Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Laminate Veneer Nedir? Nasıl Yapılır?

Laminate veneer, yaprak porselen kaplama ismiyle de bilinen dijital diş hekimliği tedavi yollarından biridir. Diş çarpıklığı, dişlerde meydana gelen renk değişimi, kırık veya eksik diş problemlerinde uygulanmaktadır. İşte detaylar...

Laminate veneer, yaprak porselen kaplama ismiyle de bilinen dijital diş hekimliği tedavi yollarından biridir. Diş çarpıklığı, dişlerde meydana gelen renk değişimi, kırık veya eksik diş problemlerinde uygulanmaktadır. Ağız ve diş sağlığının yanında ön diş estetiği noktasında oldukça işe yarar, popüler kaplama yöntemlerindendir. Peki, laminate veneer nasıl yapılır?

Laminate Veneer (Akrilik) Nedir?

Veneer yani yaprak diş kaplama sağlıklı ve estetik gülüşlere sahip olmak isteyen hastalarda uygulanan kişiye özel tekniklerden biridir. Kompozit ya porselen veneer olarak malzemesine göre farklı türlerle de adlandırılır.

Bu tedavi ile özel olarak yapıştırılan dişler oldukça ince porselenden yapılmış olup, yarı saydam plaklar şeklinde doğal dişe yakın görünümdedir. Diş ve diş eti yapısına hem renk hem de doku olarak en uyumlu kaplama türlerinden biridir. Peki, nasıl yapılır?

Laminate Veneer Nasıl Uygulanır?

Laminate veneer kaplama öncesi iyi bir diş hekiminden randevu almalısınız. Adından diş hekiminiz sırasına uygun olarak şu aşamaları gerçekleştirecektir;

● Hastanın ağız içi 3 boyutlu cihazlar sayesinde taranır.

● Ölçü sonucu modelleme için bilgisayar ortamına aktarılıp, üretim için laboratuvara gönderilir. Üretim için 5 ile 7 gün arasında bekleme süresi vardır.

● Finale en yakın görüntü hastaya gösterilir. Bu hem oluşacak hata ve risk durumlarının önüne geçme hem de hastada psikolojik rahatlama açısından önemlidir.

● Uygulamaya geçmeden, hastanın doğal dişlerinde meydana gelen diş ve diş eti sorunları giderilir.

● Daha sonra dişler kaplamaya hazır hale getirilir.

● Bu esnada hastaya geçici kaplama takılır.

● Bir hafta sonunda hazır hale gelen laminate veneer kaplamaları öncesinde kaplamaların provası yapılır.

● Uyum sağladığına karar verildikten sonra, kaplamalar tek tek yapıştırıcı ile dişlere entegre edilir.

Kompozit Laminate Veneer Diş Kaplama Özellikleri Nelerdir?

Kompozit malzeme kullanılarak yapılan laminate veneer uygulaması, dişlerin dış yüzeyi için tercih edilir. Oldukça ince görünümlü bir yapıya sahip olduğu için dışarıdan asla yapay durmaz. Kompozit lamineler uzun ömürlü olup birçok özelliğe sahiptir. Bunlar;

Renk ve görünüm bakımından doğal dişlere en yakın doku ve tondadır.

Oldukça estetik durmaktadır.

Tedaviden sonraki aşama noktasında, oldukça konforlu bir tedavi sürecine imkan tanır.

Aşınmaya karşı dayanıklı ve dirençlidir.

Uygulamada tercih edilen adezivler sayesinde, diş ile seramik arasında tam kenetleme sağlanır.

Anestezi kullanımı bile gerekmeyecek yüksek teknoloji içerikli yapım aşamalarına sahiptir.

Tedavi sonunda ortaya çıkacak başarıyı laminate veneer kaplama yönteminde ilk başta görmek mümkündür.

Laminate Veneer Endikasyonları Nelerdir?

Laminate veneer uygulaması estetik görünümün yanı sıra, sağlıklı ağız ve diş sağlığı noktasında en uygun kaplama yöntemlerinden biridir. Peki bu kaplama çeşidi hangi durumlarda, hangi kişilere yönelik yapılmalıdır?

● Gülüş tasarımı anlamında özellikle ön diş estetiğinde

● Dişler arasında fazla boşluk durumunda

● Aşınmış ve korozyona uğramış diş dokularında

● Kalıtsal ya da çeşitli sebeplerle boyu kısa kalan dişlerde

● Çatlak, kırık, aşınma vb. sorunlara sahip dişlerde

● Kalıcı olarak diş beyazlatma işlemlerinde

● Dişlerde meydana gelen çarpıklık ve diş dizilim bozukluklarının olduğu durumlarda

Laminate Veneer Uygulaması Yapılamayacak Kişiler Kimlerdir?

Uygun koşullara sahip olmayan ya da ağız ve çene yapısında gereğinden fazla olumsuzluk bulunan kişilerde bu tedavi yoluna başvurulmaz. Detaylı olarak açıklanacak olursa;

Alt çene ve ağız yapısı öne kaymış kişilerde

Çenesi orantılı ve simetrik kapanmayan kişilerde

Diş dizilim sırasında fazlasıyla bozukluk olanlarda

Laminate veneer uygulanmayacak kadar kırık yapılı diş sayısı fazlalığında

Diş minesi yeterli derecede olmayanlarda

Diş gıcırdatma, sıkma gibi durumlarda

Dişlerine kaplama esnasında yapışma sorunu yaşanacak kimselerde uygulanmaz.

Laminate Veneer Akrilik ve Seramik Farkı Nedir?

Lamine dişlerde kullanılan porselen ile full seramik dişlerde kullanılan malzeme kalitesi hemen hemen aynıdır. Tek fark veneer uygulamasının sadece ön dişlere tırnak şeklinde takılması ve seramik uygulamasının ise tüm dişlerin ön ve arka yüzeyine yapıştırılması konusudur. Peki diğer farklar nelerdir?

● Kanal tedavisi, dolgu, tırnak yeme, gıcırdatma, sıkma gibi alışkanlıklara bağlı olarak kullanım esnasında daha dayanıklı olan full seramik tercih edilir.

● Laminate veneer ise dilin temas ettiği yüzeylerde olmadığı için konuşma hareketlerinde kısıtlılık söz konusu olmayacaktır.

● Full seramik tedavisinde dişin her iki yüzünün tutunmasını bağlı dayanıklılık daha fazladır.

● Estetik olarak yaprak diş uygulaması seramik kaplamaya göre daha güzel görünümlüdür.

Laminate Veneer mi Zirkonyum mu?

Hangi tedavinin seçileceği, kişinin çene yapısı ve diş sorununa göre değişmektedir. Bu nedenle iyi bir diş hekimi tercihi bu noktada önemlidir. Böylece tercih edilmesi gereken en uygun tedavi yolu hastaya uygulanır. Peki zirkonyum mu laminate veneer mi konusu üzerinden farklarına bakarak karar verebilirsiniz.

● Veneer uygulaması sadece dişin ön yüzeyini sararken zirkonyum, dişin hem arka hem de ön yüzeyini sararak tam tutuculuk sağlar.

● Eksik diş, dişte aşınma, mine dokusu zedelenmesi vb. sorunlarda zirkonyum köprü görevi görürken, lamine tek tek yapıştırılarak yapılır. Yani lamine, köprü uygulamasına olanak vermez.

● Lamine dişler yapılmadan önce, dişlere hiçbir şekilde işlem yapılmaz. Ancak zirkonyum da az da olsa inceltme noktasında müdahale vardır.

● Zirkonyum malzeme kalitesi bakımından daha sağlam ve dayanıklıdır. Lamine daha ince yapıya sahiptir.

● Zirkonyum dayanıklılık noktasında, lamine koruyuculuk noktasında kullanılır.

● Lamine uygulanırken yapıştırıcılığı daha yüksek olduğundan, özellikle ön diş estetiğinde oldukça kolay tutuculuk sağlar.

Lamine kaplama diş yaptıranların yorumları noktasında sizler de iki yeni nesil kaplama tedavisinin avantajlarına ve dezavantajlarına göz atarak kararınızı netleştirebilirsiniz.

Veneer Diş Fiyatları

Lamine diş fiyatları belirlenirken maliyet üzerinde etkili olan unsurlar ışığında ortalama bütçe çıkarabilmeniz mümkün olmaktadır. Peki veneer uygulanmasında fiyatı etkileyecek olan bu etkenler nelerdir?

● Porselen laminate veneer fiyat belirlenirken uygulama yapılacak dişlerin sayısı

● Tedavi esnasında kullanılan malzemenin kalitesi

● Diş hekiminin tecrübesi ve mesleki donanımı

● Yıl içinde belirlenen ortalama fiyat politikası

● Gelişmiş ve değişmiş teknolojik özellikli klinik kapasitesi

● Dişlerde oluşan sorunun derecesine bağlı olarak ek tedavi süresi

Dijital diş hekimliği alanında sizler de sağlıklı ağız ve diş yapısının yanında estetik amaçlı gülüşlere sahip olmak istiyorsanız, bu noktada teknik ekibiyle başarılara imza atmış Mehmet Eker Diş Kliniği'nden randevu alabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Laminate veneer yani halk arasında yaprak diş kaplama olarak bilinen diş hekimliği tedavisinde kullanılan bu kaplama türü hakkında merak ettikleriniz aşağıda yer almaktadır.

1 - Yaprak Lamine Diş Düşer mi?

Diş eti problemleri, özellikle de aklınıza ilk gelen diş eti çekilmeleri ve ağız bakımına bağlı sorunlardan kaynaklı lamine yapısında değişiklik olmaz.

2 - Lamine Diş Ömrü Ne Kadar?

Tedavi sırasında iyi bir diş hekimi kontrolünde yapılan ve tedavi sonrasında gerekli ağız bakım hijyeni sağlandığı müddetçe, dişlerinizin ömrü 10 ile 15 yıl arasında değişmektedir.

3 - Lamine Diş ile Ne Yenmez?

Laminate veneer kaplamalar genelde ön diş uygulamalarında kullanıldığı için tırnak yeme, kalem ısırma, sert yiyecekleri parçalama, çiğneme ve koparma işlemleri yapılmamalıdır.

4 - Alt Dişlere Lamine Yapılır mı?

Kaplama diş yaptıranların yorumları ve soruları arasında sıklıkla karşımıza çıkan Alt dişler konusuna değinecek olunursa, ağız içindeki en küçük ve ufak dişlerdir. Bu noktada alt dişlerin ön yüzeyinde küçük inceltme ya da törpüleme işlemi sonrası lamine yapılabilir. Yapışkanlık ve tutuculuk seviyesi fazla olduğu hiç tereddütsüz kullanabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER