Türkiye genelinde yaz sıcaklarının kendini iyice hissettirmesiyle birlikte hem deniz kenarında yer alan hem de mutfağıyla fark yaratan mekanlara olan ilgi fazlasıyla artmaya başladı. Bu mekanlardan biri de son dönemde adını sıkça duyduğumuz Kuruçeşme Sortie kompleksinin içinde yer alan “Meyhanede”. Haziran ayı itibariyla üçüncü sezonuna giren mekan; Girit ezmesinden, avokado soslu karidese, hollandez sosla harmanlanan ve pazı yaprağında sunulan levrekten, özel tarifle hazırlanan arnavut ciğere kadar menüsündeki özel lezzetlerle dikkat çekiyor.
Yazar Anıl Kurtuldu, 2021 yılından bu yana hem konumu hem mutfağıyla ziyaretçilerinden tam not alan Meyhanede’nin genç işletmecisi Onur Erol ile bir araya gelerek merak ettiklerini sordu.
Açıldığı günden bu yana Meyhanede’nin ismini fazlasıyla duyar olduk. Bu başarının püf noktalarına geleceğim ancak öncesinden hikayenin başına dönmek istiyorum. Mekanın hikayesi nasıl başladı ?
Pandeminin yavaş yavaş sona ermesiyle birlikte artık dünya genelinde de toparlanmalar olmaya başlamıştı. 2021 yılı temmuz ayının ilk gününde Sortie’nin müdürü aradı ve kompleks içinde bir mekanımız var dedi. 2 temmuz’ da kuzenlerimle birlikte tesadüfen Kuruçeşme’den geçerken şuraya bir bakayım dedim. İçeri girdiğim an mekanın kompleks içindeki konumuna aşık oldum. Tutuyoruz dedim. 3 Temmuz’da anlaşıp 10 Temmuz 2021’de açılışımızı gerçekleştirdik.
Peki mekanın işletmeciliğini üstlendikten sonra mekan içerisinde nasıl bir değişikliğe gittiniz ?
Konumumuz tam deniz kenarında, elinizi uzatsanız denize dokunacak kadar yakın bir durumda olduğu için bunu konsept ya da mimariyle birleştirmek istedik. Bunu tek düze bir şeye sabit kalarak yapmak istemedik. Her sene bir değişiklik yaptık. Mesela bu sene masa örtülerimizi beyaz kullandık. Üstüne bordo runner koyarak ağır bir yemek havası katıp aynı zamanda mekanımızın bazı bölümlerini mavi renkle harmanlayıp denizle bir bütünlük sağlamayı hedefledik. Denizle az mesafeli olan masalarımız için denizi meyhanemizin içine taşıyalım istedik.Bunun için büyük bir süs akvaryumu ve deniz akvaryumu yaptık. Deniz akvaryumu içinde ıstakozlarımız bulunuyor. Gelen misafirlerimize bu akvaryumdan ıstakozları taze taze servis ediyoruz.
Birazda işin mutfak kısmı diyelim. Mekan lezzetleriyle adından sıkça söz ettiriyor. Meyhanede’nin bu çok konuşulan ve fark yaratan lezzetleri nelerdir ?
Biz menümüzü tasarlarken her misafirimize hitap edecek şekilde düzenledik. Yerli ve yabancı misafirlerimizin ortak noktada buluşacağı şekilde hem deniz ürünleri hem et ürünleriyle zenginleştirip aynı zamanda geleneksel mezeleri herkesin damak tadına hitap edecek şekilde şefimizin usta dokunuşlarıyla hazırlıyoruz. 18 çeşit mezenin yer aldığı restoranda; Girit ezmesinden, avokado soslu karidese, hollandez sosla harmanlanan ve pazı yaprağında sunulan levrekten, özel tarifle hazırlanan arnavut ciğere kadar konukları geniş yelpazede bir lezzet şöleni bekliyor. Bu lezzet şölenine atom, humus, köpoğlu, fava ve deniz kenarı masaların olmazsa olmazı kalamar ile karides eşlik ediyor.
Ana yemeklerde ise, şefin 50 yıllık tecrübesini kullanarak özel tarifle hazırladığı meyhanede köftenin yanı sıra; bonfile, dana, kuzu pirzola, tuzda balık, somon ve levrek gibi balık çeşitleri yer alıyor. Meyhanede, misafirlerine özel hazırlanan taze ıstakozların yer aldığı havuzuyla da dikkat çekiyor. İsteyen misafirlere taptaze ıstakozlar bu havuzdan alınıp pişirilerek servis ediliyor.
Öyle özel lezzetlerden bahsettiniz ki insan dinlerken bile acıkıyor. Bu özel lezzetlerin arka planını merak ediyor insan. Mutfak ekibinden bahsetmenizi isteyeceğim. Şef kimdir ve kaç kişilik bir ekip çalışıyor ?
Mutfağımız meslekte 50.yılını deviren Bolu Mengen doğumlu usta şef Ahmet Yavuz’a emanet. Şefimiz arkasına 50 yıllık tecrübesini alarak ekibiyle birlikte nokta atışı lezzetlere imza atıyor. Geçmiş dönemde Aydın Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak yer almış, aşçılar derneğinin başkanlığını üstlenmiş. Gerçekten mesleğinde çok saygın bir insan. 7 kişilik profesyonel bir ekibe liderlik ediyor. Kaliteli şef, ekip ve kaliteli ürünlerin birleşmesi sonucunda tabii ki başarı kaçınılmaz oluyor.
Mekanın misafir kitlesi nasıl ? Kaç kişiye kadar konuk ağırlayabiliyorsunuz ?
Mekanımızı belirli bir misafir kitlesiyle sınırlandırmıyoruz. Her yaş grubundan herkes dilediğince gelip burada hem boğazın hem lezzetlerimizin tadını çıkarabilir. Ancak benim bu üç yıldaki gözlemime göre yüzde kırk civarındaki misafir dilimimizi evlilik yıl dönümü, nişan yemeği, doğum günü ve iş yemeği için gelenler oluşturuyor. Tabii ki bu demek değil ki sadece bu gelenler için varız. Biraz öncede belirttiğim gibi biz herkes için Meyhanede’yiz. Konuk ağırlama kısmına gelecek olursak toplamda oturma kapasitesi olarak 130 kişiyi ağırlayabiliyoruz. Ancak bu bir kompleksin içinde olduğumuz için sayının artması anlamında değişkenlik gösterebiliyor.
Son olarak röportaj kapsamında eklemek istediğiniz bir şey var mı ?
Biz şu anda beklediğimiz bildiğimiz ve düşündüğümüzün çok daha ilerisinde bir noktaya geldik. Amacımız kalitemizi lezzetimizi ve duruşumuzu her anlamda korumak ve kollamak. Kasım ayına dek hizmet veriyoruz. Herkesi boğazın bu eşsiz görüntüsünü seyretmeye ve usta ekibimizin ellerinden çıkan tarifsiz lezzetleri deneyimlemeye bekliyoruz.
#ANILKURTULDU #ONUREROL #MEYHANEDE #SORTİE #KURUÇEŞME #İSTANBUL