Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Merkez Bankası'nın kararı piyasaları sarstı

Merkez Bankası hafta sonu açıkladığı kararların ardından tahvil faizlerinde başlayan gerileme bugün de sürdü.

Merkez Bankası (TCMB), bazı ticari kredi faizlerini düşürmeyi ve bu kredilerin büyümesini sınırlandıracak adımlarını hafta sonu açıklarken bu adımlar tahvil getirilerinin iki gündür art arda düşmesine neden oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) geçen hafta politika faizi indirimi ve ticari kredilere ilişkin açıkladığı makro ihtiyati tedbirlerin ardından tahvillere yönelim artarken, 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizindeki gerileme 3 işlem gününde yaklaşık 3 puanı aştı ve faizler 1,5 yılın en düşük seviyesini gördü.

DÜŞÜŞ SÜRÜYOR

Gösterge 10 yıllık tahvilde getiri dün yüzde 16,93’ten 297 baz puan düşmüş, tahvilde son işlem yüzde 13,96 olmuştu. Bugün ise tahvil faizlerindeki düşüş hızlanırken 10 yıllık tahvil faizi yüzde 13,21 oldu.

Gösterge 2 yıllık tahvildeki getiride düşüş dün 200 baz puanı buldu. Bu tahvilde dün son işlem yüzde 15,75 olmuştu. Bugün ise faizler 14,99’a kadar düştü.

TAHVİL FAİZLERİ NEDEN DÜŞTÜ?

TCMB’nin geçen haftanın sonunda yayımladığı düzenlemelere göre bazı ticari kredilerde yüzde 20 düzeyinde uygulanan zorunlu karşılıklar (ZK) uygulamadan kaldırıldı. Bunun yerine bankalar için yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisi getirdi.

Yeni düzenlemelere göre bankalar daha önce daha düşük oranda ZK tesis ettikleri krediler için artık daha yüksek oranda tahvil tutacaklar. Buna ek olarak bazı ticari kredilerin maliyeti ve büyümesi belirlenen oranların üzerinde olursa bankalar ayrıca da tahvil tutulacak.

Bazı ticari kredilerde maliyet yüzde 22,85’in üzerinde ise yüzde 20 tahvil tutulmasına; yüzde 29.38’in üzerinde ise yüzde 90 oranında tahvil tutulmasına karar verildi.

Bu adımların üçte ikisi ZK’dan iptal edilen tutardan finanse edilecek olsa da yeni tahvil tutma zorunlulukları doğurdu. Bu da piyasaya tahvil getirilerinde sert düşüş olacak yansıdı.

NEBATİ: UYGULAMANIN YANSIMALARI GÖRÜLDÜ

Bugün konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Türkiye ekonomi modeli olarak sunduğumuz, üretim, ihracat, istihdam şeklinde özetlenecek modelimizin bir ayağının parasal yönlü atılmış adımdır. Cuma günü ise zorunlu karşılık yerine menkul kıymet bulundurma zorunluluğu getirildi” dedi.

Nebati şunları söyledi:

“Geçen yıl aralıktan itibaren adımların ve cuma günü aldığımız makroekonomik tedbirleri bir arada düşünerek yola çıkmalıyız. Enflasyon yüksek, doğru. Merkez Bankası faiz oranları ile ticari kredi faizleri arasındaki makas açılmış durumda.

DİBS faizinin düşüş, getiri eğrisinde normalleşme ve faizlerde gerileme hedeflendi. Dün itibariyle bunun yansımalarını gördük. Menkul kıymetlere olan ihtiyaçla hazinenin borçlanma oranı düşmüş oldu”

ENFLASYONA ENDEKSLİ TAHVİLLER İÇİN İSKONTO ORANI ARTTI

Öte yandan bankacıların Reuters’a verdiği bilgiye göre TCMB, daha önce enflasyona endeksli tahviller için yüzde 50 olan iskonto oranını yüzde 60’a yükseltti.

Merkez Bankası bankaların teminatlandırmasında diğer tahvillerin iskonto oranını değiştirerek uzun vadeli sabit kuponlu devlet tahvillerin sistemde daha çok kullanılmasını sağlıyor.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER