Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “4. Uluslararası Kent Araştırmaları Kongresi”nde gençlere seslenerek, “Sevgili gençler sizlerden tek istediğim yönetime katılmanızdır. Gelin Ankara’yı birlikte yönetelim” dedi.
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırmaları Vakfı (TEPAV), Kent Araştırmaları Enstitüsü, TOBB ETÜ ve İdeal Kent Dergisi tarafından 16-18 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen “4. Uluslararası Kent Araştırmaları Kongresi” Prof. Dr. Ruşen Keleş ile Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın, “Kentsel Kalkınmada Yerel yönetimlerin Rolü” konulu son oturumda yaptıkları konuşmayla tamamlandı.
YAVAŞ: KENTLERİN SORUNLARINA GENÇLERİN İLGİ GÖSTERMESİ ÇOK ÖNEMLİDİR
Katılımın yoğun olduğu uluslararası 4.Uluslararası Kent Araştırmaları Kongresi’nde, Başkan Yavaş konuşmasına, “Katılımcıların arasında gençlerin çok fazla olduğunu görüyorum. Kentin sorunlarına gençlerin ilgi göstermesi çok önemlidir” dedi.
Yerel yönetimlerin doğumdan ölüme kadar her zaman vatandaşın yanında olan kurumların başında yer aldığını hatırlatan Başkan Yavaş, yerel yönetimlerin daha güçlendirilmesi ve aksayan, hantal ve eksik yönlerinin de giderilmesi gerektiğini örnekler vererek anlattı.
“KATILIMCI VE ŞEFFAF BELEDİYE”
Belediye başkanlarının aldıkları yetkiyi siyasi görüşleri doğrultusunda kullanılmasının yanlışlıklarını belirterek konuşmasını sürdüren Başkan Yavaş, “Bizler sizlerden aldığımız emanet bütçeyi yine sizlerin ihtiyaçları doğrultusunda katılımcı ve şeffaf bir şekilde kullanmak zorundayız” dedi.
Başkan Yavaş, yerel yönetimleri denetlemesi gereken mekanizmanın öncelikli olarak vatandaşlar olması gerektiğinin altını çizerek, bu denetim sayesinde belediye başkanlarının çılgın, gereksiz projelere zaman ve para harcayamayacağına da dikkat çekti.
“YEREL YÖNETİMLER GÜÇLÜ OLMALI “
Büyükşehir Belediyesi’nin gelirleri ve verdiği hizmetleri hakkında bilgi vererek konuşmasına sürdüren Başkan Yavaş, “Yerelleşme gerekiyor. Bunun içinde yerel yönetimlerin maddi olarak güçlendirilmesi lazım. Birçok yerde belediyelerin kapatılması bence doğru olmamıştır. Çünkü belediyelerin kapanmasıyla o bölgede yaşayan vatandaşlarımız büyük illere gelmesiyle nüfus kentlerde yoğunlaşmaya başladı. Kırsalda yaşayanların kentlere gelmesiyle de tarım ve üretim yok oldu. Artan nüfus kentleşme de birçok sorunları ortaya çıkardı. Çarpık kentleşmenin yanı sıra toplumsal sorunları da ortaya çıkardı ” diye konuştu. .
“HERKESİN YAŞADIĞI KENTE DAİR SÖYLECEK SÖZÜ OLMALIDIR”
Kongreye gençlerin yoğun ilgi göstermesinden dolayı memnuniyet duyduğunu ifade eden Başkan Yavaş şunları söyledi:
“İnsanların kentine sahip çıkması ve kentlilik bilincinin oluşmasını çok önemsiyorum. Gerçekten bu kongreye bu kadar gençlerin ilgi duyması övünülecek bir şeydir. Hepinizi tebrik ediyorum. Elinizi taşın altına koyuyorsunuz. Biz de Ankara Belediyesini yeni bir anlayışla yönetmek istiyoruz. Karar alma süreçlerine katılın istiyoruz. Hayata geçireceğimiz mobil uygulamayla bizim yanlışlarımızı düzeltin istiyoruz. Kente dair söyleyeceğiniz bir fikriniz olması çok çok önemlidir.”
