Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Neden Lokma Dökülür?

Türk geleneksel tatlılarından olarak bilinen lokma hayır ve birçok amaçla yüz yıllardır kullanılmış ve halen İzmir ve İstanbul başta olmak üzere kullanılmaya devam etmektedir.

Tatlıların tarihi belki de ülkelerin ve toplumların tarihinden bile önce gelmiştir. Toplumların yaşamları boyunca süregelen yemek kültürü, yaşanan coğrafya ve kültürlerin birleşmesi ile beraber geniş alanlara yayılım göstermiştir.

İzmir’de popüler hale gelen ve yemek kültürünün önemli bir parçası olan lokma tatlısı, İzmir lokma adı ile bilinmektedir. Arap yemek kültüründen esinlenerek ortaya çıkarılmış lokma tatlısı, Türkiye ve Yunanistan da yapılmaya başlanmıştır. Lokmanın ünü İzmir’de başlayıp genele yayılmıştır.

Bazı şerbetli tatlılarımızdan olan baklava ve lokma tatlıları da dünya ülkeleri tarafından kullanılmaya devam eder. Kullanılması bir yana, yapılış tarifinden şekline kadar Türklere özgü lokma tatlısı şimdilerde yunan halkı tarafından benimsenerek sofralarında yer almaya başladı.

Bizde lokma, Araplarda lukma, Yunanistan’da ise lukumades isimleri ile kullanılmaktadır. İzmir’e özgü olduğu bilinen lokma tatlısı, Yunanistan’da oldukça ilgi görmeye başlamıştır.

Yaşanılan sosyo kültürel ortamlardan yola çıkılarak, coğrafyaların yakın olması ve sıkça yapılan turizmler kaynaklı lokma tatlısı yunan halkı tarafından benimsenmiş ve mutfaklarında yer almıştır. Ustalarının İzmir ustaları gibi yetenekli olmaları ve lokmacıların aynı kalitede lokma çıkarıp çıkarmadıkları tartışma konusudur. Fakat lokma Türk mutfağında çok eski zamanlardan beri yer almış kültürel bir mirasımızdır. Asıl adı lokmadır ve Türklere özgü bir tatlıdır. Tıpkı baklava tatlısının Türklere özgü bir tatlı olması gibi.

Lokma Çeşitleri

Türklere özgü olarak standart hazırlanan lokma tatlısı şerbetli ve sade şekli ile sunumu yapılırken, Yunanlıların tanıttığı lukumades olarak adlandırılan lokmanın içine çikolata ve fındık, fıstık katılarak servis edilmesi, Türk gurmeler tarafından tepki ile karşılanmakta. Bunun yanı sıra yurt dışına da ihraç edilmek üzere hazırlanan Yunanistan lokmaları, etiketlerinde ‘yunan yapımıdır’ anlamına gelen bir ibare kullanmaları ile oldukça çok tepki almalarına sebep olmuşlardır.

Yurt dışında market raflarında yer alan klasik hayır lokması tatlımızın üzerinde Yunanistan’a ait etiketleri gören gurbetçilerden de tepkiler hızla çoğalmaktadır. Baklava sonrası lokma, yunanlılara mı ait? Türklere mi ait? Sorusu tartışmalara odak olmuştur. Ve halen çözümlenememiş bu problem devam etmektedir.

Türk geleneksel tatlılarından olarak bilinen lokma hayır ve birçok amaçla yüz yıllardır kullanılmış ve halen İzmir ve İstanbul başta olmak üzere kullanılmaya devam etmektedir. Lokmacı tarafından hazırlanan ve severlerin beğenisine sunulan yeni nesil çikolatalı lokma ise yunanlıların yaptıklarına oldukça benzerliği ile dikkat çeker. Tamamen damak zevki ile ilgili olan bu lezzetler oldukça fazla ilgi görmeye devam etmektedir.

İstanbul’da çok iyi lokma döken ve dağıtımını yapan ilk üç lokmacıdan biri olan Lokmacı İstanbul, lokma severler ve hayırseverler için 2015’den bu yana hizmetlerini kesintisiz olarak sürdüren güvenilir bir işletme olmuştur. Verilen hizmetleri incelemek ve memnuniyetleri görmek için https://lokmaciistanbul.com adresinden ulaşabileceğiniz lokmacıyı ziyaret edebilir, 0 535 342 05 05 iletişim numaralarımızdan bize ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER