Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

LGS sınavı öncesi altın tavsiyeler

LGS sınavı bu hafta yapılacak. Öğrenciler ve veliler sistemin artık bize dayattığı bu sınav gerçeğini kabullenerek sınavla ilgili kaygılarını doğru yönetmeliler. Doğru yönetilen bir kaygı başarının anahtarıdır.

LGS sınavı bu hafta yapılacak. Öğrenciler ve veliler sistemin artık bize dayattığı bu sınav gerçeğini kabullenerek sınavla ilgili kaygılarını doğru yönetmeliler. Doğru yönetilen bir kaygı başarının anahtarıdır.

Öncelikle bu sınav da diğer sınavlar gibi her şeyin sonu değildir. Sınav bir amaçtır, hedef değil. Hedef ve amaçlarımızı karıştırmadan hareket etmeliyiz. Amaçlar hedeflere götüren unsurlardır.

Hedefe, küçük adımlarla, kaygılarımızı olumlu olarak yöneterek gideceğiz. Belli düzeyde kaygı öğrencileri harekete geçirir ve sınav sırasında dikkatinin artmasını sağlar. Aşırı kaygı ise her şeyi karıştırmamıza neden olabilir. Bu konuda en büyük görev velilerin. Onların aşırı kaygıları hele davranışa dökülmüşse çok olumsuz olacaktır.

Son gün yeni bilgi öğrenmeyin

Veliler kaygılı olsalar da bunu göstermeyip çocuklarının kaygılarının bir düzeyde kalmasını sağlamalıdırlar. Yani veliler bedensel davranışlarla çocuklarını telaşlandırmamalıdırlar. İnanın öğrenciler bu konuda velilerden daha başarılılar.

Bu hafta son hafta olduğu için son üç gün kala artık yeni bilgi almayı önermiyoruz. Ama öğrendiğiniz ve kafanızı karıştıran bir durum varsa biraz o konuya eğilin. Yine de anlayamamışsanız onu artık atlayın ve düşünmeyin.

Son gün sınavla ilgili hiçbir şey yapmamanızı ailenizle güzel sizi çok yormayacak bir etkinlik içinde olmanızı öneriyorum. Daha önce gittiğiniz ve sizi çok mutlu ettiğini bildiğiniz bir yere gidebilirsiniz.

Artık tüm bilgileriniz tamam, sınava hazırsınız. Bu sizin başarı anahtarınız. Zaten çalıştınız, emek verdiniz. Ödülünüzü sınavda alacaksınız. Bu duygusal hazırlıkla hem veli hem çocuklarımız sınava girmelidir.

Bazen tüm öğrendiklerinizi unutmuş duygusuna kapılabilirsiniz. Bu duygu sorularla karşılaşınca bitecektir. Çünkü o sorulara ve sınava hazırlandığınız için sorular size kolay gelecektir. Siz ne kadar bilginize güveniyorsanız kaygınız da o kadar azdır.

Kötü düşüncelerden uzak durup, olumlu cümleler kurun

Kötü düşünceleri durdurmalısınız, evde ve çevrenizde size olumsuz düşünceler veren insanlarla olmamanızı tavsiye ediyorum. “Neler yapmalıyım?”,” Kendi gerçekliğimi biliyorum, neyi yapıp yapamayacağımı biliyorum.”,”Bu sınav sadece basamağın bir tanesi”,”Zamanı doğru kullanarak bu sınavdan ne alırsam alayım daha fazlasını yapacak daha çok vaktim olacak.”,” Ben başarabilirim. Sınav isteğim gibi geçmese de, bu her şeyin sonu değil. Burada başarısız olsam da daha sonra bunu telafi edecek vaktim ve gücüm olacak.” gibi olumlu cümlelerle sınav öncesi kaygısını azaltabiliriz.

Sınav gününden bir gün önce neler giyeceğiniz, sınava nasıl gideceğiniz, sınav binanız gibi soruları bitirmiş olun. Bu bilgiler kaygınızı azaltacaktır. Sınava gireceğiniz binayı daha önce görmüş olmanız sizi oraya hazırlayacak, bildiğiniz bir yerde güvende olacağınız duygusunu size verecektir. Sınava sizi en rahat ettiren ve mutlu eden kıyafetinizle gidin. Kıyafeti mevsime göre hava durumuna bakarak seçin. Saçlarınız uzunsa toplayın. Kesinlikle sürekli kullandığınız ilaçtan başka bir ilaç kullanmayın. Yeni bir yiyecek, dışardan alınan bir yemek tüketmeyin. Evde ailenizin hazırladığı yemekle sınava girin. Kahvaltıyı abartmayın. Sizi şişiren, sınav sırasınca rahatsız edecek yemeklerden kaçının. Çok sıvı almayın.

