Teklifin bu haliyle yasalaşması durumunda Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından gelir vergisi gibi kârdan oluşan kamu alacakları da dahil olan 18 kalem alacaktan bazı durumlarda vazgeçilecek. Teklif yasalaştığı takdirde yeni maden açma, ruhsat süresi dolan madenlerin işletilmesine devam için maden sahibinin vergi borcunun olması artık bir engel oluşturmayacak ve madeni işletmeye devam edebilecek.
MAYIS AYINDA ALACAKLARDAN VAZGEÇİLMİŞTİ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da salgın nedeniyle madencilik sektörüne yönelik tedbirler hazırlamış ve mayıs ayında maden şirketlerinin kamu borçlarından vazgeçmişti. Bakanlık, maden şirketlerinin, Haziran ayı sonuna kadar ödemeleri gereken 2019 yılı devlet haklarını, 28 Aralık 2020 tarihine kadar ertelenmişti. Bu sayede maden şirketlerinin devlete olan borçları, faizsiz olacak şekilde 6 ay ertelenmişti.
İTHAL TEMELLİ YATIRIMLARIN ÖNÜ AÇILDI
Kanun teklifinde en dikkat çeken başlıklardan biri de ithal kaynaklı enerji yatırımları için muafiyet sağlanması oldu. “Covid-19 salgını nedeniyle küresel ölçekte gerek sosyal gerekse ticari hayat önemli ölçüde etkilenmiş, özellikle ‘ithal’ kaynaklı yatırımlarda sıkıntı yaşanmaya başlanmıştır” denilen teklifte, lisans ve önlisans süresi içerisinde yatırım yapamayanlar olduğu ifade edildi. Teklifle, bu kapsamda lisans süresi dolanlar için bir takım kolaylıklar sağlanması da öngörülüyor.
(ANKA)