Deniz Feneri Derneği'ne okullara serbestçe girme, eğitim verme, öğrencileri okul dışına çıkarma ve görüntü alma hakkı tanınması mahkemelik oldu.
Sözcü Gazetesi'nden Sultan Açar'ın haberine göre; tepki çeken protokolün iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle Eğitim Sen, Danıştay'a dava açtı.
DANIŞTAY'DA DAVA AÇILDI
Sendikanın, dava dilekçesinde önemli bir ayrıntı dikkat çekti. MEB, öğretmenlere dersine girdiği öğrencinin dahi tek bir kare fotoğrafını çekmesini yasaklıyor. Bu protokolle, Deniz Feneri Derneği'ne ders verme dışında ayrıca öğrenci fotoğraf ve kamera çekim izni de verildiği tespit edildi.
Sendikanın daha önce TÜGVA için benzer ayrıcalıklar sağladığı iddiasıyla açtığı protokol iptali davası Danıştay'da devam ederken önceki gün de Deniz Feneri Derneği'ne dava açıldı. Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, “Okullara, çok sayıda isimle dernekler ve vakıflar giriyor. Kim ne yapıyor? Bilmiyoruz. MEB, dernek ve vakıflarla protokollerini bir an önce sonlandırmalı. Bu protokoller açıkça Anayasa ihlalidir” diye konuştu.
Protokolü Din öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz imzaladı.
ÇOCUK HAKLARI İSTİSMARI
Başkan Aydoğan, “Okullara giren dernek ve vakıfların ortak özelliği neredeyse yöneticilerinin tamamının imam hatip veya ilahiyat mezunu olmasıdır. Bu durum, pedagojik formasyonu olan öğretmenlere de öğrencilere haksızlık. Öğrencilerin, bilimsel laik eğitim almaları engelleniyor.
Bu kişiler kim? Hangi hakla ve yetkiyle okullara girip öğrencilerin görüntü ve videolarını çekme izni veriliyor? Bu da başlı başına bir çocuk hakları istismarıdır” diye uyardı.