TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile ilgili sözleri ve eski Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı’nın makam aracıyla gittiği bir tarikat evinde 'sarık ve cüppe' ile fotoğrafının ortaya çıkması üzerine, Montrö’nün asla tartışmaya açılmaması yönünde ortak açıklama yapan 103 emekli amiral hakkında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca 'anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma' suçundan 2’er yıldan 12’şer yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.
Davanın Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 21 Mart’ta başlayan ilk duruşması bugün sona erdi.
Duruşmanın sonunda ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, savunmasını yapan sanıkların yurtdışına çıkış yasaklarını kaldırılmasına karar verdi. Mahkeme heyeti, Cumhurbaşkanlığı’nın davaya katılma talebini kabul ederken Milli Savunma Bakanlığı’nın davaya katılma talebini ise reddetti. Dava 29 Mart'a ertelendi.
RUSYA-UKRAYNA KRİZİYLE TEKRAR GÜNDEME GELDİ: İKTİDARIN DİPLOMATİK SİLAHI
Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla birlikte Türkiye'nin bu krizin neresinde konumlanacağı yönündeki tartışmalar Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ni tekrar gündeme getirmişti. NATO üyesi bir ülke olmasının yanı sıra, Rusya ile istikrarlı bir diplomatik ilişkisi olan Türkiye'nin tarafsız tutumunu koruyabilmesi açısından Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin önemi bir kez daha ortaya çıkmıştı. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da krizin başından bu yana yaptıkları açıklamalarda Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne bağlılıklarını dile getirmiş, sözleşmenin ilgili maddelerinin eksiksiz uygulanacağını söylemişti.
Türkiye'nin tarafsız tutumunu pekiştiren sözleşme, Rusya ile Ukrayna arasındaki görüşmeler için her iki ülkenin de Türkiye'yi garantör ülke olarak görmeyi arzu etmelerini sağladı. Böylece Türkiye, uluslararası toplumda bölgesel barışın sağlanması için kilit rol oynayan aktörlerden birisi olarak değerlendirildi.