Anıl KURTULDU
Dünya’nın en ünlü devleri “ Devler Ormanda” sergisiyle 9 Eylül’de Life Park İstanbul’da
Toplamda 5 metre yüksekliğe ulaşan 30’dan fazla animatronik figürün yer aldığı, dünyaca ünlü ‘’Devler Ormanda’’ sergisi 9 Eylül’de Life Park İstanbul’da ziyarete açılacak. Bu özel sergide devler dünyasının lideri Selçuk Yöntem, isyancısı ise Emre Karayel olacak. Ünlü oyuncu Selçuk Yöntem hükümdar Gudurund karakterine, Emre Karayel ise Dev Zhurnh karakterine sesiyle hayat verecek. Ziyaretçiler sergiyi gezerken, Devler Krallığı’nın hikayesini öğrenecek; 8 metreden uzun olan bazı dev yaratıkların gücünü hissedecek ve bu özel krallığa hayran kalacaklar. Ekim sonuna kadar ziyaretçilerini ağırlayacak olan sergide, minikler kadar anne babalar da unutulmadı. Büyülü bir ormanda dev masal kahramanları ile vakit geçirdikten sonra, birbirinden lezzetli yiyecek ve içeceklerinin sunulduğu Gastro Köy ziyaretçilere enfes lezzetler sunacak. Hafta içi 10.00 – 19.00, hafta sonu 11.00– 21.00 saatleri arasında ziyarete açık olan serginin bilet fiyatları, hafta içi 77 TL, hafta sonu 99, Hafta içi 4 kişilik aile girişi 275, Hafta sonu ise 330 TL olacak
29. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin bu yıl ilk kez düzenlenen Ulusal Belgesel Film Yarışması’nda yer alan filmler açıklandı. 53 filmin başvurduğu yarışmada 10 film, Altın Koza Ödülleri için jüri karşısına çıkacak.
Bakırköy Underground - Berkay Şatır
Bir Zamanlar Yeşilçam: Abdurrahman Keskiner - Mehmet Güreli
Bu Ben Değilim- Jeyan Kader Gülşen, Zekiye Kaçak
Crossroads - Mahmut Fazıl Coşkun
Herkes Toprağa Gömülür,Ben Suya - Fettullah Çelik
Koudelka: Aynı Nehirden Geçmek - Coşkun Aşar
Köşe Başı Beklerim - Neslihan Kültür
Maffy’s Jazz - Deniz Yüksel Abalıoğlu
Metamazon - Can Adiloğlu
Senin Yıllardır Gerçekleştirmeyi Beklediğin Bir Düş Var - Pınar Fontini
Dört filmin dünya prömiyerini yapacağı yarışmadaki belgeseller yapımcı ve yönetmen Sevinç Yeşiltaş, yapımcı ve yönetmen Vedat Atasoy ve yapımcı Derya Tarım’dan oluşan jüri tarafından değerlendirilecek. Ödüller 17 Eylül akşamı düzenlenecek olan törenle sahiplerini bulacak.
8. ÇANAKKALE BİENALİ 1 EKİM’DE BAŞLIYOR
2008 yılından bu yana Çanakkale Bienali İnisiyatifi – CABININ tarafından hayata geçirilen Çanakkale Bienali, bu sonbahar herkesi Çanakkale’de özgün bir sanat deneyimi yaşamaya çağırıyor. 1 Ekim – 5 Kasım 2022 tarihleri arasında Çanakkale’de farklı mekanlarda sanatseverlerle buluşmaya hazırlanan bienal “Birlikte nasıl çalışırız?” başlığı altında topluluk, çalışma ve birliktelik deneyimlerine odaklanacak. 8. Çanakkale Bienali konukseverlik, dostluk, iş birliği, emek, sorumluluk, adalet, bağışlama, hafıza, yas, neşe gibi farklı kavramların yanı sıra "birlikte yaşama" zorunluluğunun peşini bırakmayan paradoksların, imkansızlıkların, tekil şans ve ihtimallerin, birlikte rüya görmenin, yalnız başına kalabalıklar içinde yaşamanın, bir sofranın etrafında buluşmanın, doğanın bir parçası olarak hareket etmenin farklı biçim ve yöntemlerine bakmayı önerecek. Çanakkale Bienali, Çanakkale kent merkezindeki farklı mekanlarda ve Troya Müzesi’nde hayata geçirilecek sergiler ve paralel etkinlikleriyle 1 Ekim’de başlayıp, 5 Kasım’a kadar devam edecek.
Bursa Nilüfer’deki sanat mekanı İMALAT-HANE yeni sezona iki yeni sergiyle merhaba diyor
Guido Casaretto’nun “Denk olmayan tabaklarda gravitonu aramak” (Looking for the graviton in uneven plates) adlı sergisiyle, Can Küçük ve Cem Örgen’in “Girilmez” (No Entry) isimli sergisi, 10 Eylül’de sanatseverlerle buluşuyor.
Guido Casaretto’nun “Denk olmayan tabaklarda gravitonu aramak” (Looking for the graviton in uneven plates) adlı sergisi kapsamında sergilenecek çalışmalarının çoğu Türkiye’de ilk defa izleyici karşısına çıkıyor. Çalışmalarında sıklıkla tekrarlama ve kopyalama eylemlerine rastladığımız sanatçının yeni sergisi, yıldızları üreten astronomik dinamikleri, yeryüzü şekillerini doğuran jeodinamik süreçleri, zanaatkârın atölyesi ve sanatçının işliğiyle bir arada düşünmeyi mümkün kılıyor. Coğrafi, kültürel ögelerin nasıl transfer edilebileceği konusunda sistemler üzerine kafa yoran ve çok kültürlü yaşamının izlerine üretimlerinde rastlayabileceğimiz Casaretto’nun eserlerine beton, deri, toprak ve epoksi gibi birçok malzeme araç olabiliyor.
