MAK Araştırma sahibi Mehmet Ali Kulat, Sözcü gazetesinden Ruhat Mengi'nin sorularını yanıtladı. Kulat, seçmenin zamlardan bunaldığını ifade ederek gidişatın böyle olması durumunda AKP'nin birinci parti konumunu kaybedeceğini söyledi.
"Toplumun yüzde 90'ı infial halinde ve bu yüzde 90'lık kesimin içinde CHP'li de, İYİ Partili de, Milliyetçi Hareket Partililer de, AK Partili, HDP'li ve diğer partililer de var" diyen Kulat'ın Mengi'nin sorularına verdiği yanıtlardan bir bölüm şöyle:
■ Bu şartlar altında 3 ay sonra yapacağınız bir anketin sonuçlarının nasıl olacağını tahmin edersiniz?
Geçtiğimiz hafta içinde birbirinden bağımsız, birbirinden habersiz 3 ayrı şehirde elektrik zamlarına yönelik, herhangi bir siyasi partinin önceliğinde, onların düzenlemesi olmaksızın eylemler yapıldı biliyorsunuz. Bir tanesi Ağrı Doğu Beyazıt'ta, biri Mardin'de, bir de Muğla'da. Birbiriyle alakasız 3 ayrı şehirde insanlar, elektrik faturalarına tepki olarak sokağa döküldüler. Bu kış şartlarında yapılmış, Türkiye'de çok örneğini görmediğimiz bir eylem biçimi. 3 şehirde olan eylem dikkat çekmeyebilir ama bunlar olası başka eylemlerin ön habercisi olarak görülebilir. Türkiye'de sokağa çıkma meselesi demokratik bir hak olarak işe yaramayabiliyor, başka sorunlar doğuyor ama çok net olarak söyleyeyim, bu şekilde devam ederse 3 ay sonra Türkiye siyaseti başka bir yere doğru evrilir ve iktidar partisi birinci parti olma özelliğini yitirir, büyük oy kaybına uğrar. AK Parti'nin ilk yıllarında insanlara “kime oy vereceksiniz” diye sorduğumuzda “ampule basacağım” derlerdi, şimdi elektrik faturasını gösteriyorlar.
Millet İttifakı yüzde 46-47 bandında, Cumhur İttifakı yüzde 40’ın altında
■ AKP için “hâlâ birinci parti” diyorsunuz ama anketlerde Millet İttifakı, Cumhur İttifakı'nı geçmiş görünüyor. Bu durumda AKP'nin birinci parti olmasının bir anlamı kalıyor mu?
AK Parti, 24 Haziran seçimlerinde yüzde 42.5 oy almıştı. O oy oranı şu anda yapılan bütün kamuoyu araştırmalarında yüzde 30-32 bandına inmiş durumda. Bunun anlamı şu; AK Parti 10-12 puan kaybetmiş durumda. Bu kaybettiği 10-12 puanlık oyun yaklaşık yarısı İYİ Parti'ye gitmiş görünüyor. İYİ Parti, gittikçe merkez sağa yerleşti. Geri kalan 5 puanlık bir oy da DEVA Partisi ve Gelecek Partisi arasında paylaşılmış durumda. Bu arada MHP yüzde 11.5'luk bir oy oranından yüzde 7 puanlara inmiş durumda, ondan da birazını İYİ Parti, birazını da yine bu partiler veya yeni kurulan başka partiler alıyorlar. Dolayısıyla artık AK Parti ve MHP'nin toplamı yüzde 40 bandının altında, üstüne BBP'yi bile ekleseniz bu oran değişmiyor.
■ Millet İttifakı son ankette yüzde kaç?
CHP yüzde 25 bandında, İYİ Parti yüzde 15 bandının üstünde. Ama yüzde 15 olduğunu varsaydığınızda zaten yüzde 40 yapıyor. Buna ilaveten Saadet Partisi var ki 2 puanın üzerinde bir oya sahip, Demokrat Parti var, DEVA ve Gelecek Partisi şu anda yüzde 5.5 bandına doğru yürüyorlar, dolayısıyla onları da eklediğinizde yüzde 46-47 bandında bir fotoğrafla karşı karşıya kalıyoruz. Burada kilit seçmen HDP'li seçmen.
■ HDP olmadan da Millet İttifakı yüzde 46'yı bulduğuna göre HDP neden kilit seçmen?
Önemli olan 50+1'i bulabilmeniz, cumhurbaşkanlığını almak asıl mesele. Alamadığında parlamentodaki milletvekili sayısı ne kadar etkili? Şu anda parlamento ne kadar etkili her şeyden önce? Yasa çıkarmadan, KHK'larla ülke idare edilebilir gerekirse. Cumhurbaşkanlığı meselesi hepsinden önemli çünkü Millet İttifakı'nın topluma bir vaadi var; makul bir sürede Türkiye'yi Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'e taşımak. Toplum, içeriğini yeterince bilmemekle birlikte bu sistemi ciddi anlamda satın almış durumda. Yüzde 70'e 30 kabul görüyor.