“İHALELER REKABET ORTAMINDA OLACAK”
“Kente dair sıkıntıları birlikte yaşıyorsak herkesin söyleyecek bir sözü olmalıdır” diyerek konuşmasını sürdüren Başkan Yavaş, “Bizler sizlerden istifade edeceğiz. Bunun için sizlerle paylaştığımız ilk 100 gün raporumuz gibi 3 aylık 6 aylık periyotlarla yaptıklarımızı anlatacağız. E- ihaleye geçiyoruz. Ne yaptığımızı göreceksiniz. İhaleleri şeffaf ve herkesin gözü önünde ve rekabeti arttırarak yapacağız.”
Kongrenin kapanış konuşmasını birlikte yaptığı Prof.Dr. Ruşen Keleş’e fikirlerinden her zaman faydalandıklarının altını çizen Başkan Yavaş, “Değerli hocamız kamu idaresi ve yerel yönetimler alanında en çok söz söylemesi gereken kişidir” diyerek övgü dolu cümleler kurdu.
“GENÇLER KENTİN YÖNETİMİNE KATILIN”
Konuşmasını gençlere yönelik, “Gençler sizlerden tek istediği şudur Lütfen yönetime katılın. Çok ciddi olarak söylüyorum, her türlü ihtiyacınız için arayın beni, kenti birlikte yönetelim” diyerek tamamladı.
Başkan Yavaş’ın ardından “Ekonomi ve Kentleşme” ilişkisi üzerinden değerlendirme konuşması yapan Prof. Dr. Ruşen Keleş, birçok kentte kentsel dönüşüm adı altında rant yaratma kaygısı ağır basan projelerle karşı karşıya kalındığını kaydetti.
RUŞEN KELEŞ: RANT GÜDÜSÜ İNANÇ VE İDEOLOJİLERİN ÖNÜNE GEÇTİ
Kentsel, çevresel, mekansal rant yaratmaya ve paylaşmaya öncelik tanıyan kentleşme, çevre ve yerel yönetimlerle ilgili politika ve uygulamalarının günümüzde ağır bastığına dikkat çeken Keleş şunları söyledi:
“Günümüzde rant güdüsü, çoğu zaman inanç ve ideoloji güdülerinin de önüne geçmektedir. Bununla neyi kast ediyorum? Üretim faktörleri arasında sermayenin ve toprağın getirilerine bakış açıları, rant sevdalılarını çok açık çelişkilere götürmüştür. Biliyorsunuz sermayenin getirisi faizdir. Teşebbüsün getirisi kardır. Emeğin karşılığı ücrettir. Toprağın getirisi ise rant’tır. Sermayenin getirisi faizi haram, toprağın getirisi rantı helal sayan anlayış daha doğrusu bir inanç çelişkisi, 20 yıla yakın bir süredir inşaat ve konut sektörlerini sanayileşmenin ihmali pahasına, ekonomik büyümenin itici gücü durumuna getirdi.”
“BAŞKANIN BEYPAZARI’NDA YAPTIKLARI KAMU YARARINA ÖRNEKTİR”
Kamu hizmetleri kavramında değiştiğini kamu yararının yerini şirket karı, hemşehrililik kavramının da müşteri olarak değiştiğini ifade eden Keleş, “Mansur Yavaş, Beypazarı Belediye Başkanı olduğunda doktora öğrencilerini otobüslerle Beypazarı’na götürüyordum. Onlara orada kamu yarına çalışmanın ve bir başkanın itici gücünü örneklerle gösteriyordum” dedi.
3 gün süren“4. Uluslararası Kent Araştırmaları Kongresi’nin açılış ve kapanış konuşmalarını yapan Başkan Yavaş’a, gençler başta olmak üzere katılımcılar yoğun ilgi gösterdi. Başkan Yavaş, gençlerin öz çekim taleplerini geri çevirmeyerek bol bol fotoğraf çektirirken, günün anısına Ruşen Keleş’e plaket takdim etti.