Can Küçük ve Cem Örgen’in yeni üretimlerinden oluşan “Girilmez” sergisi ise (No Entry), İMALAT-HANE’nin konumu itibariyle tanıklık ettiği üretim ağında bir eşik oluşturuyor. Sergide, “Girilmez” uyarısının dikkati keskinleştiren, herkesçe okunaklı, kişiler ve mekânlar arası ayrım belirten değerinin mekanik, biyolojik, sosyal ve gündelik karşılıklarına odaklanıyor. Küçük ve Örgen, bu uyarının arkasına geçildiğinde görülmesinin uygun
olmadığı, iş güvenliği sınırlarının dışında kalan, kritik bilgilerin açığa çıktığı alanların fiziksel, duygusal ve ahlaki katmanlarını inceliyor.
Avusturya Liseliler Vakfı 3. Müzik ve Sanat Festivali için geri sayım başladı.
Her yıl, yeni içeriklerle programını zenginleştirmeyi amaçlayan Avusturya Liseliler Vakfı 3. Müzik ve Sanat Festivali bu yıl 17 ve 18 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek. Avrupa’nın önde gelen caz vokalisti Simone Kopmajer, Standards & Friends (Dilek Sert Erdoğan, Eren Noyan, İpek Dinç) ve Erdem Özkan caz sahnesinin konukları arasında yer alacak. Mehveş Emeç klasik müzik konseri ile başlayacak olan festival, son gününde Ayhan Sicimoglu & Latin All Stars ile izleyenlere çoşkulu anlar yaşatacak. Ayrıca İstanbul’un en popüler kulüplerinde çalan Dj Ahmet Musluoğlu da festival kapsamında performans sergileyecek. Şehri sanatın farklı renkleriyle buluşturacak festivalde Avusturya lisesinden mezun olan sanatçıların eserlerinden oluşan bir karma sergi de yer alacak. Avusturya Liseli sanatçılarının ürettikleri değerli eserlerin sanat meraklılarıyla buluşacağı festivalin gelirleri önceki yıllardaki gibi Avusturya Lisesi’nden mezun, başarılı ve maddi desteğe ihtiyacı olan öğrencilerin yurtdışı eğitimlerine katkı sağlayacak.
İstanbul merkezli global sanal gerçeklik şirketi VR Future, 6. Uluslararası VR Ödülleri’nde finale kaldı.
VR Future, Fahad Rehman ve Virgile Mangiavillano tarafından kurulan İstanbul merkezli bir sanal gerçeklik (VR) film yapım ve dağıtım şirketidir. Şirket, Türkiye’nin yanı sıra global bileşenleri ve dünya çapındaki çalışanlarıyla birlikte toplamda 40 kişilik bir oluşuma sahip. Bu oluşum Cannes, Tribeca, Venedik ve Galaxy başta olmak üzere dünyanın en prestijli film festivalleriyle çeşitli iş birlikleri içinde olmakla birlikte, Türkiye’den dolaşıma çıkan ve tamamı tükenen ilk NFT projelerinden “VR Future – GENESIS” koleksiyonunun da yaratıcısıdır. Bünyesinde Web2 ve Web3 çalışma disiplinlerini bir arada bulundurarak yoluna devam eden şirket, yapım ve dağıtımın yanı sıra, sanal gerçeklik ve VR filmlerine olan ilgiyi artırmak için çeşitli etkinlikler, festivaller ve sergiler de düzenliyor. Yakın zamanda Cannes Film Festivali’yle yaptıkları anlaşma doğrultusund, Genesis NFT sahipleri arasından film yapımıyla ilgilenen 10 kişiyi VR Future davetlisi olarak 2023’teki festivalde ağırlayacak. Şirket, yönetmenlerle tanışma, film atölyeleri, kırmızı halı etkinlikleri ve galalara katılım gibi aktivitelerle, bu alana ilgi duyanlar için paha biçilmez deneyimleri takipçilerine sunacak.
Agah Uğur koleksiyonu seçkisi “BEDENİN MÜCADELE ALANINDIR” sergisi Halil Altındere küratörlüğünde, 9 Eylül’de ALEXANDRE VALLAURY binasında izleyici ile buluşuyor.
Agah Uğur Koleksiyonu’ndan seçilen eserlerin bir araya getirilmesi ile hazırlanan “Bedenin Mücadele Alanındır” başlıklı sergi, Türkiye’den ve dünyadan kırktan fazla sanatçının elliye yakın eserini içeriyor. Halil Altındere’nin 12 yıl aradan sonra küratörlüğünü üstlendiği bu sergi, Türkiye ve dünyadan sanatçıların ele aldıkları gözetleme, gösteri, direniş, göç, cinsiyet politikaları, sınır, hafıza gibi can alıcı meseleleri görünür kılmayı hedefliyor. 9 Eylül’de meraklılarıyla buluşacak sergi, 31 Ekim’e dek Tepebaşı’ndaki Alexandre Vallaury binasının 2. ve 3. katlarında görülebilir.