Mısır medyasında yer alan habere göre, Beheira Valiliği’ndeki Damanhour Ceza Mahkemesi, 2015 yılında Rashid Merkezi’nde bir polis otobüsüne yapılan saldırıya ilişkin açılan davada 16 kişiye idam cezası verdi.
Sanıkların silah ve patlayıcı bulundurmak, 3 polisi kasten öldürmek ve bir terör örgütünü finanse etmekle suçlandığı belirtildi. Aynı mahkeme, Dillingat şehrinde Aralık 2014’te bir polisin öldürülmesiyle ilgili görülen davada ise 8 kişiyi idam cezasına çarptırdı. Öte yandan Mısır makamları, ülkeyi bir yıl boyunca yöneten Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye yönelik darbenin ardından “Müslüman Kardeşler”i 2013’te “terör örgütü” olarak sınıflandırmıştı.
İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından yayımlanan bir raporda, Mısır'ın geçen sene ekim ayında 10 gün içinde 49 mahkumu infaz ettiğini duyurmuştu. Örgüt, yaptığı açıklamada, 3 ve 13 Ekim arasında 49 mahkumun infaz edilmesini hükümet yanlısı gazetelerdeki haberlerden derlediğini ifade ederek, idam edilen mahkumların ailelerinin bile bilgilendirilmediğine dikkat çekti.
SİYASİ DAVALAR YAŞAM HAKKINI İHLAL EDİYOR
İnsan Hakları İzleme Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölümünün Müdür Yardımcısı Joe Stork, "Mısır’ın birkaç gün içinde çok sayıda insanı kitlesel infaz etmesi oldukça çirkin bir uygulama" dedi. Stork yaptığı açıklamada, “Mısır'da, özellikle siyasi davalarda sistematik adil yargılamaların olmayışı, her ölüm cezasını, yaşam hakkının ihlali haline getiriyor. Mısır hükümeti siyasi düşüncelere saygı göstermiyor” dedi.
MISIR İNFAZ EDEN ÜLKE SIRALAMASINDA İLK 10'DA
İnsan Hakları İzleme Örgütü raporunda Mısır'ın darbeci Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin 2014'te seçilmesinden bu yana, Mısır'ın dünyada idam cezası veren ilk 10 ülkeden biri haline geldiğine dikkat çekti.