Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu önceki gün Türkiye Bankalar Birliği (TBB) üyeleriyle bir araya geldi. TBB ev sahipliğinde düzenlenen toplantı basına kapalı olarak gerçekleştirildi. Merkez Bankası'nın uyguladığı politika konusunda bankalardan destek isteyerek bir dizi talepte bulunduğu öğrenildi.
Sözcü'den Mehtap Özcan Ertürk'ün haberine göre, banka yöneticilerine TCMB'nin politikaları hakkında bilgi de veren Kavcıoğlu'nun bankalardan üç kritik isteği olduğu belirtiliyor.
1- TL'DE KALMAYA TEŞVİK EDİN
TCMB'nin banka yöneticilerinden müşterilerini TL'de kalmaya teşvik etmelerini istedi ve hane halkının dövize yönlendirilmemesi aşamasında banka şubelerinden de destek beklediği aktarıldı. Ekonomistler TCMB'nin faiz oranını aralıkta 1 puan daha düşürerek yüzde 14'e çektiği ve 2022 ilk yarıda bu seviyede sabit tuttuğu durumda, enflasyonda görülecek yükselişle reel faizin mayısta eksi yüzde 8'e (şu an eksi yüzde 4.9) yaklaşmasını mümkün görüyor. Önümüzdeki aylarda negatif reel faizin TL'den dövize geçişi hızlandıracağı öngörülüyor.
2- KREDİ FAİZLERİNİ ARTIRMAYIN
İkinci olarak bankalardan mevduat faizlerinde artışa paralel kredi faizlerinde artışa gitmemeleri istendiği de öğrenildi. Özel bankaların TL mevduat faizlerinde 50 ile 100 baz puan artışa gittiği görülüyor. Aynı şekilde tüketici kredi faiz oranları da artıyor. Analistler “TL krediler ve TL mevduat arasındaki faiz marjının daralması” anlamına gelen bu talebin “daha az kâr edin” iması taşıdığını söylüyor.
3-YURTDIŞINDA DÖVİZ BULUNDURMAYIN
Banka yöneticilerinden istenen diğer bir konu ise yurtdışı muhabir bankalarda çok fazla döviz bakiyesi tutmamaları oldu. Ancak belirli işlemler için muhabir bankalarda tutulan döviz miktarının minimum düzeyde olduğu belirtiliyor.
POLİTİKA FAİZİNDE ‘TEK HANE' KONUŞULMAYA BAŞLANDI
TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun banka yöneticileri ile yaptığı toplantıda piyasa prensiplerine bağlı kalınacağını bu konuda hiçbir tereddüdün olmaması gerektiğini dile getirdiği de aktarıldı. Kavcıoğlu toplantıda Türkiye'yi yüksek faiz ve cari açık veren tüketime dayalı büyüme modelinin, artık yerini düşük faiz, yüksek istihdam ve üretime dayalı bir büyüme modeline bırakacağını ifade ettiği kaydedildi. Bu mesajları yorumlayan bankacılar önümüzdeki yıl için ‘tek haneli' politika faizinin konuşulmaya başlandığını aktardı.