Sinop İl Müftülüğü ve Sinop İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün imzaladığı protokol kapsamında ortaokul ve lise öğrencilerinin kaldığı yurtlarda dini sohbetler düzenleniyor. İl Müftülüğü’nün ‘uygun gördüğü’ din adamları, ‘Gençlik Sohbetleri’ adı altında öğrencilerle haftalık toplantılar düzenliyor. Projede öğrencilerin ‘sohbetlere’ katılımı zorunluğu olmadığı ancak katılan öğrencilere ödül verileceği ifade ediliyor.
BirGün'den Gökay Başcan'ın haberine göre; ‘Gençlik Sohbetleri’ adlı proje kapsamında din görevlilerinin öğrencilere kişilik, şahsiyet kazandıracağı, toplumsal mutluluk ve huzura katkı sağlanacağı iddia ediliyor. Haftalık olarak düzenlenen sohbetlere müftü, müftü yardımcıları, vaiz, din hizmetleri uzmanı, kayyum müezzinler ve il müftülüğünün uygun gördüğü din görevlileri katılabiliyor. Kasım ayında başlayan projenin, 9 yurtta 2019-2020 eğitim-öğretim yılı boyunca sürmesi planlanıyor.
Kendisinin de projelerin yapıldığı yurtlarda nöbet tuttuğunu belirten Sinop Eğitim Sen Başkanı Hakan Eker, yıllardır bu tarz dini faaliyetlerin yurtlarda yapılmaya çalışıldığını belirtti. Eker, “Siyasi iktidar ve Milli Eğitim Bakanlığı eliyle, dini vakıf ve dernekler eğitim sisteminin önemli bir bileşeni haline getirilmiştir. Pedagojik eğitimi olmayan kişilerin, 18 yaşına dahi gelmemiş öğrencilerle velilerin haberi olmadan bir araya gelmesi doğru değil” ifadelerini kullandı.
DİN GÖREVLİSİNİN PROTOKOLDE İSMİ YOK
Eker, geçen yıl aynı şekilde din görevlisinin öğrencilerle sohbet etmek için yurda geldiğini, müdahil olduklarını belirtti. Geçen yıl yurda gelen din görevlisinin, yapılan protokolde isminin olmadığını belirten Eker ”Denetimsizlik diz boyu, geçen sene gelen görevlinin protokolde dahi ismi yok. MEB çok sayıda dini vakıf ve dernek ile işbirliklerini sürdürmektedir. Protokol ve iş birlikleri ile okul öncesinden yükseköğretime yaz okulu, söyleşi vb. isimler adı altında eğitim kurumlarında çocuklarımız vakıf ve cemaatlere teslim ediliyor. Laik, kamusal, bilimsel eğitimi savunmalıyız” diye konuştu.