Nobel ödüllü Amerikalı ekonomist Joseph Stiglitz arz kaynaklı enflasyon riskini azaltmak için faizleri çok agresif bir şekilde artıran merkez bankalarının enflasyonu tetiklediğini söyledi.
Columbia Üniversitesi'nde profesör olan Stiglitz, pandemi nedeniyle uygulanan karantinaların ardından faaliyetlerin yeniden başladığı Çin gibi ülkelerde normale dönüş mücadelesinin sürdüğünü belirterek “Küresel ekonominin daha önce yapılmamış bir şeye katlanmak zorunda kaldığını” söyledi.
‘FAİZ YÜKSELTMEK ARZ YÖNLÜ SORUNLARI ÇÖZMÜYOR'
Bloomberg'e konuşan 79 yaşındaki ekonomist, “Faiz oranlarını yükseltmek arz yönlü sorunları çözmüyor. Hatta durumu daha da kötüleştirebilir çünkü şu anda yapmak istediğimiz arz yönlü darboğazlara daha fazla yatırım yapmak ancak faiz oranlarını yükseltmek bu yatırımları yapmayı daha da zorlaştırıyor” ifadelerini kullandı.
Politika yapıcılar tarihi düzeylerdeki enflasyonu dizginlemek ve fiyatların gelecekteki seyrine ilişkin beklentileri kontrol altında tutmak için sıkı para politikasına güveniyor. Ancak Stiglitz bu yaklaşımdan o kadar emin değil.
Ünlü ekonomist, ABD ve diğer ülkelerin ekonomilerinde şirketlerin iş hacmini kaybetmeden fiyatları yükseltebildiği piyasa gücüne ilişkin açık işaretler olduğunu belirtti ve faiz artışlarının daha fazla enflasyona yol açabileceğini söyledi.
‘SORUNUN TEMEL KAYNAĞINA İNMEYECEKLER'
Ünlü ekonomist ev sahiplerinin kiralar yoluyla kiracılara daha yüksek faiz maliyetleri yüklediğine ve fiyat artışını tetiklediğine dair kanıtların bulunduğu ABD konut piyasasına atıf yaptı.
Stiglitz, faiz oranlarını yükseltmenin daha fazla gıda ve enerji üretimini beraberinde getirmeyeceğini düşündüğünü söyledi ve “Sorunun temel kaynağına inmeyecekler ve asıl risk bunun işleri daha kötüleştirecek olması” diye ekledi.