Uykunuzu almış olmalısınız. Bu nedenle sizi her zaman rahat olarak uyanmanızı sağlayacak süre neyse o kadar uyuyun. Sabah kalktığınızda inanın bedeniniz sınava hazır olacaktır. Çünkü sadece sınava gireceğinizi siz bilmiyorsunuz, tüm bedeniniz biliyor ve buna inanın aylardır hazırlanıyor, dengelenmesini yapmış durumda olacak.

Nefes egzersizi yapın

Sınav günü size tavsiyem aileniz dışında kimseyle konuşmamamınızdır. Sınav binasında bir arkadaşınızla karşılaşmışsanız da onunla sadece selamlaşmanızı ve başarılar dilemenizi tavsiye ediyorum. Bunun dışında hiçbir konuya girmemenizi ve birbirinize soru sormamanız önemlidir. Kaygı bulaşıcı bir hastalık gibidir ve arkadaşınız sınava hazır olmadığı için çok kaygılı olabilir.

Sınavda en rahat duruşunuzla dik bir pozisyon alın. Nefesinizin düzeni çok önemlidir. Nefesinizi en iyi biçimde alacağınız oturuş biçimini sınavdan önce etüt etmiş olun. Kan dolaşımını artırarak dikkatinizi temiz kanla desteklemek için birkaç kez göğüs kafesinizi dolduran nefesler alın. Sınavdan önce bunları deneyebilirsiniz.

Sınav sırasında soru kitapçığı ile çözümü kodladığımız cevap kağıdını üst üste değil, yan yana koyunuz. Hangisinin ne tarafta olacağını, nasıl rahat ediyorsanız sınavdan önce deneyerek etüt ediniz. Alt alta koyduğunuzda zaman kaybına uğrayacaksınız. Cevabınızı kitapçığa işaretledikten sonra hemen cevap kağıdına işaretleyelim. Toplu işaretlemeyi önermiyoruz. Oturduğunuz masa ve sandalye sallanıyorsa sınavdan görevliye söyleyerek sabitletiniz. Masa yüzeyi uygunsuzsa değiştirtiniz.

Sınavın ilk 15 dakikası sizin en dikkatli sürenizdir. Sorulara başlayınca karşınıza gerçekten bilmediğiniz bir soru gelmişse o soruyu geçin. Tereddütlü soruları da geçin. Tereddütlü soruya yeniden döneceksiniz ki bazı sorular ardılı soruyu anlaşılmaz yapabilmektedir. Ama bilmediğiniz soru bilmediğiniz sorudur. Onun üzerinde düşünmeyin. Yapamıyorum kaygısına girmeyin. Size başarıyı bilmedikleriniz değil bildikleriniz getirecek. O yüzden lütfen yapabileceğiniz soruları gölgelemeyin.

Siz önemlisiniz

Sınav sırasınca dikkat süreniz kısalacaktır. 15 dakika sonrasında ya da dikkatinizin dağıldığını hissettiğinizde, kafanızı kaldırıp sınav kitapçığı dışında başka bir görsele bakıp hemen kitapçığa geri dönüp, nefes egzersizi yapın. Bunu yaparken çevreye takılıp kalmayın. 3 saniyeyi geçmeyecek olan bu davranış size yeni dikkat süreleri kazandıracaktır. Bu egzersizi 20-30 saniyeye de çıkarabilirsiniz. Bunu gereksiz zaman kaybı olarak düşünmeyin. Bu sürelerde sınavın içinde planlamanız gereken sürelerdir. Sonuçta kontrolün sizde olduğunu gösteren bir davranış olarak sizi bu durum rahatlatacaktır.

Bu sınav, sizin eğitim yıllarınızda sadece bir tanesidir. Daha çok sınav olacak. Hiçbir sınav sizin yaşamdaki başarınızın anahtarı olamaz. Hiçbir sınav sizin yeterliliğinizi de tam olarak ölçemeyecek. Siz bu sınava girecek ve çalışmanızın sonucu göreceksiniz. Eksiklerinizi görüp diğerlerinde tamamlamak için kendi zamanınızı yeniden programlayacaksınız.

Sınavlar değil siz önemlisiniz. Emeğinizin karşılığını aldığınız güzel bir sınav olsun.

Aytaç KAYMAK

Rehber Öğretmen

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER