Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Merkez Bankası ekonomistlerinden KKM analizi

Merkez ekonomistleri iki ayrı blog yazısıyla KKM ve TL mevduatlarını değerlendirdi. TL mevduatın cazibesinin artmasıyla birlikte analizde bulunan ekonomistler KKM bakiyelerinin azalmaya başladığına dikkat çekti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) blog sayfası bir yıl aranın ardından yeniden aktif hale geldi. Blogun yeniden aktif hale gelmesiyle birlikte ekonomistler ise çıkış aşamasında olunan kur korumalı mevduat (KKM) ve TL mevduatlardaki seyir hakkında analizlerde bulundular.

Halil İbrahim Aydın ve Halil İbrahim Korkmaz imzalı, 'Kur korumalı ve geleneksel mevduatlara yatırımcı perspektifinden bir bakış' isimli yazıda Türk Lirası mevduatı teşvik edici yönde atılan adımların TL mevduatın KKM'ye karşı göreli getirisiyle yakından ilişkili olduğu kaydedildi. Analiz yazısına göre; KKM yatırımcılara geleneksel TL mevduatın yanında Türk lirasında gerçekleşen değer kayıplarını telafi eden bir opsiyon elde ettiriyor.

Yatırımcının mevduat tercihlerinde KKM ve TL mevduatların göreli getirilerinin belirleyici olduğunu vurgulayan ekonomistler TCMB tarafından atılan politika adımlarıyla TL mevduatın göreli getirisinin artmasının KKM yenileme oranlarının gerilemesinde etkili olduğunu ve vade bitiminde KKM bakiyelerinde azalma gözlemlendiğini söyledi.

Ekonomistler göreli getiri farkının bakiye değişimleri ile birlikte hareket etmesinin getirilerin yatırımcı perspektifinden önemini ortaya koyduğunu ifade etti.

DÜZENLEMELERİN MEVDUAT FAİZLERİNE ETKİSİ

Bloomberg HT'de yer alan habere göre; bir başka blog yazısı olan Halil İbrahim Aydın ve Tuba Pelin Sümer imzalı 'Türk lirası mevduatı teşvik etmeye yönelik düzenlemelerin etkisi'nde 20 Ağustos tarihinde açıklanan düzenlemelerin mevduat faizlerine etkisi incelendi.

Analiz sonuçları, 20 Ağustos tarihindeki düzenlemenin kur korumalı hesapların TL mevduata dönüştürülmesini teşvik ederek makro finansal istikrarı, parasal aktarım mekanizmasını ve haziran ayında başlanan parasal sıkılaşma sürecini desteklediğini gösterdi.

Analizde kur korumalı hesapların azaltılmasına yönelik düzenlemelerin fiyatlamalara etkisi banka düzeyinde farklılaştığı, düzenlemeden çok etkilenen bankaların daha yüksek mevduat faizi ödemesinin bu bankaların müşterilerinin TL mevduata dönüşlerini desteklediği ifade edildi.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER