Kuzey Kore yönetiminin balistik füze denemelerine eleştirilerde bulunan Güney Kore lideri Moon Jae-in’e, Kuzey Kora lideri Kim-Jong-Un’un kardeşi Kim Yo-Jong, karşılık verdi.
Güney Kore lideri için, “Onun utanmazlığı karşısında şaşkınlığımızı zor gizliyoruz” diyen Yo-Jong, ABD yönetiminin Moon için yaptığı olumlu açıklamalar için de, “O ABD'nin yetiştirdiği bir papağan olduğu için gururunun okşanmasından rahatsızlık duymaz" ifadelerini kullandı.
Yo-Jong ayrıca, Güney Kore lideri için, “Onun mantıksız ve arsız tutumu ABD’nin bir taklidi” nitelemesinde bulundu.
Güney Kore yönetiminin balistik füze denemelerini eleştirmesine ilişkin açıklama yapan Kim’e Güney Kore Birleşme Bakanlığı, “Korelilerin her koşulda asgari görgü kurallarına uyması gerekiyor” dedi.
NE OLMUŞTU?
Geçtiğimiz günlerde, Kuzey Kore lideri Kim Yong-Un’un kız kardeşi Kim Yo-Yong, ABD ile Güney Kore arasında yapılan askeri tatbikatı eleştirerek, "Topraklarımızdan okyanusa doğru barut kokusunu yaymaya uğraşan ABD'deki yeni yönetime bir tavsiye: Gelecek dört yılda huzur içinde uyumak istiyorlarsa, bir ilk adım olarak bela çıkartmaktan kaçınsalar iyi olur" diyerek ABD’ye gözdağı vermişti.
Kuzey Kore yönetimi, ABD’nin Asya-Pasifik ziyaretleri sırasında Güney Kore ve Japonya seyahatlerine 21 Mart’ta cevap niteliğinde art arda füze denemeleri gerçekleştirmişti.
Kuzey Kore tarafından yapılan ilk balistik füze denemesine ABD yönetimi “her zamanki iş” diye yanıt vermişti. Bunun ardından Kuzey Kore yönetimi ikinci bir balistik füze denemesi yapmıştı.
Güney Kore Devlet Başkanı Moon, 'diyalog atmosferini zorlaştıran faaliyetlerin hoş karşılanmadığını' ifade etmişti. Moon, insanların Kuzey Kore'nin denemelerinden kaynaklanan endişelerinin farkında olduğunu belirterek, Koreler ile ABD'nin diyaloğu sürdürmek için çalışmasının vakti olduğunu söylemişti.
Denemelerin akabinde ABD, Kuzey Kore'ye nükleer programı nedeniyle uygulanan yaptırımları denetleyen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) toplanmasını talep etmişti.
BMGK'nin Kuzey Kore'nin denemelerini ele almak üzere bu hafta basına kapalı toplantı düzenlemesi bekleniyor. BMGK, nükleer programı nedeniyle Kuzey Kore'ye 2006'dan bu yana ekonomik ve askeri yaptırımlar uyguluyor.