İlk prototipi 1967 yılında ortaya çıkmasına rağmen, hoverboardlar 10 yılı aşkın bir süre önce hayatımıza girdi ve her geçen yıl popülaritesini artırmayı başardı. Renkli görüntüsü, rahat taşınması, kolay kullanılması, ekonomik ve tabi ki eğlenceli olması, onu benzerlerinden ayıran en önemli özellikler arasında.
Hoverboard’un Çalışma Prensibi
Öncelikle, hoverboard’u kullanmak kolay, üzerinden düşmek ise neredeyse imkansız. “Kendi kendini dengeleyen scooter” olarak da tanımlanan bu renkli cihaz, otomatik dengeleme özelliğine sahip. Kullanıcı, iki ayağını rahatça yerleştirebileceği genişlikte bir platformun üzerine çıkıyor. Dengesini sağlıyor. Şarj edilebilir pille çalışan hoverboard, alt kısmında yer alan iç dengeleme mekanizması sayesinde, kullanıcısının vücut hareketlerini algılıyor ve dengesini koruyor. Sürücü gitmek istediği yöne doğru eğildikçe, tekerlekler de o yöne hareket ediyor ve sensörlerle entegre şekilde hareket sürdürülüyor. Bazı modellerde, bataryanın yerini elektrik motoru alıyor.
Güvenli bir araç olması, hoverboard’un kullanımının yaygınlaşmasını sağladı. Yapılan pek çok teste göre, bu cihazda kullanıcının dengesini kaybetme ya da yaralanma riski yok denecek kadar az. Hoverboard’un bu güvenli yapısı, ebeveynleri de rahatlatıyor. Çocuklarının temiz havada spor yapmasını isteyen aileler, güvenli ve eğlenceli bir spor aleti olan hoverboard’u tercih ediyor.
Bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz uçan kaykayları anımsatan , ulaşım aracı olarak da kullanılıyor. Evlerdeki elektrik prizleriyle kolayca şarj edilebilen hoverboardlar, ortalama 30 km yol kat edebiliyor. Saatte 20 km hıza çıkabiliyor. Eğimli yollarda kullanılabiliyor. 10-15 kg arasındaki ortalama ağırlığıyla her yere rahatça taşınıyor. Kullanım maliyetinin düşük olması, ayrıca bakım gerektirmemesi de kullanıcıları için büyük bir kolaylık sağlıyor.
Hoverboard’dan en yüksek verimi almak için bazı ipuçları da bulunuyor. Aracı düz bir zeminde kullanmayı tercih eder, öne doğru eğimli bir şekilde konumlanırsanız, benzersiz bir sürüş keyfi yaşarsınız. Engebeli bir yolda ilerlemek zorunda kaldığınızda ise cihazınız, sensörleri sayesinde tüm ayarlamaları yapıyor. Size eğlencenin tadını çıkarmak kalıyor.
Yerçekimine Meydan Okuyan Araç: Hoverboard
Hoverboard, kullanıcısına uçarcasına seyahat etme hissi yaşatıyor. Üstelik hoverboard kullanmak, eğlenceli bir aktiviteden fazlasını vaad ediyor. Emisyon üretmeyen bu araçlar, çevre dostu oldukları için de sıklıkla tercih ediliyor. Yurtdışında birçok büyük şehirde, trafikte sıkışıp kalmak istemeyen sürücüler, otomobillerini evde bırakıp hoverboard ile seyahat etmeyi tercih ediyor.
Hoverboard kullanıcıları, harika bir egzersiz yapma fırsatı bulurken, denge ve koordinasyonlarını da geliştiriyor. Egzersiz, hayatınızın vazgeçilmezleri arasındaysa, seçmeyi de ihmal etmeyin. Ayrıca, kullanarak egzersiz programınızı ve sağlık verilerinizi kolaylıkla takip edebilirsiniz.
Hoverboard’a Daha Yakından Bakalım
Hoverboard’ları tanımlayan en önemli sözcük “denge”. Cihazın tüm bileşenleri, en iyi performansı sağlamak için uyum içinde çalışıyor. Bu sayede, sürücü, dengeli ve kontrollü bir hızla hareket edebiliyor.
Dengeyi sağlamada en önemli görev ise jiroskop adı verilen parçaya düşüyor. Hoverboard’un her tekerleğinde yer alan jiroskop, platformun eğimini ayarlayarak sürücüyü dengede tutuyor. Her bir tekerlekte ayrı eğim ve hız sensörü yer alıyor. Bu sensörler, tekerleğin hızını ölçerek aracın hızını kontrol ediyor. Kızılötesi sensörler ise çevredeki nesnelerin mesafesini ölçmede kullanılıyor.
Logic board ise sensörlerden gelen verileri işleyerek motora iletiyor. Böylece hoverboard’un doğru yönde ilerlemesi ve aracın dengede kalması sağlanıyor. Sürücü herhangi bir yöne eğilmezse, kızılötesi sensörler logic board’a motoru çalıştırmaması talimatını vermiş oluyor. Böylece araç yavaşlıyor ve duruyor.
Hoverboard’larda elektrik, lityum iyon piller sayesinde depolanıyor. Ortalama 4 saatte tamamen şarj olan bu piller, 30 km’ye kadar sürüş sağlayabiliyor.
Güvenli Sürüş İçin Bunları Unutmayın
Hoverboard, en güvenlik araçlar arasında gösteriliyor. Ancak her tekerlekli araçta olduğu gibi hoverboardlarda da güvenlik için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var.
Özellikle, bu cihazı yeni kullanıyorsanız, öğrenme sürecinde, kask, dizlik gibi güvenlik ekipmanları ile hareket etmeniz, yaralanma riskinizi en aza indirecektir. Ayrıca, öğrenme sürecinde, tenha, geniş ve düz alanlarda çalışma yapmanız da kaza riskini azaltacaktır. Düz zeminler, motoru fazla yormayacağı gibi sizin dengenizi sağlamanızda da kolaylık sunacaktır.
Hoverboardların saatteki hızı 20 km’ye kadar çıkabiliyor. Bu nedenle, çocukların, bu cihazları ebeveynlerinin kontrolünde kullanmaları da büyük önem taşıyor.
Tüm pilli cihazlarda olduğu gibi, hoverboard’larda da kaliteli pil kullanımı önemli. Bu nedenle, pil alacağınız zaman sertifikalı, orijinal pilleri tercih etmeyi ihmal etmeyin.
Doğru kullanıldığında, hoverboardlar güvenli ve eğlenceli birer araçtır. Eğlencenin tadını çıkarın.