ANKA'da yer alan habere göre; Anayasa Mahkemesi, “Ermeni” tartışması sırasında Ankara Büyükşehir eski Belediye Başkanı Melih Gökçek hakkında ‘iğrenç adam’ diye twit attığı için 2 bin 500 lira manevi tazminat cezasına çarptırılan Hayko Bağdat’ın “ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine” karar verdi. Yüksek Mahkeme kararına göre dava yeniden görülecek.
Dava konusu olay, Alman Yeşiller Partisi eş başkanıyla Cem Özdemir’in Ermenistan ziyareti sırasında ‘soykırım anıtı’na çelenk koymasıyla başladı. O dönem Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olan Melih Gökçek, Özdemir’in “Türkiye'yi Ermeni soykırımını tanımaya çağırdı" başlıklı habere bağlantı vererek twitter hesabından “…Senin kökenin Ermeni mi?” diye sordu. Bunun üzerine Hayko Bağdat, yanıt vererek Gökçek’e “İğrenç adam” dedi.
Gökçek’in Cumhuriyet Başsavcılığına şikâyeti üzerine açılan davada Ankara 11. Asliye Hukuk Mahkemesi Bağdat’ı 2 bin 500 lira manevi tazminat cezasına mahkum etti.
Bağdat’ın bireysel başvurusu üzerine konuyu görüşen Anayasa Mahkemesi, “siyasetçilere ve kamuoyunca tanınan kişilere yönelik eleştiri sınırlarının çok daha geniş olduğunu” vurguladı.
Olayda Gökçek’in Cem Özdemir’i "Senin kökenin Ermeni mi?" sorusu ile eleştirdiğine dikkat çekilen kararda şöyle denildi:
“Müştekinin olaylara ilişkin kanaat ve tepkilerini kamu ile paylaşırken toplumun belli bir kesimini küçük düşürücü ve ırkçılığı körükleyen ifadelerden kaçınma yükümlülüğü vardır. Gündeme ilişkin konularda fikir ve kanaatlerini kamuya duyurmaktan kaçınmayan müştekinin kışkırtıcı bir üslup kullandığı da dikkate alındığında sert eleştirilere maruz kalma ihtimalini de gözetmesi gerekir.
Başvurucu tarafından kullanılan ‘iğrenç’ kelimesi rahatsız edici niteliktedir fakat ifadenin müşteki tarafından başlatılan ırk temelli politik bir tartışmada kullanıldığı gözden kaçırılmamalıdır. Nitekim ilk derece mahkemesi, müştekinin sosyal medya paylaşımlarını haksız tahrik nedeni kabul ederek başvurucunun cezasında indirime gitmiştir.
Cezalandırmaya neden olan ifadenin, müştekinin Ermeni toplumuna yönelik açıklamalarının başvurucuda yaratmış olduğu kızgınlıkla sarf edildiği anlaşılmıştır. Müştekinin yaptığı açıklamalar dikkate alındığında başvurucunun ifadelerinin orantısız olduğu söylenemez.”
FARKLI SESLERİN SUSMASI
Anayasa Mahkemesi’nin kararında, “Unutulmamalıdır ki ifade özgürlüğünde yalnızca düşünce ve bilginin özünün korunması değil düşünce ve bilginin sunuluş şekli de önemlidir. Rahatsız edici de olsa siyasilere yönelik eleştirilerin cezalandırılması caydırıcı etki doğurarak cezalandırılma korkusuyla kamuoyundaki farklı seslerin susmasına yol açabilir. Bu durum da çoğulcu toplumun sürdürülebilmesine engeldir” denildi.
AYM kararında para cezası verilmesinin, yazarlık ve gazetecilik faaliyetlerini baskı altına alacağına dikkat çekilerek, “Bu durum demokratik toplumun vazgeçilmez unsuru olan siyasilerin söylem ve faaliyetlerine yönelik eleştiri ve bilgilendirme ortamına da zarar verebilir. Bu nedenle başkalarının şöhret ve haklarının korunması amacıyla başvurucunun ifade özgürlüğüne yapılan müdahalenin demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olmadığı sonucuna ulaşılmıştır” denilerek ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine” karar verdi.
9.500 LİRA TAZMİNAT ALMAM GEREKİYOR
Türkiye’den ayrılarak Almanya’da yaşamaya başlayan Bağdat, kararı twitter hesabından değerlendirdi. Bağdat, “Melih Gökçek davasında Anayasa Mahkemesi beni haklı buldu. 9.500 TL tazminat almam gerekiyor. Buradan becerebilirsem parayı Ali İsmail Korkmaz Vakfı'na vermek istiyorum. Melih Gökçek'in ırkçılığının bedelini iyi insanlar için kullanmış oluruz...” dedi.