Olcay AYDİLEK / KRT WEB
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün 8 Ekim 2021 tarihli genelgesi, santrallarda kullanılacak kömürde taşları yerinden oynattı. Genelge, ithal kömür standartlarını yeniden belirledi. Termik santrallar için kömür ithalatı kolaylaştırıldı. Genelgeye göre ithal kömürde alt ısıl değeri 6000 kcal'den 5400 kcal'ye indirildi. Maksimum kükürt oranı yüzde 3'e yükseltildi.
Uzmanlar, bu kararı şöyle yorumladı:
“Maksimum kükürt oranının yükseltilmesi önemli bir parametredir. İthal kömürde kükürt oranı yüzde 3’e yükseltildi. Isıl değeri 6000 kcal'den 5400 kcal'ye indirildi. Bu düzenleme, ABD kömürünün ithalatının önünü açtı. ABD kömürünün standartları ya da özellikleri, daha önceki mevzuatta öngörülen ölçütleri karşılamıyordu. Yeni genelgeyle ABD kömürünün de Türkiye’deki termik santrallarda kullanılması olanaklı hale geldi” diye konuştu.
ABD kömürünün, Türkiye’deki elektrik üretim santrallarında yeni yıldan itibaren “yakıt” olarak kullanılması bekleniyor. İthal kömürle elektrik üreten santralların, küresel kömür fiyatlarının düşmesinin beklendiği yılın ilk aylarında ABD ile görüşmelere başlaması ve ithalat için sözleşme yapmasına kesin gözüyle bakılıyor.
KÜKÜRT, İNSAN SAĞLIĞI VE ÇEVRE
Peki, kükürt oranının yükselmesinin çevreye ve insan sağlığına etkisi ne? Bir santralda, arıtma tesisi bulunuyorsa ve bu tesis etkin ve verimli biçimde çalışıyorsa kükürt doğaya verilmeden kontrol altına alınıyor. Çevreye ya da insan sağlığına olumsuz bir etkisi olmuyor.
Kükürt, havaya karışıyorsa solunum yolu enfeksiyonlarına, asit yağmurlarına ve daha ileri aşamalarda kansere yol açıyor.