekili Nurettin Canikli’nin devreye girmesiyle olayın üstünün kapatıldığını öne sürmüştü.
Rabiz Naz’ın ölümünün araştırıldığı dosyaya ise 16 Temmuz 2020’de takipsizlik kararı verilmişti.
Baba Şaban Vatan 12 Nisan 2022'de kızının doğum gününde şunları söylemişti:
“Bulunduğu yere bırakıp ölüme terk etmişler Rabia Naz’ımızı. Dört yıllık süreç içinde dönemin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da katillerin korunmasından yana taraf oldular. Susturulmam için baskı yapıldı. Yine bu süreçte şahsıma akıl yargılaması yapan savcı Emine Öveyik, hakkımda kasıtlı ve hukuka aykırı karar çıkaran hâkimler ve Giresun Cumhuriyet Başsavcısı hakkında suç duyurusunda bulundum. Ancak soruşturma ve kovuşturmaya yer yoktur kararı çıkartıldı”
BAKANLARA DAVA
Baba Vatan, Nurettin Canikli ve Coşkun Somuncuoğlu hakkında da dava açtığını ancak “soruşturmaya yer yoktur” yanıtı aldığını söylemişti. Vatan, “Dönemin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında da dava açtım. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı yetkisi ve izninin olmadığını, TBMM tarafından soruşturma izni olması gerektiği cevabını verdi” ifadelerini kullanmıştı.
SAVCILARA CEZA
HSK’ya 2019 yılında her iki savcı hakkında suç duyurusunda bulunduklarını söyleyen Vatan, şöyle konuşmuştu:
“O zamanlar dosyanın soruşturması devam ediyordu. İki ay önce her iki savcı hakkında uyarı cezası kararı çıktı. Savcı, inanılması imkânsız ve ispatı olmayan bir alandan, yalancı tanık ifadesine göre hukuka aykırı olarak dosyayı kapattı. Avukatlarımız Eylül 2020’de dosyanın yeniden açılması için Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yaptılar fakat bir buçuk yıldır cevap çıkmadı. Çünkü cinayeti örtbas edenler siyasi gücünü kullanıyor. İktidar maalesef dört yıldır katilleri koruyor. Vatan ailesi olarak asla pes etmeyeceğiz. Umarım kısa zamanda ülkemizde adil adaletin işlediği günleri yaşarız çünkü adalet herkese gerekli.”