Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Millet Bahçeleri ihaleleri meclis gündeminde

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk "ilansız pazarlık usulü ile yapılan ihaleler" hakkında Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi.

Öztürk önergesinde "Kamu İhale Kanununun 21/b maddesi uyarınca; 'Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya yapım tekniği açısından özellik arz eden veya yapı veya can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen hallerde veyahut idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması' kapsamında; Cumhurbaşkanlığı hizmet alım araçlarının kiralanması, Millet Bahçeleri'nin yapımı, Baraj projeleri, TCDD demiryolu projeleri, Metro projelerinden hangisi, madde içeriğinde yer alan, doğal afet, acil, önemli ve önceden öngörülmeyen olayların meydana gelmesi sonucu 'ilansız pazarlık' usulüyle ihale edilmiştir?" diye sordu.


Öztürk önergesinde; Kamu İhale Kanunu`nun 21’inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması” durumlarında uygulanan kapalı pazarlık usulüyle yapılan ihalelere dikkat çekti.

Öztürk “Söz konusu ihalelerin yapıldığı tarihlerde doğal afet yaşanmadığını biz biliyoruz, buna rağmen bu usulle yapılması dikkat çekici” dedi.

Öztürk şöyle devam etti:

“Olağanüstü durumlarda kullanılan bu usul, adrese teslim ihaleler mi yapılıyor sorusuyla akılları karıştırıyor. Seçimlerden önce AKP’nin seçim propagandası haline dönüşen 'Millet Bahçesi' projesi yandaşlara Rant Bahçelerine dönüşmüştü. Projenin hayata geçirildiği şehirlerde ihalelerin; Kamu İhale Kanunu’nun 21’nci Maddesinin 'b' fıkrasında tarif edilen usulle, yani kapalı pazarlık yöntemiyle, sadece ihaleyi yapacak olan belediyenin davet ettiği firmalar ile gerçekleştirildi.”



"Defalarca değişiklik yapıldı"

“AKP iktidara geldiği günden bu yana yandaşlara kaynak aktarmanın aracı haline gelen İhale Kanunu’nda defalarca değişiklik yaptı. Yaklaşık olarak 50 kanun ve kanun hükmünde kararname ile Kamu İhale Kanunu değiştirilmesi adeta yandaşlara rant sağlama amaçlı sipariş olarak gerçekleşti” diyen Öztürk, son olarak geçtiğimiz Mayıs ayında ihale kanununun 21. Maddesinin (b) bendine ‘Yapım tekniği açısından özellik arz eden, ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen hallerde’ ibareleri eklendiğini kaydetti.

Öztürk sözlerine şöyle devam etti:

"Yapılan değişikliklerle sürekli suiistimal edilen bu kanun maddesi, değişikliklerle pazarlıksız, istediğine ihale verilmesine imkân tanıdığından, kamudaki ihale yolsuzluklarının önüne geçilemez bir hale gelmiştir. Sayıştay’ın yayınladığı son raporlar da bu yolsuzlukları doğrular niteliktedir."

Öztürk, önergesinde şu soruları yöneltti:

- Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin fiilen yürürlüğe girdiği tarihten itibaren; Kamu İhale Kanununun 21/b maddesi kapsamında “ilansız pazarlık” usulüyle ihale edilen iş sayısı ne kadardır?

- Bu madde kapsamında “ilansız pazarlık” usulüyle yaptırılan işlerin toplam değeri ne kadardır?

- “İlansız pazarlık” usulüyle yaptırılan işlerin sektör ve verilen hizmet bazında dökümü nedir?

- Bahsi geçen tarihten itibaren “ilansız pazarlık usulüyle” davet edilen firmalar hangileridir? Bu firmalar hangi kriterlere göre davet edilmektedir?

- Kamu İhale Kanununun 21/b maddesi uyarınca; “Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya yapım tekniği açısından özellik arz eden veya yapı veya can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen hallerde veyahut idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması” kapsamında; Cumhurbaşkanlığı hizmet alım araçlarının kiralanması, Millet Bahçeleri'nin yapımı, Baraj projeleri, TCDD demiryolu projeleri, Metro projelerinden hangisi, madde içeriğinde yer alan, doğal afet, acil, önemli ve önceden öngörülmeyen olayların meydana gelmesi sonucu “ilansız pazarlık” usulüyle ihale edilmiştir?

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER